Τρίτη 30 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Εγκαίνια νέων φυλακών εγκλωβισμού

Τα εγκαίνια δύο νέων φυλακών της ΕΕ για πρόσφυγες και μετανάστες έκαναν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, και ο επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, το περασμένο Σάββατο σε Λέρο και Κω. Αυτό συμβαίνει λίγα 24ωρα μετά την προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταφέρει την αρμοδιότητα για τα νέα αιτήματα ασύλου μόνο στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) των νησιών και του Εβρου, όπου και θα οδηγούνταν υποχρεωτικά όλοι οι ξεριζωμένοι για την κατάθεση της αίτησής τους, εγκύκλιος που μετά από την κατακραυγή πάρθηκε πίσω.

Η κίνηση αυτή αποκάλυψε ότι τα πανηγύρια για τη μείωση του αριθμού προσφύγων στα νησιά είναι το προκάλυμμα για τη μεθόδευση του εγκλωβισμού κατατρεγμένων ανθρώπων σε δομές - φυλακές. Ηδη, στις αρχές του Οκτώβρη εγκαινιάστηκε η δομή της Σάμου και προετοιμάζονται να χτιστούν άλλες δύο σε Λέσβο και Χίο, αγνοώντας τις αντιδράσεις των νησιωτών που δεν θέλουν να μετατραπεί ο τόπος σε φυλακή ψυχών και εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους κατατρεγμένους, ζητάνε αυτοί να μπορούν απρόσκοπτα να πηγαίνουν στον τελικό προορισμό τους.

Η λεγόμενη Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή στην Κω αναπτύσσεται σε έκταση περίπου 90 στρ., στην τοποθεσία του πρώην στρατοπέδου Μακρυγιάννη, εκατέρωθεν της υπάρχουσας δομής. Είναι δυναμικότητας 2.140 ατόμων, η οποία αναλύεται: 960 άτομα γενικός πληθυσμός, 100 ασυνόδευτα ανήλικα, 480 ευάλωτες ομάδες, μονογονεϊκές οικογένειες, γυναίκες, 600 άτομα στο ΠΡΟΚΕΚΑ (Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης). Ο προϋπολογισμός κατασκευής ήταν 39,36 εκατ. ευρώ. Η δομή στη Λέρο αναπτύσσεται σε έκταση περίπου 60 στρ., στην τοποθεσία Λέπιδα, είναι δυναμικότητας 2.140 ατόμων (1.440 άτομα γενικός πληθυσμός, 100 ασυνόδευτα ανήλικα, 240 ευάλωτες ομάδες, μονογονεϊκές οικογένειες, γυναίκες, 360 άτομα στο ΠΡΟΚΕΚΑ) με προϋπολογισμό κατασκευής 35,30 εκατ. ευρώ.

Οι φυλακές στα νησιά και τον Εβρο είναι τύπου στρατοπέδων του ΝΑΤΟ, με εξωτερική περίφραξη ασφαλείας, με την εγκατάσταση στην είσοδο συστημάτων ελέγχου, μαγνητικές πύλες, x-rays, σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης με ταυτότητα και δακτυλικό αποτύπωμα, εγκαταστάσεις κλειστού συστήματος παρακολούθησης.

Ο αγώνας των νησιωτών τον Φλεβάρη του 2020 αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη. Οι φορείς του λαϊκού κινήματος επιβάλλεται να δυναμώσουν την πάλη τους για απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών, για να καταργηθούν οι Κανονισμοί του Δουβλίνου και η Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, για να κλείσουν οι δομές - φυλακές, να πιεστεί η κυβέρνηση ώστε με ευθύνη της ΕΕ και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες να φτιαχτούν Επιτροπές Ασύλου και μέσα στην Τουρκία και από εκεί να ταξιδεύουν οι πρόσφυγες απευθείας για τις χώρες προορισμού τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να προστατευθούν τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα(25/11/2022)
Ζητά ενημέρωση για τις επαφές του δημάρχου(10/3/2021)
Συμφώνησαν στα επόμενα βήματα εγκλωβισμού μεταναστών και νησιωτών(4/3/2021)
Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στη δομή φιλοξενίας στα Διαβατά(29/9/2020)
Σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τα κλειστά κέντρα - φυλακές στα νησιά(14/4/2020)
Ερώτηση για την κατάσταση στη δομή της Μαλακάσας(7/4/2020)

Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ