Τρίτη 30 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Βρίσκει έδαφος στις τεράστιες ελλείψεις για να εξαπλώνεται ο ιός

Πάνω από 18.000 οι νεκροί, μόλις 5,19% των κλινών ΜΕΘ είναι διαθέσιμες, ενώ δεν επιτάσσεται ο ιδιωτικός τομέας

Με την εξάπλωση της πανδημίας να «καλπάζει» και τη μετάλλαξη «Ομικρον» να προσθέτει νέες ανησυχίες για τις αντοχές του αποδεκατισμένου συστήματος Υγείας, λόγω και των ανύπαρκτων μέτρων προστασίας σε χώρους δουλειάς, σχολεία και ΜΜΜ, χτες οι νεκροί από κορονοϊό έσπασαν το φράγμα των 18.000. Συγκεκριμένα, με τους 282 ανθρώπους που έχασαν τη μάχη για τη ζωή το τριήμερο (104 χτες, 82 το Σάββατο και 96 την Κυριακή) τα συνολικά θύματα ανέρχονται σε 18.067. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τρέχον πανδημικό κύμα, από τον Οκτώβρη μέχρι σήμερα, έχουν χάσει τη ζωή τους 3.239 άνθρωποι.

Την ίδια στιγμή, 657 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι (80,06% ανεμβολίαστοι), ενώ μόλις το 5,19% των ΜΕΘ/ΜΑΦ στα δημόσια νοσοκομεία απομένουν διαθέσιμες. Οσο για τις απλές κλίνες, διαθέσιμο είναι το 31,7%, με τα νοσοκομεία να είναι στα όριά τους και τους υγειονομικούς να παλεύουν κόντρα στην υποβάθμιση των υποδομών, αφού είναι χαρακτηριστικό ότι πέφτει ακόμα και η παροχή οξυγόνου, με ολέθριες συνέπειες για την πορεία των ασθενών.

Τα κρούσματα το τριήμερο ξεπέρασαν τις 16.000 (3.823 την Κυριακή, 5.870 το Σάββατο), ενώ μόνο χτες ήταν 6.677, εκ των οποίων 1.679 στην Αττική και 1.135 στη Θεσσαλονίκη. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 931.183.

Στο μεταξύ, σε προληπτική καραντίνα δέκα ημερών τέθηκαν πέντε Ελληνες που έφτασαν στη χώρα με πτήση από νότιες αφρικανικές χώρες, στο πλαίσιο των μέτρων για τη μετάλλαξη «Ομικρον». Βρέθηκαν αρνητικοί στην COVID-19, και η καραντίνα θα λήξει εφόσον είναι αρνητικό το αποτέλεσμα του μοριακού ελέγχου μετά από 10 μέρες.

Ταυτόχρονα, και ενώ η κυβέρνηση δείχνει ως μόνη διέξοδο τον εμβολιασμό του πληθυσμού για να αποφύγει να πάρει άλλα μέτρα που κοστίζουν, όπως η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, εξακολουθεί να απουσιάζει μια συγκροτημένη εμβολιαστική εκστρατεία, κάτι που συνεχίζει να αποτυπώνεται στην πορεία των εμβολιασμών. Η εμβολιαστική κάλυψη αυξήθηκε κατά 0,7%, και μετά από έναν χρόνο ανέρχεται μόλις στο 63% (από 62,7% την προηγούμενη βδομάδα). Υπάρχουν ακόμα 2.500 κατάκοιτοι που περιμένουν να κάνουν την πρώτη δόση, ενώ το 60% των δικαιούχων δεν έχει κάνει ακόμα την αναγκαία αναμνηστική δόση. Και μπορεί να μη γίνονται προσλήψεις ή να μη λαμβάνονται άλλα μέτρα για την ενίσχυση της ΠΦΥ, που θα συνέβαλλαν στην ενίσχυση του εμβολιασμού, ωστόσο χτες ανακοινώθηκε ότι ανοίγουν και νέα εμβολιαστικά κέντρα, με επέκταση ωραρίου, λειτουργία και τις Κυριακές κ.λπ.

Σχετικά με τον εμβολιασμό στις ηλικίες 5 - 11 ετών, ο γγ της ΠΦΥ Μ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι τα εν λόγω εμβόλια θα είναι διαθέσιμα μετά τις 20 Δεκέμβρη, ενώ η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι στις 25/11 ο ΕΜΑ ενέκρινε τη χορήγηση του εμβολίου της «Pfizer» σε παιδιά 5 - 11 ετών (με δόση 1/3 σε σχέση με τους μεγαλύτερους).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ