Τρίτη 26 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αδύνατη...

Να «στεγάσουν» το παραμύθι ότι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών περνάει μέσα από την καπιταλιστική ανάπτυξη, ψάχνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με τις κατά τα άλλα «δακρύβρεχτες» τοποθετήσεις τους για την πανάκριβη στέγη, τα ενοίκια που καίνε κυρίως τους νέους, οι οποίοι δεν μπορούν ούτε να φύγουν από το σπίτι των γονιών τους. Αλήθεια, όμως, μιας που τους έπιασε ο πόνος για τη λαϊκή στέγη, γιατί δεν καταργούν τα απανωτά χαράτσια που φορτώνουν σε αυτή όλες διαδοχικά οι κυβερνήσεις; Γιατί δεν προχωράνε - όπως επανειλημμένα έχει ζητήσει το ΚΚΕ και έχουν απορρίψει όλες οι κυβερνήσεις - στη διαγραφή των πανωτοκίων και όλων των υπόλοιπων ληστρικών όρων, με τους οποίους οι τράπεζες κατακλέβουν χρόνια τώρα τα λαϊκά στρώματα που προσπαθούν να καλύψουν με δάνεια αυτή την ανάγκη; Γιατί δεν σταματάνε τα σχέδιά τους να ξεσπιτώσουν μαζικά χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά που τα καταχρέωσαν όλα αυτά τα χρόνια; Γιατί δεν χτίζουν μαζικά εργατικές - λαϊκές κατοικίες και δεν αξιοποιούν τα χιλιάδες αναξιοποίητα ακίνητα για να στεγάσουν δωρεάν νέα ζευγάρια; Γιατί τόσα χρόνια οι φοιτητικές εστίες μετά βίας καλύπτουν έναν στους έντεκα φοιτητές, τους οποίους καλούνε κιόλας να βάλουν το χέρι στην τσέπη;

... συγκατοίκηση

Την απάντηση μπορεί κανείς να τη δει και στα όσα προτείνουν ως «λύσεις»: Στις κρατικές επιδοτήσεις και στα «πακέτα» για το κεφάλαιο, που θα πληρώσει ο λαός από την άλλη τσέπη, για να επιδοτηθούν οι κατασκευαστικοί όμιλοι για τα νέα «πράσινα» και πανάκριβα σπίτια. Στα εφάπαξ επιδόματα για ενοίκια, για να αξιοποιήσουν «επικερδώς» οι τράπεζες τα χιλιάδες σπίτια που έχουν μαζέψει από τους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών. Στις ΣΔΙΤ για να φτιαχτούν ακόμα και στοιχειώδεις υποδομές, ώστε ο λαός να βάζει τη «χασούρα» και οι όμιλοι να βγάζουν τα κέρδη. Στα χωροταξικά σχέδια που χαράσσονται πάνω στη γη - εμπόρευμα, για την αξιοποίησή της με τους όρους του κεφαλαίου. Κοινή συνισταμένη για όλα αυτά είναι το καπιταλιστικό κέρδος. Κι αυτό είναι η απάντηση στο γιατί δεν μπορεί να ικανοποιηθεί η ανάγκη για σύγχρονη και φτηνή κατοικία για όλο τον λαό, παρά τις σύγχρονες δυνατότητες. Πόσο μάλλον γιατί δεν μπορούν να υπάρξουν πόλεις που θα καλύπτουν συνδυαστικά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες με υποδομές και χώρους αναψυχής, σύγχρονες δημόσιες μεταφορές, όλα τα αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά έργα κ.ο.κ. Επιβεβαιώνεται δηλαδή ξανά ότι καπιταλιστικά κέρδη και σύγχρονες λαϊκές ανάγκες δεν γίνεται να «συγκατοικήσουν» με τίποτα.

Συγγνώμη

Να παραδεχτεί ότι έκανε λάθος για την κριτική προς το ΠΑΣΟΚ και τον Γ. Παπανδρέου το 2009 καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ ο ευρωβουλευτής του Στ. Κούλογλου. Με άρθρο του στα «ΝΕΑ», ο τελευταίος και με αφορμή την υποψηφιότητα Παπανδρέου για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, θέτει «ανοιχτά» θέμα σύγκλισης ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ στο όνομα της ...«ιδέας μιας προοδευτικής διακυβέρνησης». Μάλιστα, λέει ότι αυτή η ...συγγνώμη του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Γ. Παπανδρέου θα διευκόλυνε αυτήν τη διακυβέρνηση. Οι διεργασίες στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ έχουν αντίκτυπο και στα υπόλοιπα αστικά κόμματα και η συγκεκριμένη παρέμβαση έρχεται να επιβεβαιώσει πως «η επόμενη μέρα» των εξελίξεων μετά την εκλογή νέας ηγεσίας θα πυροδοτήσει συνολικές εξελίξεις στο αστικό πολιτικό σύστημα. Αυτό υπηρετούν και δηλώσεις όπως αυτές του Κούλογλου, που λέει: «Με την εμπειρία του 3ου μνημονίου που αναγκάστηκε να δεχθεί και να διαχειριστεί, του κυνισμού των αδυσώπητων δανειστών, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραδεχθεί ότι αρκετές από τις κριτικές του εναντίον της τότε κυβέρνησης ήταν υπερβολικές. Μια τέτοια παραδοχή θα διευκόλυνε την πορεία προς μια προοδευτική διακυβέρνηση». Βέβαια, εκτός από την επιβεβαίωση για τη σύνδεση των διεργασιών στο ΚΙΝΑΛ και άλλων κομμάτων, αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα και από τέτοιες δηλώσεις και παραδοχές είναι πως η όποια «προοδευτική διακυβέρνηση» δεν μπορεί να φέρει σε καμία περίπτωση κάτι καλύτερο για τον λαό...

Διά γυμνού...

Οι αξεπέραστες και εγγενείς αντιφάσεις του καπιταλισμού αναδεικνύονται και στη γερμανική οικονομία, που, από τη μια, αναζητά (κυρίως εξειδικευμένο) εργατικό δυναμικό στους λεγόμενους «δυναμικούς» κλάδους και, από την άλλη, γίνονται χιλιάδες απολύσεις, πολλές απ' αυτές εξαιτίας της «πράσινης» και ψηφιακής ανάπτυξης (βλέπε ηλεκτροκίνηση, τραπεζικό τομέα κ.λπ.). Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι ελεγκτικές και συμβουλευτικές εταιρείες «PwC» και «Deloitte», ο διαδικτυακός γίγαντας «Amazon» ή η αυτοκινητοβιομηχανία «Daimler» και η Deutsche Bank, που σχεδιάζουν μαζικές προσλήψεις τα επόμενα χρόνια. Υπολογίζεται μάλιστα ότι αυτήν τη στιγμή αναζητούνται συνολικά 1,2 εκατ. εργαζόμενοι περίπου, εκ των οποίων τα 2/3 ειδικευμένοι. Γι' αυτό η γερμανική κυβέρνηση κατέστησε με νόμο πιο ελκυστική τη μετανάστευση υψηλά ειδικευμένων, ως φθηνότερη (και ταχύτερη) λύση από την εκπαίδευση και μετεκπαίδευση εργαζομένων.

... οφθαλμού

Στον αντίποδα, συνεχίζονται οι μαζικές απολύσεις ή περικοπές θέσεων εργασίας στον ανταγωνισμό μεταξύ ομίλων, εξαιτίας των νέων προσανατολισμών στην επένδυση κεφαλαίων που επιτάσσουν η ψηφιακή οικονομία και η «πράσινη» ανάπτυξη. Ενδεικτικά η Commerzbank - η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας - θα περικόψει 10.000 θέσεις εργασίας έως το 2023, ενώ ο τεχνολογικός κολοσσός «Siemens Energy» σχεδιάζει την απόλυση 7.800 εργαζομένων σε όλο τον κόσμο, καθώς θα «αποσύρεται» από τον άνθρακα. Ολες οι μεγάλες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν αντίστοιχα «προγράμματα αναδιαρθρώσεων», με χιλιάδες περικοπές θέσεων, προκειμένου να εξοικονομήσουν πόρους για να επενδύσουν στην ηλεκτροκίνηση. Αντί δηλαδή με την εξέλιξη της τεχνολογίας να βελτιώνονται οι συνθήκες δουλειάς και ζωής, μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο η απόσταση που χωρίζει το πώς ζουν και το πώς θα μπορούσαν να ζήσουν οι εργαζόμενοι, κάνοντας ορατές «διά γυμνού οφθαλμού» τις αντιθέσεις που βαθαίνουν στη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1795 Γεννιέται ο μουσουργός Νικόλαος Μάντζαρος, συνθέτης του Εθνικού Υμνου.

1905 Συγκροτείται το Σοβιέτ των αντιπροσώπων των εργατών της Πετρούπολης.

1912 Το βράδυ της 26ης Οκτώβρη, ο αρχιστράτηγος των οθωμανικών δυνάμεων, Χασάν Ταξίν πασάς, υπογράφει την παράδοση της Θεσσαλονίκης στον ελληνικό στρατό (Α' Βαλκανικός Πόλεμος).

1916 Γεννιέται ο Γάλλος σοσιαλδημοκράτης πολιτικός Φρανσουά Μιτεράν.

1944 Η μεγαλύτερη ναυμαχία όλων των εποχών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας λήγει στον Κόλπο του Λέιτε (Φιλιππίνες) με αποφασιστική νίκη των πρώτων.

1946 Ιδρύεται το Γενικό Αρχηγείο του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

1948 Σκοτώνεται σε ενέδρα της Χωροφυλακής στη θέση Πλακοσέλι της Κρήτης ο Γιώργης Τσιτήλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

1952 Η «Αυγή», όργανο της ΕΔΑ, γίνεται καθημερινή εφημερίδα.

1957 Πεθαίνει ο μεγάλος λογοτέχνης Νίκος Καζαντζάκης.

1961 Τρεις μέρες πριν από τις εκλογές της 29ης Οκτώβρη δολοφονείται στον Επτάλοφο Θεσσαλονίκης ο Στέφανος Βελδεμίρης, στέλεχος της Νεολαίας ΕΔΑ.

1972 Πεθαίνει ο Ρωσοαμερικανός αεροναυπηγός Ιγκόρ Σικόρσκι, εφευρέτης του ελικοπτέρου.

...και σαν χτες

1647 Πεθαίνει ο Ιταλός φυσικομαθηματικός Εβαντζελίστα Τοριτσέλι, εφευρέτης του βαρόμετρου.

1825 Γεννιέται ο Αυστριακός συνθέτης Γιόχαν Στράους (γιος).

1881 Γεννιέται ο Ισπανός κομμουνιστής ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο.

1893 Πεθαίνει ο Ρώσος συνθέτης Πιότρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι.

1920 Πεθαίνει (από δάγκωμα μαϊμούς, όπως είπαν) ο βασιλιάς Αλέξανδρος ο Α΄.

1922 Τα ιαπωνικά στρατεύματα που μετείχαν στη διεθνή ιμπεριαλιστική επέμβαση κατά της επαναστατημένης Ρωσίας εγκαταλείπουν το Βλαδιβοστόκ.

1922 Στον απόηχο της Μικρασιατικής Καταστροφής, ο τέως αρχιστράτηγος της Στρατιάς της Μικράς Ασίας, Γεώργιος Χατζηανέστης, ο υποστράτηγος ε.α. Ξενοφώντας Στρατηγός, ο υποναύαρχος ε.α. Μιχαήλ Γούδας και οι πολιτικοί Δημήτριος Γούναρης, Νικόλαος Στράτος, Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης, Νικόλαος Θεοτόκης και Γεώργιος Μπαλτατζής παραπέμπονται με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας από την ανακριτική επιτροπή υπό τον Θ. Πάγκαλο.

1925 Στο Σικάγο των ΗΠΑ πραγματοποιείται το πρώτο συνέδριο των νέγρων εργατών.

1936 Υπογράφεται στο Βερολίνο συμφωνία μεταξύ της ναζιστικής Γερμανίας και της φασιστικής Ιταλίας για τον καθορισμό των σφαιρών οικονομικής δράσης στα Βαλκάνια και την παραδουνάβια περιοχή, καθώς και για την κοινή πάλη εναντίον της Δημοκρατικής Ισπανίας. Συγκροτείται ο Αξονας Βερολίνου - Ρώμης.

1948 Με την καθοριστική συνδρομή των μαχητριών του Δημοκρατικού Στρατού, ιδρύεται στην Ελεύθερη Ελλάδα η Πανελλαδική Δημοκρατική Ενωση Γυναικών (ΠΔΕΓ).

1983 Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός επεμβαίνει στρατιωτικά στο μικρό νησιωτικό κράτος της Γρενάδα (Καραϊβική), για την οποία λίγους μήνες πριν ο Πρόεδρος Ρίγκαν είχε δηλώσει ότι... «απειλεί την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών», προκαλώντας παγκόσμια θυμηδία, αλλά και οργή.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org