Τρίτη 30 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΤΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Τίμησαν τους 118 εκτελεσμένους αγωνιστές στο Μονοδένδρι

Εκδήλωση πραγματοποίησαν η ΤΕ Λακωνίας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Λακωνίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, με την οποία τίμησαν τους 118 αγωνιστές του ΕΑΜ που εκτελέστηκαν από τους ναζί στο Μονοδένδρι και στην Κοκκινόλουτσα Λακωνίας.

Η συγκίνηση ήταν μεγάλη για όλους όσοι παραβρέθηκαν την Κυριακή 28 Νοέμβρη στο Μονοδένδρι Λακωνίας, που βρίσκεται στο δρόμο Σπάρτης - Τρίπολης, στο χώρο όπου βρίσκεται το μνημείο των 118 αγωνιστών Λακώνων πατριωτών, για να τιμηθεί η μαύρη επέτειος της εκτέλεσής τους από τους ναζί κατακτητές, με τη βοήθεια των ντόπιων ταγματασφαλιτών συνεργατών τους.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η παρουσία του μαχητή του Ελλάς Δημήτρη Σολομού από το Ξηροκάμπι, που παρά τα 104 χρόνια του ήρθε να «τιμήσει τους συντρόφους του» για τους οποίους «είναι περήφανος», όπως ανέφερε, και κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη τους, ενώ παρόντες ήταν και συγγενείς των εκτελεσμένων.

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Λακωνίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Δήμος Λεβεντάκης τόνισε στην ομιλία του, ανάμεσα στα άλλα, ότι «στις 23 Οκτώβρη 1943, οι Γερμανοί κατακτητές, με κουκουλοφόρους συνεργάτες τους γνωστούς στη Σπάρτη ως ομάδες Βρεττάκου, που υπέδειξαν τα σπίτια των πατριωτών, χτύπησαν τις πόρτες της Σπάρτης και συνέλαβαν επιστήμονες, επαγγελματίες, εργάτες και αγρότες. Συνολικά 450 μέλη και στελέχη του ΕΑΜ και του ΚΚΕ μεταφέρθηκαν την επόμενη μέρα με καμιόνια στις φυλακές της Τρίπολης. Τον Νοέμβρη, εκτέλεσαν τους 118 στο Μονοδένδρι Λακωνίας, σε αντίποινα για ενέδρα ανταρτών του ΕΛΑΣ, κατά την οποία σκοτώθηκαν πολλοί Γερμανοί.

Ενώ στην ομιλία του ο Γιώργος Λάμπας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Πελοποννήσου του Κόμματος, ανέφερε ότι «το ΚΚΕ τιμά, διδάσκεται και εμπνέεται από τη θυσία των αγωνιστών στο Μονοδένδρι και σε ολόκληρη τη χώρα, δεν θα λυγίσει μπροστά σε οποιεσδήποτε δυσκολίες, μέχρι να λυθεί το κεντρικό πολιτικό ζήτημα του τόπου.

Το ΚΚΕ υπερασπίζεται την ιστορική αλήθεια από τη συκοφαντία, τη διαστρέβλωση και την παραχάραξη της Ιστορίας.

Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά και διαθέτει όλες του τις δυνάμεις για να οργανώσει ο λαός την αντεπίθεσή του, να βάλουν οι εργαζόμενοι τη δική τους σφραγίδα στις εξελίξεις, ενάντια στην πολιτική όλων των αστικών κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ενώ απεύθυνε κάλεσμα και σε όσους προβληματίζονται για το αύριο να συμπορευτούν αγωνιστικά μαζί μας».

Στη συνέχεια στην Κοκκινόλουτσα, τοποθεσία κοντά στο Μονοδένδρι, έγινε κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των 45 πατριωτών που εκτελέστηκαν στις 21 Μάρτη 1944 από τους ναζί.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ