Πρώτη δύναμη η ΔΑΣ, με αύξηση ψήφων και εκλεγμένων συμβούλων στο ΔΣ
Από τη διαδικασία των αρχαιρεσιών |
Αυτό ήταν και το μήνυμα που έστειλαν οι εκλογές, με δεκάδες αντιπροσώπους σωματείων που εκπροσωπούν χιλιάδες εργατοϋπαλλήλους να στηρίζουν την προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από περίπου τέσσερα χρόνια «για να αντιμετωπιστούν οι προσπάθειες της εργοδοσίας, του κυβερνητικού συνδικαλισμού και των νόθων, οι οποίοι επιδιώκουν να μην υπάρχει διοίκηση στο ΕΚΠ που να στηρίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων της πόλης μας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΑΣ.
Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών, σε σύνολο 124 εγγεγραμμένων ψήφισαν 96 (από 140 και 84 το 2018 αντίστοιχα) και σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα κατά σειρά ψήφων και αντιπροσώπων στο ΔΣ:
ΔΑΣ: 72 ψήφοι (από 52) και 12 έδρες (από 11).
«Παναχαϊκή Συμμαχία» (ΣΥΡΙΖΑ): 14 (από 13) και 3 (από 3).
«Εργατική Ενότητα - Ανατροπή» (ΣΕΑΜ): 10 (από 11) και 2 (από 2).
«Παρεμβάσεις / Κινήσεις / Συσπειρώσεις»: 2 (από 1) και 0 (από 0).
ΔΑΚΕ: 0 (από 7) και 0 (από 0).
Χαιρετίζοντας τους δεκάδες αντιπροσώπους που την ανέδειξαν πρώτη δύναμη, η ΔΑΣ επισημαίνει: «Αντλούμε δύναμη και με αισιοδοξία, με νικηφόρους αγώνες διεκδικούμε αυξήσεις στους μισθούς, υπογραφή ΣΣΕ, σταθερή δουλειά για όλους με σύγχρονα δικαιώματα, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, για να μείνουν στα χαρτιά όλοι οι άλλοι αντεργατικοί νόμοι και ο νόμος - έκτρωμα του Χατζηδάκη, για να δυναμώσουν οι αγώνες της τάξης μας». Παράλληλα στέλνει μήνυμα για το μέλλον, υπογραμμίζοντας: «Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια ώστε να διαμορφωθεί ένα μαζικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Οσα κι αν σκαρφιστούν η κυβέρνηση και οι επιχειρηματικοί όμιλοι, τα τσιράκια τους στην ηγεσία της ΓΣΕΕ, οι νόθοι, τα σχέδιά τους θα μείνουν στα χαρτιά».
Ξεκαθαρίζει δε ότι δεν πρόκειται να σταματήσει η προσπάθεια ώστε το ΕΚ Πάτρας «να συνεχίσει στον δρόμο που χάραξε τα τελευταία χρόνια, συσπειρώνοντας και συντονίζοντας τη δράση δεκάδων σωματείων και άλλων μαζικών φορέων της πόλης μας».
Ο μέχρι σήμερα πρόεδρος και εκ νέου εκλεγμένος στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, Δημήτρης Μαρμούτας, αναφερόμενος στη δράση του ΕΚΠ το προηγούμενο διάστημα έκανε λόγο για την εμπιστοσύνη που έδειξαν τμήματα εργαζομένων στη διοίκησή του και η οποία εκφράστηκε «με τη μαζική συμμετοχή αντιπροσώπων τους στις αρχαιρεσίες». Μπροστά στα νέα καθήκοντα που ανοίγονται σήμερα, επεσήμανε:
«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.
Αμέσως συγκεντρώνουμε τις δυνάμεις μας ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα, τον νόμο Χατζηδάκη, να καταργηθεί στην πράξη, να μην περάσουν τα σχέδια κυβέρνησης και εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ, να διεκδικήσουμε ικανοποίηση των σημερινών αναγκών μας. Επιπλέον, στηρίζουμε άμεσα από κοινού με τα σωματεία τις απεργιακές μάχες των Οικοδόμων στις 6 Νοέμβρη και των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό στις 9 Νοέμβρη».
Δεν πρόκειται να σταματήσουν οι πρωτοβουλίες που ξεκίνησε το ΕΚΠ, όπως για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, πρόσθεσε και επεσήμανε: «Ενα μεγάλο κέρδος το προηγούμενο διάστημα ήταν η συγκρότηση νέων σωματείων, όπως των διανομέων ή άλλων επιχειρησιακών. Το γεγονός ότι συνολικά έγινε προσπάθεια να ενταχθεί και να δράσει μέσα από τις γραμμές του κινήματος νέος κόσμος, που είναι ενεργός και με συμμετοχή στη δράση, προσπάθεια που θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις».
Από την πλευρά της η πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων Εμπορίου - Υπηρεσιών Νομού Αχαΐας, μέλος στο προηγούμενο και επανεκλεγείσα στο νέο ΔΣ του ΕΚΠ, Χριστίνα Παναγιογιαννοπούλου, χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα «νίκη των εργαζομένων, που θα βρίσκουν το σπίτι τους ανοιχτό».
Εξήγησε ότι «εδώ και τριάμισι χρόνια με την παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου αποκρούσαμε επιθέσεις, ειδικά σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, όπου η εργοδοσία επιδίωκε απλήρωτες υπερωρίες, εντατικοποίηση της δουλειάς με εργαζόμενους σε πολλά πόστα, δυσμενείς μεταθέσεις. Καταφέραμε να πληρωθούν υπάλληλοι σε συνεργία καθαρισμών οι οποίοι ήταν απλήρωτοι για μήνες, είχαμε στήριγμα στην πάλη μας για την Κυριακή αργία. Επίσης, δώσαμε ώθηση να ανασυνταχθούν και να έχουν καλύτερα αποτελέσματα στη δράση τους επιχειρησιακά σωματεία, όπως στον "Σκλαβενίτη"». Για τα νέα καθήκοντα του καινούργιου ΔΣ, δήλωσε:
«Μπροστά και στην προσπάθεια εφαρμογής του νόμου - εκτρώματος Χατζηδάκη, η σημερινή διοίκηση αποτελεί εγγύηση για πάλη κατάργησής του στην πράξη. Μας βοηθάει στην καθημερινή παρέμβασή μας στους χώρους δουλειάς και, το κυριότερο, για τη δημιουργία επιτροπών αγώνα παντού, αλλά και νέων επιχειρησιακών σωματείων, που θα στηρίζουν και το κλαδικό».
Ως άμεσο καθήκον σε αυτήν την κατεύθυνση έθεσε τη στήριξη της πάλης των εργαζομένων στα «Praktiker», με την απεργία που έχουν προκηρύξει για τις 6 Νοέμβρη ενάντια στην εκδικητική απόλυση συναδέλφου τους.
Το νέο ΔΣ, που θα συνεδριάσει σήμερα Τρίτη για τη συγκρότησή του σε σώμα, αποτελείται κατά σειρά εκλογής από τους: Δημήτρη Αγγελόπουλο, Σωτήρη Παρίση, Βασίλη Βασιλείου, Δημήτρη Μαρμούτα, Χριστίνα Παναγογιαννοπούλου, Στέφανο Λαβράνο, Γιώργο Σταθόπουλο, Ιωάννα Πελεκούδα, Γιώργο Αγγελόπουλο, Φώτη Κομπλίτση, Βασίλη Παπασημακόπουλο, Ανέστη Τριάντη, Παναγιώτα Πάναγοπούλου, Ηλία Φωτόπουλο, Νίκο Διαμαντόπουλο, Γιώργο Παπασπυρόπουλο και Βανέσα Αλίχου. Στην Ελεγκτική Επιτροπή εξελέγησαν: Ειρήνη Μπαράκου, Αντώνης Βικάτος και Κώστας Βιτωράτος. Αντιπρόσωπος στη ΓΣΕΕ ο Βασίλης Βασίλειου.
Αμεσα αναμένεται νέα συνεδρίαση για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων σε κάθε χώρο και κλάδο δουλειάς, με τη ΔΑΣ να καταλήγει στην ανακοίνωσή της μετά τις εκλογές: «Οι εργαζόμενοι σήμερα, συσπειρωμένοι στα συνδικάτα μας, έχουμε και τη δύναμη και τη θέληση να αλλάξουμε τα πράγματα, να παίξουμε καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις. Νόμος είναι το δικό μας δίκιο! Με αισιοδοξία προχωράμε μπροστά!».