Τρίτη 26 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
«Πράσινες» μπίζνες με «διαβατήριο» την εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Eurokinissi

Επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία πραγματοποιεί από χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, διερευνώντας νέα πεδία για μπίζνες των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή και ευρύτερα, με «εισιτήριο» και τις διμερείς στρατιωτικές συμφωνίες που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές στο πλαίσιο των ευρωατλαντικών σχεδίων που έχουν στείλει εδώ και ένα μήνα ελληνική πυροβολαρχία πυραύλων «Patriot» στη χώρα.

Χτες ο πρωθυπουργός συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής της «πράσινης πρωτοβουλίας Μ. Ανατολής» («Middle East Green Initiative»), όπου απηύθυνε ομιλία στο πλαίσιο των παρεμβάσεων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Ακολούθως παρακάθισε σε επίσημο δείπνο που παρέθεσε στους συμμετέχοντες ηγέτες ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ενώ προηγουμένως συναντήθηκε με τον Τζόν Κέρι, ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα.

Τόσο στις παρεμβάσεις του στη Σύνοδο όσο και στις επαφές του με τον Κέρι, ο Κυρ. Μητσοτάκης παρουσίασε τον στόχο της αστικής τάξης να γίνει η Ελλάδα κόμβος Ενέργειας για το LNG, αλλά και για το «πράσινο υδρογόνο» (όπου η Σ. Αραβία επενδύει σημαντικά κεφάλαια, αξιοποιώντας και τα μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου που κατέχει), παρουσιάζοντας το «συγκριτικό πλεονέκτημα» που προσφέρει η χώρα μας λόγω της θέσης της, «που μπορεί να την καταστήσει κόμβο περιφερειακής συνεργασίας για την πράσινη Ενέργεια, αλλά και βασικό παράγοντα στη διαφοροποίηση των πηγών Ενέργειας», απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Ενημέρωσε δε για την πρόσφατη συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο, «για την ενεργειακή και γεωπολιτική της σημασία».

Θύμισε ακόμα ότι το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο είναι «η ηγετική δύναμη της ναυτιλίας της ΕΕ», της οποίας «κατέχει το 50% του στόλου», ενώ αναφέρθηκε και στις «πρωτοβουλίες» της κυβέρνησης για την εξάλειψη των εκπομπών άνθρακα στον τομέα της ναυτιλίας, με νέα τεράστια πακέτα στους εφοπλιστές, όπως και τα σχέδια για «κλιματικά ουδέτερα νησιά».

Ενόψει της συμμετοχής τους στην επικείμενη Σύνοδο COP26 στη Γλασκόβη, ο Κυρ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Κέρι για τις «πρωτοβουλίες» που ανέλαβε η κυβέρνηση για την «πράσινη» μετάβαση και την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το 2030, ώστε να ανοίξουν τα «πράσινα» πεδία κερδοφορίας.

Σημειωτέον, με αυτόν τον μπούσουλα ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στη Γλασκόβη βασικές πτυχές του νέου κλιματικού νόμου της κυβέρνησης, που μεταξύ άλλων θα προβλέπουν εφαρμογή συστήματος ετήσιου «επιτρεπτού προϋπολογισμού εκπομπών αερίων θερμοκηπίου» (για το τι μπορεί να εκπέμψει κάθε χρόνο η χώρα, θα κατατίθεται μαζί με τον οικονομικό προϋπολογισμό), συγκεκριμένο προϋπολογισμό «υποστήριξης επίτευξης των στόχων» κ.ά.

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη αγορά που γνώρισε ποτέ ο κόσμος»

Αξίζει να σημειώσουμε τα όσα είπε ο Κέρι, σε μια γεύση για το τι «παίζεται» στις ιμπεριαλιστικές κόντρες. Κλείνοντας τις εργασίες της Συνόδου, σημείωσε με νόημα ότι «υπάρχουν ορισμένα στοιχεία στα οποία θέλω να δώσω έμφαση: Αυτή είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία της αγοράς που γνωρίσαμε ποτέ. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αγορά που γνώρισε ποτέ ο κόσμος» και έκανε λόγο για μια «τρομακτική οικονομική ευκαιρία», μια αγορά ήδη πολλών τρισ. που αφορά 4,5 - 5 δισ. ανθρώπους. Παρουσίασε δε στοιχεία όπως ότι «65% του παγκόσμιου ΑΕΠ» είναι δεσμευμένο σε σχέδια που αφορούν την «πράσινη» ανάκαμψη, καθώς και τη «δέσμευση» των έξι μεγαλύτερων τραπεζών των ΗΠΑ να «επενδύσουν» τουλάχιστον 4,6 τρισ. δολάρια στην «πράσινη» μετάβαση την επόμενη δεκαετία.

Ενώ, κατά την κυβέρνηση, στη συνάντηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη εστίασε στην ανάπτυξη του «πράσινου υδρογόνου», λέγοντας ότι η Ελλάδα «είναι ξεκάθαρο ότι θα μπορούσατε να αποτελέσετε έναν από τους διαμετακομιστικούς σταθμούς του περάσματος από τη Σαουδική Αραβία στην Ευρώπη».

Σήμερα Τρίτη ο πρωθυπουργός προγραμματίζεται να συναντηθεί με τον Μπιν Σαλμάν, ενώ στη συνέχεια θα λάβει μέρος στις εργασίες του επενδυτικού και οικονομικού φόρουμ «Future Investment Initiative», όπου θα έχει συζήτηση με τον δημοσιογράφο John Defterios.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το υδρογόνο, τα «φούμαρα» και ...ο λογαριασμός(2022-12-10 00:00:00.0)
Συμφωνία για αγωγό «πράσινου» υδρογόνου έως το 2030(2022-12-10 00:00:00.0)
Σε νέες θυσίες των κοινωνικών αναγκών και υποβάθμιση του περιβάλλοντος οδηγεί το «Πράσινο New Deal»(2021-05-06 00:00:00.0)
Στο προσκήνιο η διαπάλη για παλιές και νέες μορφές Ενέργειας(2019-12-18 00:00:00.0)
Απόφαση για ανάπτυξη νέας στρατιάς «κυανόκρανων» στο Νότιο Σουδάν(2016-08-23 00:00:00.0)
Ζητά διασυνδεδεμένη ευρωμεσογειακή αγορά ενέργειας(2007-03-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ