Τρίτη 30 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΕ
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό

Συμμετείχαν εκπρόσωποι αδελφών Κομμουνιστικών Κομμάτων και φορέων του μαζικού λαϊκού κινήματος της χώρας μας που αντιδρούν στη μετατροπή της σε φυλακή ψυχών και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους κατατρεγμένους

Από την τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής
Από την τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής η εκδήλωση - τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσαν η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τους Πρόσφυγες και Μετανάστες, με θέμα «Η αντιδραστική στρατηγική της ΕΕ στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό και οι θέσεις του ΚΚΕ». Στην εκδήλωση, που συντόνιζε ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, τις κεντρικές εισηγήσεις έκαναν ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος, και η Κατερίνα Γεράκη, υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ για τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Στην παρέμβασή του ο Κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε στην αντιδραστική στρατηγική της ΕΕ στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, στις συμφωνίες και τους κανονισμούς που οξύνουν το πρόβλημα και μετατρέπουν τους κατατρεγμένους σε εργαλείο στους γεωπολιτικούς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Αναφέρθηκε στην υποκρισία της δήθεν αλληλεγγύης της ΕΕ, την ώρα που και αυτή πρωτοστατεί στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που ξεριζώνουν εκατομμύρια από τον τόπο τους.

Στη δική της εισήγηση η Κ. Γεράκη αναφέρθηκε αναλυτικά στην πολιτική διαχείρισης του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, και ανέπτυξε τις θέσεις του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι το Κόμμα απλώνει το χέρι σε όλα τα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, σε όλους τους ξεριζωμένους, και τους καλεί στην κοινή πάλη για την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Παρεμβάσεις από Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα

Ακολούθησε παρέμβαση της Εκίν Σονμές, μέλους της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, η οποία αναφέρθηκε στο πώς η αστική τάξη της χώρας της εργαλειοποιεί τους κατατρεγμένους ή τους χρησιμοποιεί για φτηνό εργατικό δυναμικό, καθώς επίσης στο πώς οι Τούρκοι κομμουνιστές χτίζουν δεσμούς με τα ταξικά τους αδέλφια στην κοινή πάλη για τη σοσιαλιστική προοπτική.

Ο ΓΓ του ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας, Αστορ Γκαρσία, στη δική του παρέμβαση αναφέρθηκε στη δουλειά του Κόμματος με τους μετανάστες, σημειώνοντας ότι εκτός από την καταγγελία του ρόλου της ΕΕ και των κυβερνήσεων σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών εργατών και την αλληλεγγύη σε αυτούς, επιμένουν στην οργάνωση με στόχο την επαναστατική λύση για το ξεπέρασμα του καπιταλισμού.

Ο Τιμπόρ Τσένκερ, πρόεδρος του Κόμματος Εργασίας Αυστρίας, υπογράμμισε ότι οι αυστριακές κυβερνήσεις, οι σοσιαλδημοκράτες, οι συντηρητικοί, η ακροδεξιά υποστηρίζουν μια απάνθρωπη πορεία που στρέφεται ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Από την πλευρά του ο Κάρλ Γκούναρσον, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Σουηδίας, σημείωσε την πάλη του Κόμματός του για τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών, για να γίνουν και εκείνοι μέρος της πάλης για τον σοσιαλισμό.

Παρεμβάσεις από φορείς και εργαζόμενους

Εκ μέρους του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου, ο αντιπρόεδρός του Γιάννης Ζαφειρίου μίλησε για τη δράση του ΕK και μαζικών φορέων ενάντια στις φυλακές της ΕΕ, καθώς και για τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί.

Από τη Συντονιστική Επιτροπή Αιρετών και Κατοίκων της Χίου, ο Νίκος Χούλης στάθηκε στις κινητοποιήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα και στη σταθερή αντίθεση των νησιωτών στη μετατροπή των νησιών σε αποθήκες κατατρεγμένων, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στα αιτήματα της Συντονιστικής και των φορέων του νησιών.

Από την πλευρά του ο Μάριος Μπαλωμένος, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Σάμου και πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, τόνισε τον αγώνα που έδωσαν τα αγωνιστικά σωματεία και οι φορείς του νησιού για τη στήριξη των ταξικών τους αδελφών, των κατατρεγμένων προσφύγων και μεταναστών, απομονώνοντας ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές.

Η Βασιλεία Γιαννούση, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στις Προσφυγικές Δομές Δυτικής Μακεδονίας, ανέδειξε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι εγκλωβισμένοι όσο και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στις δομές και τα οποία έχουν κοινή αιτία το απάνθρωπο καπιταλιστικό σύστημα.

Η Αλεξάνδρα Λάμπρου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπηρεσίας Ασύλου και Αρχής Προσφύγων, επεσήμανε την ομηρία που αντιμετωπίζουν οι κατατρεγμένοι εξαιτίας της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των υπηρεσιών, αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Ο Γαβριήλ Ιωαννίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις όλης της Ελλάδας, αναφέρθηκε στις απαράδεκτες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι πάνω από 600.000 μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, αναδεικνύοντας παράλληλα τη δυσκολία των εργαζομένων στις σχετικές υπηρεσίες να τους εξυπηρετήσουν, λόγω των ελλείψεων προσωπικού και υποδομών. Μίλησε επίσης για το ταξικό κριτήριο με το οποίο αντιμετωπίζει το αστικός κράτος τους μετανάστες, καθώς από τη μια υπάρχει η «Golden Visa» των μεγαλοκαπιταλιστών και από την άλλη η άγρια εκμετάλλευση των ...Μανωλάδων.

Ο «Ριζοσπάστης» τις επόμενες μέρες θα δημοσιεύσει εκτενή αποσπάσματα τόσο από τις κεντρικές εισηγήσεις όσο και από τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων των αδελφών κομμάτων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δικτατορία του κεφαλαίου - Το αληθινό πρόσωπο του σημερινού «επιτελικού κράτους δικαίου»(2022-11-22 00:00:00.0)
Δικτατορία του κεφαλαίου - Το αληθινό πρόσωπο του σημερινού «επιτελικού κράτους δικαίου»(2022-11-19 00:00:00.0)
Σήμερα η ημερίδα για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό(2021-11-26 00:00:00.0)
Ημερίδα για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό(2021-11-25 00:00:00.0)
Ημερίδα για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό(2021-11-23 00:00:00.0)
Εξόρμηση στον προσφυγικό καταυλισμό του Σκαραμαγκά(2016-06-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ