Τετάρτη 9 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Συνάντηση με τον Ερντογάν, με ατζέντα τις «κοινές προκλήσεις» των Ευρωατλαντικών

Eurokinissi

Τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν την ερχόμενη Κυριακή 13 Μάρτη στην Κωνσταντινούπολη επιβεβαίωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, σε άλλη μια ένδειξη ότι στο παρασκήνιο τρέχουν διεργασίες - που επιταχύνονται από την κλιμάκωση στην Ουκρανία - προς διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής στη νοτιοανατολική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα.

Μετά τις σχετικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων τις προηγούμενες μέρες, χτες ο εκπρόσωπος δημοσιοποίησε ότι στις 13/3 ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη και θα συναντηθεί με τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο, ενώ στη συνέχεια θα έχει γεύμα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, κατόπιν πρόσκλησής του.

«Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι είναι πάντοτε ανοιχτός σε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, πόσο μάλλον υπό τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (...) Σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία για τον κόσμο, οι δύο χώρες, παρά τις διαφορές μας, αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις σε μια σειρά από ζητήματα. Προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν στη λογική του να λύσουμε προβλήματα και όχι να προσθέσουμε και άλλα», είπε χτες σχετικά ο Γ. Οικονόμου, βάζοντας σε πρώτο πλάνο την ευρωατλαντική ατζέντα και την ανάγκη τους να την υπηρετήσουν συντονισμένα και από κοινού.

Την ίδια ώρα που ο ΝΑΤΟικός σχεδιασμός αποτελεί το «θερμοκήπιο» και για την τουρκική επιθετικότητα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε πάλι το μαύρο άσπρο, λέγοντας πως τάχα «η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (...) έχει ταυτόχρονα διατρανώσει την απερίφραστη καταδίκη της διεθνούς κοινότητας απέναντι σε κάθε μορφή επεκτατισμού και αναθεωρητισμού».

Καθώς βέβαια η Αγκυρα βάζει όλες τις διεκδικήσεις της στο τραπέζι του παζαριού, ο εκπρόσωπος έσπευσε να σημειώσει ότι ο πρωθυπουργός θα προσέλθει στη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο «με θετική διάθεση, επικεντρώνοντας στην ουσία και όχι στη ρητορική, χωρίς ψευδαισθήσεις και φυσικά χωρίς διαφοροποιήσεις από τις σταθερές και καθαρά διατυπωμένες θέσεις της Ελλάδος, θέσεις οι οποίες εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο».

Νωρίτερα άλλωστε ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, ΑΚΡ, ξεγυμνώνοντας και πάλι τα κυβερνητικά παραμύθια δήλωσε ότι ο «φάκελος» της συνάντησης «περιλαμβάνει από το θέμα της υφαλοκρηπίδας μέχρι και τη στρατιωτικοποίηση των νησιών εκ μέρους της Ελλάδας». «Υπάρχουν πολλά ζητήματα, από τις έρευνες φυσικού αερίου μέχρι το θέμα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου», πρόσθεσε και κάλεσε την Ελλάδα «να σταματήσει να θέτει υπό αμφισβήτηση τα δικαιώματα της Τουρκίας στη Γαλάζια Πατρίδα», καταλήγοντας ότι «ο Πρόεδρός μας, φυσικά, εδώ και καιρό δίνει ηχηρά μηνύματα σε αυτό το θέμα. Η πολιτική μας θα εξηγηθεί για άλλη μια φορά στον Ελληνα πρωθυπουργό». Επανέφερε δε κατηγορίες κατά της Ελλάδας ότι «τρυπάει βάρκες μεταναστών - προσφύγων από τη Συρία, από την Ανατολική Μεσόγειο, τους υποβάλλει σε βασανιστήρια».

Μπροστά σε αυτά ο Γ. Οικονόμου, κληθείς χτες στην ενημέρωση των δημοσιογράφων να σχολιάσει, σημείωσε ότι «η άποψη της ελληνικής πλευράς για τη διαφορά με την Τουρκία είναι η γνωστή και αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Από εκεί και πέρα (...) πέρα από τη διαφορά αυτή που έχουμε και από τις διαφορετικές απόψεις σε μια σειρά από ζητήματα, αντιμετωπίζουμε και κοινές προκλήσεις σε μια σειρά από πολύ σοβαρά ζητήματα. Υπάρχει και θετική ατζέντα (σ.σ. κοινές μπίζνες) που κατά καιρούς κουβεντιάζουν εκπρόσωποι των δύο χωρών. Η πρόθεση και η άποψη της κυβέρνησης είναι οι κοινές προκλήσεις να αντιμετωπιστούν προς την κατεύθυνση επίλυσης ζητημάτων και όχι ανάδειξης επιπρόσθετων προβλημάτων».

Εξάλλου, απέφυγε να διευκρινίσει αν η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της «συνεργασίας» στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, θα καταθέσει κάποια συγκεκριμένη πρόταση.

Σημειωτέον, η συνάντηση Ερντογάν - Μητσοτάκη αναμένεται ενώ παραμένουν ανοιχτοί και πολύπλευροι οι δίαυλοι συντονισμού μεταξύ Αγκυρας και ΗΠΑ. Πέρα από τις διαρκείς τηλεφωνικές επαφές, αυτές συνεχίζονται και με τετ-α-τετ. Το Σάββατο 5 Μάρτη βρέθηκε ξανά στην Αγκυρα η αναπληρώτρια ΥΠΕΞ Γουέντι Σέρμαν και είχε συνάντηση με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ουνάλ. Εκτός από την Ουκρανία «οι δύο πλευρές επανέλαβαν την αμοιβαία τους δέσμευση να βαθύνουν τη διμερή συνεργασία σε διάφορα πεδία μέσα από έναν βιώσιμο και δομημένο διάλογο. Σε αυτό το πλαίσιο, συζήτησαν και πρακτικά βήματα που μπορούν να ληφθούν προς ενεργοποίηση του μηχανισμού στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, όπως συμφώνησαν οι Πρόεδροι Ερντογάν και Μπάιντεν», αναφέρεται από την πλευρά της Τουρκίας.

Πρώτος πρώτος σπεύδει ο ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ, ρόλο σημαιοφόρου διεκδικεί ο ΣΥΡΙΖΑ και σε ό,τι αφορά την επιτάχυνση των ευρωατλαντικών διευθετήσεων σε Αιγαίο και Κύπρο.

Θυμίζουμε ότι ήταν ο Αλ. Τσίπρας που στη συζήτηση στη Βουλή επεσήμανε στον πρωθυπουργό ότι απαιτείται επανέναρξη του διαλόγου με την Τουρκία, ο οποίος «μπορεί να πάρει ώθηση μόνο στο πιο υψηλό επίπεδο και μόνο με την αξιοποίηση των πιέσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ στην Τουρκία», με τον Κυρ. Μητσοτάκη να σπεύδει αμέσως να πάρει την «πάσα».

Επιπλέον, ο Αλ. Τσίπρας έσπευσε την Κυριακή να συναντηθεί «όλως τυχαίως» στο Φανάρι με τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο. Στη συνομιλία κυριάρχησαν οι περί της Ουκρανίας εξελίξεις, ενώ συζήτησαν επίσης «για το ζωτικό αίτημα για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και αντάλλαξαν απόψεις για τη στήριξη της ελληνικής μειονότητας Κωνσταντινούπολης και Ιμβρου».

Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρέτισε χτες την είδηση για τη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, αναφέροντας σε ανακοίνωσή του ότι «ειδικά σε μια περίοδο παγκόσμιας αποσταθεροποίησης, είναι επιβεβλημένη και ως εκ τούτου (...) αποτελεί θετική εξέλιξη. Ας ελπίσουμε ότι θα αποτελέσει και μια ευκαιρία για ουσιαστικό διάλογο, με σαφείς κόκκινες γραμμές, με άμεσο στόχο τη μείωση της έντασης και απώτερο σκοπό την προσφυγή στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα / ΑΟΖ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ