Τρίτη 30 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΕ
Ενισχύουν την καταστολή των ξεριζωμένων με την FRONTEX

Αλλη μια περιοχή της Ευρώπης, όπου οι ξεριζωμένοι των επεμβάσεων, των πολέμων και της εξαθλίωσης που τους έχουν καταδικάσει οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, γίνονται «μπαλάκι» στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων, είναι το πέρασμα της Θάλασσας της Μάγχης από τη Γαλλία στη Βρετανία. Αυτό όπως και το Αιγαίο μετατρέπονται συχνά σε υγρό τάφο για προσφυγές και μετανάστες, όπως συνέβη στις 24 Νοέμβρη με 27 ανθρώπους, οι περισσότεροι από το Ιράκ (17 άντρες, 7 γυναίκες ανάμεσά τους και μια έγκυος και 3 παιδιά). Με τέτοια γεγονότα φουντώνει κατά περιόδους και η υποκρισία των αστικών κυβερνήσεων δήθεν για το δράμα των προσφύγων.

Τα ζητήματα της «παράτυπης» μετανάστευσης συζητήθηκαν την Κυριακή στο Καλαί (από όπου ξεκινάνε οι ξεριζωμένοι) σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, με τους ομολόγους του, του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Γερμανίας και αξιωματούχους της ΕΕ και της Frontex, της αστυνομίας συνόρων. Από τη σύσκεψη είχε αποκλειστεί η Βρετανίδα υπουργός ως απάντηση του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν στην απαίτηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπ. Τζόνσον «να επιστρέφονται στη Γαλλία όσοι παράνομα επιχειρούν να περάσουν στη Βρετανία».

Στη συνάντηση αναδείχτηκαν και οι προϋπάρχουσες αντιθέσεις που εκφράστηκαν και με το Brexit και είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Νταρμανέν, που είπε: «Η Βρετανία έφυγε από την Ευρώπη, αλλά όχι και από τον κόσμο. Χρειάζεται να εργαστούμε σοβαρά σε αυτά τα θέματα (...) χωρίς να μας κρατά σε ομηρία η βρετανική εσωτερική πολιτική» και ότι «πρέπει να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να φροντίσει να γίνει λιγότερο ελκυστική, από οικονομικής άποψης, για τους παράτυπους μετανάστες», υπονοώντας ότι μπορούν να εργάζονται χωρίς χαρτιά.

Από την πλευρά της η Bρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ χαρακτήρισε την απουσία της από τη συνάντηση ως «ατυχή», αλλά σημείωσε ότι θα κάνει ξεχωριστές συνομιλίες με τους Ευρωπαίους ομολόγους της.

Τελικά όλοι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση του Καλαί κατέληξαν σε ένα: Την ενίσχυση της καταστολής κατά των ξεριζωμένων και έτσι η Frontex θα στείλει στη βόρεια ακτογραμμή της Γαλλίας περισσότερες δυνάμεις και αεροπλάνο που θα επιτηρεί «νύχτα και μέρα» για να μην ...ξεμυτίσει κανένας κατατρεγμένος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ