Τρίτη 26 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
«Θα διαρκέσει περισσότερο απ' όσο θα έπρεπε», λέει ο ΠΟΥ

«Η πανδημία θα λάβει τέλος όταν ο κόσμος θα επιλέξει να την τερματίσει, είναι στα χέρια μας, έχουμε όλα τα εργαλεία που χρειαζόμαστε», δήλωσε την Κυριακή στην Παγκόσμια Σύνοδο για την Υγεία στο Βερολίνο ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Πρόκειται για μία ακόμη παραδοχή ότι οι δυνατότητες της επιστήμης φρενάρονται σημαντικά από τον οικονομικό και γεωπολιτικό ανταγωνισμό μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων και κρατών, τις περικοπές στα δημόσια συστήματα Υγείας και την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, με τις ανθρώπινες ανάγκες να λογαριάζονται από τη μια σαν κόστος και από την άλλη σαν μέσο κερδοφορίας.

Σύμφωνα με τον Γκεμπρεγέσους, μέχρι στιγμής «ο κόσμος δεν έχει χρησιμοποιήσει τα εργαλεία αυτά σωστά», ενώ πρόσθεσε ότι «με σχεδόν50.000 θανάτους τη βδομάδα» παγκοσμίως εξαιτίας της COVID-19, «η πανδημία απέχει πολύ από το να τελειώσει».

Σχετικά με τον στόχο του ΠΟΥ να έχει εμβολιαστεί το 40% του πληθυσμού κάθε χώρας μέχρι τα τέλη της χρονιάς και το 70% μέχρι τα μέσα του 2022, ο επικεφαλής του Οργανισμού ανέφερε ότι «ο στόχος είναι εφικτός, αλλά μόνο εφόσον οι χώρες και οι εταιρείες που ελέγχουν τον εφοδιασμό (σ.σ. των εμβολίων) μεταφράσουν τα λόγια τους σε πράξεις».

«Οι χώρες οι οποίες έχουν ήδη φτάσει τον στόχο του 40%, συμπεριλαμβανομένων όλων των κρατών του G20, θα όφειλαν να παραχωρήσουν τη θέση τους ως προς τις παραδόσεις των εμβολίων» στον διεθνή μηχανισμό COVAX και στο Αφρικανικό Ταμείο για την Αγορά Εμβολίων (AVAT), είπε.

«Ο θρίαμβος των εμβολίων (...) εκμηδενίζεται από την τραγωδία της άνισης κατανομής», είπε από την πλευρά του ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, κάνοντας λόγο για «εθνικισμό και αποθησαύριση των εμβολίων» που «μας θέτουν όλους σε κίνδυνο».

Η πανδημία θα διαρκέσει περισσότερο απ' όσο θα έπρεπε

Εξάλλου, την περασμένη βδομάδα ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει ότι η πανδημία «θα συνεχιστεί έναν χρόνο περισσότερο απ' όσο θα έπρεπε» να διαρκέσει, και θα παραταθεί ενδεχομένως «έως τα τέλη του 2022».

Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ, Μπρους Εϊλγουορντ, κάλεσε τις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες «να προσφέρουν τη σειρά τους» στον εμβολιασμό των πιο εξαθλιωμένων λαών των «φτωχότερων» κρατών και τις φαρμακευτικές εταιρείες «να δώσουν προτεραιότητα» σε αυτές τις χώρες. Βέβαια, οι φαρμακοβιομηχανίες διαθέτουν εμβόλια και θεραπείες στις αγορές με το μέγιστο δυνατό κέρδος.

Ενδεικτικά, λιγότερο από το 5% του πληθυσμού της Αφρικής έχει ανοσοποιηθεί κατά της COVID-19, έναντι 40% στις περισσότερες άλλες ηπείρους.

Οσο για τις βαρύγδουπες «δεσμεύσεις» των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών ότι θα δωρίσουν ποσότητες εμβολίων, μόνο 1 στις 7 δόσεις που έχουν «υποσχεθεί» όντως φτάνει στον προορισμό της, σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης «People's Vaccine».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προχωρά η κατάργηση περιοριστικών μέτρων ενώ οι λαοί παραμένουν αθωράκιστοι(2022-02-05 00:00:00.0)
«Ιδανικές» οι συνθήκες για εμφάνιση νέων παραλλαγών(2022-01-25 00:00:00.0)
Αυξάνονται τα κρούσματα και οι νοσηλείες παιδιών και εφήβων(2021-09-03 00:00:00.0)
Ξεκινούν οι «αναμνηστικές δόσεις» σε Βρετανία, Γαλλία, Ισραήλ και άλλα κράτη(2021-08-06 00:00:00.0)
Μεγαλύτερα κέρδη από τις μεταλλάξεις για τους φαρμακευτικούς ομίλους(2021-08-03 00:00:00.0)
Ραγδαία η εξάπλωσή της(2020-07-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ