Τρίτη 26 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ Γ. ΓΚΙΟΚΑ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Αναδείχθηκε η ανάγκη για δυνάμωμα του συλλογικού αγώνα των εργαζομένων

Στιγμιότυπο από την περιοδεία
Στιγμιότυπο από την περιοδεία
Τα βασικά σημεία του Καλέσματος της ΚΕ για αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ, καθώς και τις εξελίξεις τόσο συνολικά όσο και στη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία ειδικότερα, συζήτησε με τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Ελευσίνας ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας σε περιοδεία του στον χώρο την Πέμπτη 21 Οκτώβρη.

Πλούσια ήταν η συζήτηση με τους εργαζομένους, ξεκινώντας από τα διάφορα σενάρια για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ναυπηγείων, ενώ την ίδια μέρα γραφόταν ένα ακόμα επεισόδιο, με την εκδήλωση ενδιαφέροντος της ιταλικής «Fincantieri» με την «Onex Shipyards» για τη «διάσωση» των ναυπηγείων. «Συνεχίζουμε να είμαστε "στον αέρα"», «είμαστε σε διαρκή αναμονή» ήταν μερικές από τις φράσεις που ακούστηκαν, την ώρα που οι πληρωμές συνεχίζουν να εξασφαλίζονται ανά τρίμηνα μέσω τροπολογιών, με το 70% να το έχει αναλάβει το υπουργείο Αμυνας και το υπόλοιπο 30% να είναι απλήρωτο.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης έγινε αρκετή συζήτηση γύρω από τις «Αμυντικές Συμφωνίες» της ελληνικής κυβέρνησης με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. «Το περιεχόμενο αυτών των Συμφωνιών όχι μόνο δεν φέρνει κάτι θετικό για τους εργαζόμενους, αλλά εγκυμονεί και μεγάλους κινδύνους. Τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, που διαλαλεί ότι θα έφερνε την κατασκευή των φρεγατών "Belharra" στην Ελλάδα, συσκοτίζουν την ουσία της συμφωνίας. Κρύβουν ότι πρόκειται για μια στρατιωτική συμφωνία που δεν αφορά την άμυνα της χώρας, αλλά τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα», τόνισε ο Γ. Γκιόκας.

Από τη συζήτηση με παλαιότερους και νεότερους εργαζόμενους αναδείχθηκαν οι δυνατότητες του κλάδου, όπως η ύπαρξη σημαντικής τεχνογνωσίας, το έμπειρο και καταρτισμένο εργατικό δυναμικό κ.ά.

Η θέση του ΚΚΕ για τη ναυπηγική βιομηχανία, υπογράμμισε ο Γ. Γκιόκας, είναι καθαρή:

«Από όλη την πορεία των ναυπηγείων τα τελευταία χρόνια προκύπτει και το βασικό δίλημμα που υπάρχει μπροστά μας. Το βασικό δίλημμα είναι πώς θα μπορούσαν να δουλεύουν τα ναυπηγεία, με βάση τις δυνατότητες που έχουν, και πώς δουλεύουν σήμερα. Η αιτία της σημερινής κατάστασης βρίσκεται στο αγκάθι του καπιταλιστικού κέρδους, στην πολιτική και τους περιορισμούς της ΕΕ. Είναι η αιτία τόσων φαινομενικά "παράλογων" εξελίξεων, όπως το να μη ναυπηγούνται πλοία στην Ελλάδα την ώρα που υπάρχει μεγάλη ανάγκη για φθηνή και ασφαλή πρόσβαση στα νησιά. Τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά και της Ελευσίνας να μην έχουν πλέον παραγωγή τροχαίου υλικού, όπως βαγόνια, την ίδια ώρα που δεν υπάρχουν συρμοί για να μη συνωστίζεται ο κόσμος και να προστατεύεται από την πανδημία. Αντίθετα, τα ναυπηγεία μπορούν να λειτουργήσουν κάτω από διαφορετική οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας, με τους εργαζόμενους στην εξουσία, με τις λαϊκές ανάγκες στο επίκεντρο και αξιοποιώντας στο έπακρο το έμπειρο εργατικό δυναμικό, την τεχνογνωσία και άλλες δυνατότητες που σήμερα απαξιώνονται».

Τα πολλά προβλήματα που βιώνουν στη ζωή τους οι εργαζόμενοι, μέσα και έξω από τον εργασιακό τους χώρο, όπως η ακρίβεια ή η έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας, τέθηκαν στη συζήτηση.

«Τα δεινά που αντιμετωπίζει σήμερα ο λαός δεν είναι φυσικά φαινόμενα, όπως λέει η κυβέρνηση. Το κύμα ακρίβειας είναι αποτέλεσμα - μεταξύ άλλων - της πολιτικής της ιδιωτικοποίησης και "απελευθέρωσης" της Ενέργειας, της λεγόμενης "πράσινης μετάβασης", που στηρίζουν όλα τα άλλα κόμματα. Ο λαός επομένως δεν πρέπει να δείξει εμπιστοσύνη στο αστικό κράτος και στις κυβερνήσεις του, ούτε στις εναλλαγές και στο ανακάτεμα της τράπουλας του σημερινού σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος. Αντίθετα, πρέπει να πιστέψει στη δύναμή του, να βγάλει συμπεράσματα από νικηφόρους αγώνες, όπως των διανομέων της "e-food", των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, που μπορούν να αχρηστεύσουν αντεργατικές διατάξεις, να βάλει στόχο να πολλαπλασιαστούν οι εστίες αντίστασης το επόμενο διάστημα, με οργάνωση, αλληλεγγύη, πανελλαδικό συντονισμό. Το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις σε αυτήν την προσπάθεια, και σας καλούμε να το ενισχύσετε και να βρεθούμε πλάι πλάι στους αγώνες που έρχονται».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ