Τρίτη 26 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΝΗΜΕΙΟ - ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΔΣΕ ΣΤΟ ΝΕΣΤΟΡΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Εντατικές εργασίες μπροστά για τα εγκαίνια της Κυριακής 31 Οκτώβρη

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Τρικάκι για την οικονομική ενίσχυση της ένοπλης πάλης (Αρχείο του ΚΚΕ)
Τρικάκι για την οικονομική ενίσχυση της ένοπλης πάλης (Αρχείο του ΚΚΕ)
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες στο Μουσείο - Μνημείο των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΔΣΕ στο Νεστόριο Καστοριάς, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για την εκδήλωση των εγκαινίων που οργανώνει η ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ την Κυριακή 31 Οκτώβρη, στις 11.30 π.μ., με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα.

Το συγκεκριμένο Μνημείο - Μουσείο συμπληρώνει ένα δίκτυο ιστορικών χώρων και μνημείων της ΚΕ του ΚΚΕ ιδιαίτερα πυκνό στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας του Κόμματος να τιμήσει την υπερεκατοντάχρονη Ιστορία του, τις κορυφαίες στιγμές και τους χιλιάδες αλύγιστους της ταξικής πάλης, συμβάλλοντας να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη.

Το ίδιο το μνημείο, τα εκθέματα και το περιεχόμενο του Μουσείου αποδίδουν τιμές σε όσους έδωσαν με αυταπάρνηση - θυσιάζοντας ακόμα και τη ζωή τους - τη μάχη για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, στο βουνό και τις πόλεις, στην παρανομία και την πολιτική προσφυγιά. Είναι χώροι που συμβάλλουν στη διαφύλαξη της ιστορικής αλήθειας και τη μεταφορά της στις επόμενες γενιές.

Ο λαός της περιοχής, μέσα από το ΕΑΜ και το ένοπλο τμήμα του, τον ΕΛΑΣ, έγραψε στα χώματα αυτά χρυσές σελίδες στην εποποιία της ΕΑΜικής Αντίστασης ενάντια στην τριπλή κατοχή (ιταλική, γερμανική, βουλγαρική) την περίοδο 1941 - 1944.

Από τις εργασίες
Από τις εργασίες
Στα ίδια αυτά, ποτισμένα από το αίμα των αγωνιστών χώματα, μεγαλούργησε ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας. Ο ανατολικός Γράμμος αποτέλεσε το πεδίο αρκετών από τις μεγάλες μάχες της ένοπλης ταξικής αναμέτρησης στα έτη 1946 - 1949.

Η ολοκλήρωση του Μουσείου - Μνημείου μέσα σε σφιχτά χρονικά περιθώρια (οι εργασίες ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2020) απαίτησε σκληρή δουλειά, πολλές φορές σε δύσκολες συνθήκες. Το κτίριο είναι προσφορά του φίλου του Κόμματος Χάρη Τουτούνη, στη μνήμη των αγωνιστών γονιών του, Μάρκου και Ελένης Τουτούνη.

Ενόψει των εγκαινίων τις προηγούμενες μέρες συνεχίστηκαν οι περιοδείες της ΚΟ Δυτ. Μακεδονίας σε χωριά της περιοχής και στην πόλη της Καστοριάς. Τα πρώτα μηνύματα από τις περιοδείες είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, με τον λαό της περιοχής να γνωρίζει και να περιμένει τη λειτουργία του Μουσείου. Συγκινητική είναι επίσης η προσφορά μελών και φίλων του Κόμματος, απογόνων αγωνιστών κ.ά. που συνεχίζουν να προσφέρουν αντικείμενα της εποχής, ακόμα και αναμνηστικά εκθέματα για την έκθεση του Μουσείου.

Η ΚΟ Δυτ. Μακεδονίας συνεχίζει τις προετοιμασίες για τα εγκαίνια και έχει έρθει σε επαφή με αρκετούς απογόνους αγωνιστών, προκειμένου να τους καλέσει στην εκδήλωση. Είναι μάλιστα αρκετές οι περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν στο περιβάλλον τους απογόνους αγωνιστών οι οποίοι ζουν σε άλλες περιοχές της χώρας, και ήρθαν σε επικοινωνία με την Οργάνωση ώστε να συμβάλουν στην προσπάθεια που γίνεται να μη λείψει κανείς από τη μεγάλη εκδήλωση των εγκαινίων του Μουσείου και αποκαλυπτηρίων του Μνημείου.

Λεωφορεία από Δυτική και Κεντρική Μακεδονία

Οι Οργανώσεις Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ οργανώνουν τη μαζική συμμετοχή μελών και φίλων του Κόμματος και της ΚΝΕ στα εγκαίνια του Μνημείου - Μουσείου. Λεωφορεία για το Νεστόριο προγραμματίζεται να δρομολογηθούν το πρωί της Κυριακής 31 Οκτώβρη από: Γρεβενά (αναχώρηση από τη λαχαναγορά στις 9 π.μ.), Καστοριά (από τον «Μασούτη» στις 9.30 π.μ.), Αμύνταιο (από την πλατεία στις 8.30 π.μ.), Φλώρινα (από τα ΚΤΕΛ στις 8 π.μ.), Πτολεμαΐδα (από το δημαρχείο στις 8.30 π.μ.), Σέρβια (από το 1ο Δημοτικό Σχολείο στις 8.30 π.μ.), Κοζάνη (από την κεντρική πλατεία στις 8.30 π.μ.), Σιάτιστα (από την Μπάρα στις 9.30 π.μ.).

Μαζικό θα είναι το «παρών» που θα δώσουν στην εκδήλωση και οι Οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Η αναχώρηση των λεωφορείων θα γίνει την Κυριακή από τη Θεσσαλονίκη, στις 7 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ