Τετάρτη 9 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΕΔΥΕΘ
Εκδήλωση τιμής για τα 71 χρόνια από την εκτέλεση του Ν. Νικηφορίδη

Εκδήλωση μνήμης, τιμής και αγώνα για τον Νίκο Νικηφορίδη, τον πρωτομάρτυρα της ειρήνης, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στο Πάρκο Ειρήνης στις Συκιές, με τη συμπλήρωση 71 χρόνων από την εκτέλεσή του από το μισαλλόδοξο μετεμφυλιακό κράτος. Την εκδήλωση οργάνωσε η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) και συμμετείχε πλήθος κόσμου.

Ο Νίκος Νικηφορίδης εκτελέστηκε σε ηλικία 23 ετών, πίσω από το Επταπύργιο, μαζί με άλλους έξι μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, αγωνιστές για την εθνική και κοινωνική απελευθέρωση του λαού. Εκτελέστηκε με την κατηγορία της «συλλογής υπογραφών για την ειρήνη», ενάντια στην εξάπλωση των ατομικών όπλων, μία καμπάνια του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης γνωστή ως «Εκκληση της Στοκχόλμης».

Στην εκδήλωση μίλησε ο Κωνσταντίνος Καλογερούδης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής του ΑΠΘ. Αναφέρθηκε στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, μέσα από τον οποίο, 71 χρόνια μετά την εκτέλεση του Νίκου Νικηφορίδη, η ανθρωπότητα ξαναζεί τον εφιάλτη ενός πιθανού πυρηνικού ολοκαυτώματος.

Τόνισε ότι 71 χρόνια μετά την εκτέλεση του Νίκου Νικηφορίδη, είναι αυτονόητο ότι η μεγαλύτερη τιμή στη μνήμη του είναι η συνέχιση του αγώνα για την εκπλήρωση των ιδανικών για τα οποία αυτός θυσιάστηκε.

Και κάλεσε τον λαό, ειδικά τους νέους και τις νέες της χώρας, να πυκνώσουν τις γραμμές του αντιιμπεριαλιστικού - αντιπολεμικού και φιλειρηνικού κινήματος και να απαιτήσουν «απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Καμία διευκόλυνση από ελληνικό έδαφος για τις αμερικανοΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Κανένας φαντάρος και αξιωματικός σε αποστολή εκτός συνόρων. Να κλείσουν τώρα οι βάσεις του θανάτου στη χώρα μας!».

«Να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους λαούς της Ουκρανίας και της Ρωσίας, σε όλους τους λαούς που πάντα είναι τα θύματα της κρεατομηχανής των ιμπεριαλιστικών πολέμων», σημείωσε και πρόσθεσε: «Να εκφράσουμε την καθαρή αντίθεση και καταδίκη μας στην ιμπεριαλιστική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Να καταδικάσουμε τις ανιστόρητες, αντικομμουνιστικές και αντισοβιετικές δηλώσεις του Προέδρου Πούτιν, οι οποίες αποτέλεσαν την ιδεολογική προπαρασκευή της απαράδεκτης εισβολής.

Να εκφράσουμε όμως και την απερίφραστη καταδίκη της αισχρής υποκρισίας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, της ελληνικής κυβέρνησης και των άλλων ευρωατλαντικών κομμάτων, που καμώνονται ότι τάχα για πρώτη φορά βλέπουν πόλεμο στην Ευρώπη μετά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ότι μόλις τώρα βλέπουν προσπάθειες αναθεώρησης των συνόρων και άλλα παρόμοια».

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους της ΕΔΥΕΘ, της Επιτροπής Ειρήνης Βορειοδυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης, της Επιτροπής Ειρήνης Καλαμαριάς, της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, του δήμου Νεάπολης - Συκεών, του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών (ΟΓΕ), του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ