Τρίτη 30 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ
Συμπόρευση με το ΚΚΕ για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα

Δ. Αρβανιτάκης: Ο λαός να μην ανέχεται άλλο την κατάντια

Από το απαράδεκτο εν έτει 2021 πρόβλημα της στέγασης της Βιβλιοθήκης, που φιλοξενεί ακόμα και βιβλία άνω των 500 ετών σε κτίριο που η οροφή του ...στάζει νερό, ξεκίνησε την ομιλία του στο Ληξούρι Κεφαλονιάς ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο πλαίσιο εκδήλωσης παρουσίασης του Καλέσματος συμπόρευσης με το Κόμμα την οποία οργάνωσε η τοπική Τομεακή Επιτροπή.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον χώρο που έχει κατασκευαστεί για Μουσείο (χωρίς μέχρι σήμερα να φιλοξενεί εκθέματα), στο οποίο μεταφέρθηκε η συλλογή της Ιακωβάτειου Βιβλιοθήκης. Το κτίριο της Βιβλιοθήκης επέζησε των καταστροφικών σεισμών του 1953, κρίθηκε ακατάλληλο από τους σεισμούς του 2014 και από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει επισκευαστεί.

«Αρχίζοντας και καλώντας για συμπόρευση με το ΚΚΕ ανθρώπους που είναι και εδώ σήμερα, που σκέφτονται διαφορετικά από την κυρίαρχη ιδεολογία, κάνουν κριτική, δεν συμβιβάζονται με το άθλιο καπιταλιστικό σύστημα που ζούμε, θα ήθελα να ξεκινήσω καταγγέλλοντας αυτό που βλέπουμε τώρα, αυτήν την κατάσταση στην αίθουσα μέσα στην οποία συζητάμε», ανέφερε αρχικά ο Δ. Αρβανιτάκης και συνέχισε:

«Είναι απαράδεκτο να έχει γκρεμιστεί το κτίριο της Βιβλιοθήκης από τους σεισμούς το 2014, να έχουν περάσει τρεις κυβερνήσεις, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και πάλι ΝΔ, και να στεγάζεται σήμερα η Βιβλιοθήκη σε κτίριο όπου ρέουν νερά από τη βροχή και να δίνουν μάχες οι άνθρωποι της Βιβλιοθήκης να σώσουν πολύτιμα βιβλία με την Ιστορία μας, 500 χρόνων πριν, πίνακες, αγιογραφίες, τον πολιτισμό μας, παλεύοντας με λεκάνες για να τα σώσουν από τη σκεπή που στάζει.


Εχουν ευθύνη όλες οι κυβερνήσεις από το 2014 μέχρι σήμερα. Δίνουν 4 δισ. για ΝΑΤΟικές δαπάνες και ούτε μια δεκάρα για να σωθούν τα βιβλία, η Ιστορία μας, ο πολιτισμός μας. Είμαστε σίγουροι ότι ο λαός ο ίδιος θα δώσει τη μάχη με την επιλογή να σωθεί η Ιστορία μας».

Στάθηκε και σε ένα διδακτικό παράδειγμα σύγκρισης του σοσιαλισμού με την αθλιότητα του καπιταλισμού, σημειώνοντας: «Ας μου επιτρέψετε επίσης, από την αρχή μιλώντας γιατί πρέπει ο τίμιος κόσμος να συμπορευτεί μαζί μας. Ας συγκρίνετε με το εξής ιστορικό γεγονός αυτό που βλέπουμε: Οταν οι Γερμανοί, οι ναζί φασίστες στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο πολιορκούσαν το Λένινγκραντ, παρά την πείνα, τις δυσκολίες, τους χιλιάδες νεκρούς, η σοσιαλιστική τότε εξουσία συνέχισε να ενισχύει τις πολιτιστικές δραστηριότητες μέσα στην πόλη. Εδώ σήμερα κινδυνεύουν τα βιβλία, η γραπτή Ιστορία μας και παλεύουμε να σωθούν με τις λεκάνες. Βγάλτε και από αυτά συμπέρασμα, γιατί δεν πρέπει να ανεχτεί πλέον ο λαός τις διάφορες κυβερνήσεις που οδηγούν σε τέτοια κατάντια τον πολιτισμό και την Ιστορία μας».

Η παρέμβαση, ευαισθητοποίησε τους παρευρισκόμενους, με τον πρόεδρο της Φιλαρμονικής Σχολής Πάλλης Ιωσήφ Λουκέρη να υπενθυμίζει και άλλες δράσεις του Κόμματος για ζητήματα πολιτισμού, όπως η Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με αιτήματα του φορέα.

«Σε όλη την ιστορία της η Φιλαρμονική Σχολή, που ιδρύθηκε το 1836, προσφέρει πολιτιστικό και κοινωνικό έργο», είπε, προσθέτοντας: «Η Φιλαρμονική έχει πέσει θύμα άθλιας γραφειοκρατίας, θύμα της πολιτικής της ΕΕ, που είναι εν τέλει απαγορευτικές οι προϋποθέσεις για χρηματοδότηση. Το πρόγραμμα ενίσχυσης της Φιλαρμονικής για αγορά στολών και οργάνων εντάχθηκε σε πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης».

Καυτηρίασε ότι απορρίφθηκε αίτημα «για την επιχορήγηση του κόστους διδασκαλίας» και ζήτησε να ασκηθεί πίεση ώστε να κατανοηθεί ο παιδαγωγικός ρόλος των Φιλαρμονικών. «Είναι ενθαρρυντική η θέληση του απλού κόσμου της Παλλικής να συνεισφέρει στη Φιλαρμονική από το εισόδημά του», επεσήμανε.

Στην εκδήλωση έγιναν επίσης παρεμβάσεις από τον Αρη Γαβριελάτο, πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ριφίου, ο οποίος στάθηκε στα ζητήματα που έχει ανάγκη το χωριό και για τα οποία δήμος και Περιφέρεια επικαλούνται έλλειψη κονδυλίων, αλλά και από τον Ηλία Καρόγλα, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

Πλούσια συζήτηση και στο Αργοστόλι

Οπως και στο Ληξούρι, έτσι και στο Αργοστόλι ο Δ. Αρβανιτάκης αναφέρθηκε στο σύνολο των πολιτικών εξελίξεων και στα τοπικά ζητήματα. Στάθηκε στην κατάσταση των εργαζομένων στον Τουρισμό, στα προβλήματα των δομών Υγείας, στα ζητήματα των αγροτών, στην ανάγκη πραγματοποίησης των αναγκαίων έργων προστασίας της ζωής και της λαϊκής περιουσίας, στην εμβάθυνση της εμπλοκής της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και στους κινδύνους που δημιουργούνται για τον λαό.

«Θέλουμε να έρθουν στο προσκήνιο, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, οι πραγματικές ανάγκες τού σήμερα και όχι οι κουτσουρεμένες που θέτουν το σύστημα και τα αστικά κόμματα», είπε μεταξύ άλλων.

«Το Κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ απευθύνεται σε κάθε εργάτη, άνεργο και άνθρωπο του μόχθου, σε κάθε νέο παιδί και γυναίκα της λαϊκής οικογένειας. Ηρθε η ώρα όλοι εσείς που ανησυχείτε και δεν συμβιβάζεστε με τη σημερινή κατάσταση, που πλέον έχετε την πείρα και ξέρετε πως δεν υπάρχουν "σωτήρες", όλοι εσείς που αναζητείτε διέξοδο γιατί "δεν βολεύεστε με λιγότερο ουρανό", να πάρετε τη θέση σας δίπλα στους κομμουνιστές σε όλες τις μάχες που έχουμε μπροστά μας. Τώρα ήρθε η ώρα για όλους και όλες εσάς να κάνετε το βήμα, αυτό που πριν δεν είχατε καν σκεφτεί ή μπορεί να είχατε απορρίψει, να σταθείτε στο πλάι του ΚΚΕ», κατέληξε.

Πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις από τους Σπύρο Καμπίτση, γραμματέα του ΕΚΚ-Ι, Αγγελική Κωνσταντοπούλου, πρόεδρο του Συνδικάτου Επαγγελμάτων Τουρισμού - Επισιτισμού, Παναγή Σωτήρα, πρόεδρο του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου, Γεράσιμο Πετράτο, πρόεδρο της ΤΚ Βαλεριάνου, Ελένη Μεμελεντζόγλου, αντιπρόεδρο της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Πάνο Ματιάτο, μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης, και Μάκη Μεταξά, πρώην νομάρχη.

Εγιναν αναφορές σε ζητήματα που έχει αναδείξει το Κόμμα, όπως για την αγροτιά, με τον βιοπαλαιστή ψαρά Π. Σωτήρα να σημειώνει για το ΚΚΕ: «Μας ζητάει τα αιτήματά μας για να τα αναδείξει. Μας καλεί σε αγωνιστική συμπόρευση, όταν κάποιοι άλλοι μας χτυπάνε την πλάτη φιλικά και φτάνουν να λένε ότι συναντήθηκαν μαζί μας χωρίς να έχουν συναντηθεί». Στη συμβολή του Κόμματος για την ανάδειξη του μυκηναϊκού τάφου στους Πρόνους, τέλος, αναφέρθηκε ο Μ. Μεταξάς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πανελλαδική σύσκεψη σωματείων εκπαιδευτικών(2024-01-20 00:00:00.0)
Εκδήλωση τιμής στους αγωνιστές του ΕΑΜ και του ΔΣΕ(2022-08-11 00:00:00.0)
Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ(2021-12-14 00:00:00.0)
Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ(2018-11-30 00:00:00.0)
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ(2012-03-03 00:00:00.0)
Το "Χημείο" να χρησιμοποιηθεί ως μουσείο(1996-06-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ