Τρίτη 30 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο κέντρο

Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο «Ριζοσπάστης» δημοσίευσε μια αποκαλυπτική έκθεση μιας ισχυρής ισραηλινής «δεξαμενής σκέψης» σχετικά με τους ρόλους που καλείται να αναλάβει η Ελλάδα ως αμερικανοΝΑΤΟικό «σκαλοπάτι», μια «πολυδιάστατη πλατφόρμα προβολής ισχύος» προς τον Ινδικό Ωκεανό μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Ευρώπη. Αν και «χωριό που φαίνεται κολαούζο δεν θέλει», μόλις χτες ο υπουργός Εξωτερικών φρόντιζε με τα ίδια πάνω - κάτω λόγια να μιλήσει για τους «ομόκεντρους κύκλους» εντός των οποίων κινείται η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, αναφέροντας το «ξαναζέσταμα των σχέσεων» με την Ουκρανία και άλλες χώρες στο «μαλακό υπογάστριο» της Ρωσίας, την «εμπέδωση» των σχέσεων με τις χώρες της Μ. Ανατολής στο πλαίσιο των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών προς ανατολάς, για την «ανακοπή της Κίνας», την «ευρωπαϊκή προοπτική» των Δ. Βαλκανίων, για την ενσωμάτωσή τους στον ευρωατλαντικό σχεδιασμό και βέβαια την «ειδική πλέον σχέση με τις ΗΠΑ», μετά και την πρόσφατη κατάπτυστη Συμφωνία για τις βάσεις. Τι ξέχασε; Οτι στο κέντρο των «ομόκεντρων κύκλων» της αμερικανοΝΑΤΟικής εμπλοκής είναι... ο στόχος! Κι όσο γι' αυτό, η προαναφερόμενη έκθεση επίσης προειδοποιούσε, περιγράφοντας μεταξύ άλλων για το πώς η Ελλάδα βρίσκεται «μέσα στο βεληνεκές» των ρωσικών πυραύλων, που εδρεύουν στη Συρία. Ο λαός μας όμως δεν είναι το «σημάδι» για να λύνουν τις «διαφορές» και «κολιγιές» τους οι καπιταλιστές. Οπως έδειξε και η συγκέντρωση σωματείων και φορέων το Σάββατο στην Αλεξανδρούπολη, η πολιτική της εμπλοκής, που έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων και αστικών κομμάτων, μπορεί να μπει πιο αποφασιστικά στο στόχαστρο της λαϊκής πάλης, σημαδεύοντας το «κέντρο»: Τα συμφέροντα του κεφαλαίου που μπλέκουν τον λαό σε μεγάλους κινδύνους.

Τρώγλες

«Πάμε πάλι: Ο Πρωθυπουργός "περιόδευσε" με την προστασία ΜΑΤ και χημικών που ξυλοκόπησαν τους διαδηλωτές, στην πρωταθλήτρια της ανεργίας Κοζάνη (ΔΕΗ). Ο Αλ. Τσίπρας στον Βόλο και τη Λάρισα με νέους και εργαζόμενους. Μαντέψτε για ποιον έβγαλε ανακοίνωση - "κόλαφο" το ΚΚΕ...». Αυτά έγραψε σε ανάρτησή του στο Τwitter ένα - άγνωστο στον περισσότερο κόσμο, αλλά «καταξιωμένο» στο διαδίκτυο για την αναξιοπιστία του - μέσο που στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και ονομάζεται «theFAQ.gr». Η αλήθεια βέβαια είναι εντελώς διαφορετική απ' αυτή που υπονοεί το περιθωριακό μέσο. Το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, καταδίκασε από την πρώτη στιγμή τη φιέστα της κυβέρνησης για την απολιγνιτοποίηση στην Κοζάνη και την καταστολή των διαδηλωτών. Οπως σχολίασε με ανακοίνωση της ΕΠ Θεσσαλίας και την κοροϊδία που επιχείρησε ο Αλ. Τσίπρας σε βάρος των βιοπαλαιστών αγροτών κατά την περιοδεία του στην περιοχή. Βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της απολιγνιτοποίησης, όπως και η ΝΔ, ενώ στη Βουλή απέρριψε μαζί με την κυβέρνηση τις τροπολογίες του ΚΚΕ για την ανακούφιση των βιοπαλαιστών αγροτών. Αν κάτι αναδεικνύεται λοιπόν απ' αυτά τα δύο παραδείγματα, είναι η σύγκλισή τους σε βασικά σημεία της πολιτικής που συνθλίβει τις λαϊκές ανάγκες για τα κέρδη των «πράσινων» αρπακτικών και των μονοπωλίων του αγροτοδιατροφικού τομέα. Αυτήν την πραγματικότητα προσπαθούν μάταια να θολώσουν από τις διαδικτυακές τους τρώγλες τα ΣΥΡΙΖΑίικα παπαγαλάκια, κάνοντας αυτό που ξέρουν καλύτερα: Να γράφουν ψέματα για το ΚΚΕ.

Συγκοινωνούντα...

Στις εκλογές του ΕΔΟΕΑΠ, του ασφαλιστικού ταμείου των εργαζομένων στον Τύπο και στα ΜΜΕ, που ολοκληρώθηκαν την περασμένη βδομάδα, δέκα υποψήφιοι από το ενιαίο ψηφοδέλτιο κατέλαβαν όλες τις θέσεις στο νέο ΔΣ. Ποιο είναι το χαρακτηριστικό αυτής της «δεκάδας»; Οτι στηρίχτηκε δημόσια από τον ΣΥΡΙΖΑ και «υπόγεια» από ένα τμήμα της ΝΔ, αυτό που εκπροσωπεί η σημερινή πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ. Δηλαδή, στο νέο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, την απόλυτη πλειοψηφία συγκροτούν οι κοινοί υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, που θα συνδιοικούν με τον εκπρόσωπο των εργοδοτών! Η σύμπραξη αυτή μόνο ευκαιριακή δεν είναι, όπως φάνηκε και στην πρόσφατη Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση της ΕΣΗΕΑ, του συνδικαλιστικού οργάνου των δημοσιογράφων. Εκεί, η παράταξη της σημερινής προέδρου και αυτή που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν πρόταση να αλλάξει η προηγούμενη απόφαση του ΔΣ για διά ζώσης εκλογική διαδικασία και να προστεθεί και ηλεκτρονική, όπως έγινε και στον ΕΔΟΕΑΠ, βάζοντας από την πίσω πόρτα αντιδραστικές διατάξεις που προβλέπει ο νόμος Χατζηδάκη ενάντια στο συνδικαλιστικό κίνημα.

... δοχεία

Η προσπάθεια αυτή αποτράπηκε, με καθοριστική παρέμβαση των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, αλλά η ουσία δεν αλλάζει. Αποκαλύπτονται και με αυτόν τον τρόπο τα «υπόγεια κανάλια», με τα οποία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούν ως «συγκοινωνούντα δοχεία» στην ΕΣΗΕΑ. Αλλωστε, οι δυο παρατάξεις συνδιοικούν εδώ και καιρό, τόσο στην Ενωση όσο και στον ΕΔΟΕΑΠ, δίνοντας δείγματα «επί του πεδίου» για τη μεταξύ τους σύμπλευση στη «γραμμή» που στηρίζει τα συμφέροντα των εργοδοτών. Κατά τα άλλα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ «τσακώνονται» για το σκάνδαλο της «λίστας Πέτσα» και για το πώς μοιράστηκαν τα χρήματα της κρατικής διαφήμισης ανάμεσα στα μεγάλα συγκροτήματα του Τύπου και των ΜΜΕ, με αλληλοκατηγορίες για τα συμφέροντα που ο καθένας εκπροσωπεί. Η υποκρισία τους και ο εμπαιγμός των χιλιάδων εργαζομένων του Τύπου δεν έχουν πάτο. Και πρέπει να αποτελέσουν κριτήριο ενίσχυσης των ψηφοδελτίων της ΔΑΣ στις εκλογές όλων των Ενώσεων των εργαζομένων του κλάδου, που γίνονται το επόμενο διάστημα.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ