Τρίτη 26 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΔΙΜΕΡΟΥΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΜΕ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αλλη μια ψηφίδα στο παζλ της εμπλοκής

«Μνημόνιο Κατανόησης περί Διμερούς Στρατηγικού Πλαισίου» υπέγραψε χτες στο Λονδίνο, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας με την Βρετανίδα ομόλογό του Ελίζαμπεθ Τρους, σε συνέχεια των συμφωνιών με ΗΠΑ και Γαλλία, πυκνώνοντας τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η χώρα έναντι ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

Ετοιμάζεται, άλλωστε, και επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ηνωμένο Βασίλειο στα μέσα Νοέμβρη, ενόψει καθιέρωσης «ετήσιου διαλόγου», όπου εκπρόσωποι των δυο κυβερνήσεων «θα αξιολογούν την πρόοδο, θα προτείνουν νέες πρωτοβουλίες και θα εξετάζουν τις δυνατότητες για περαιτέρω διάλογο και συνεργασία».

Στο κείμενο τονίζεται χαρακτηριστικά ότι τα δύο μέρη επιβεβαιώνουν την «κοινή προσήλωσή» τους στην «ευρωατλαντική ασφάλεια». Βάζουν ως τομείς συνεργασίας τη «συνεργασία για τη μείωση κινδύνων και την προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας σε παγκόσμια κλίμακα, περιλαμβανομένων, μεταξύ άλλων προτεραιοτήτων, των περιοχών των Δυτικών Βαλκανίων, της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής».

Ξεχωρίζουν ως τομέα συνεργασίας τη Διμερή Αμυντική Συνεργασία, προαναγγέλλοντας ότι θα υπάρξει «Δήλωση για το Κοινό Οραμα» ως «θεμέλιο» της «από κοινού Αμυντικής Δραστηριότητας», που «θα υπογραφεί με την πρώτη διαθέσιμη ευκαιρία». Σε κάθε περίπτωση επιβεβαιώνεται η «στενή συνεργασία ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ για να διασφαλιστεί ότι το ΝΑΤΟ παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της ευρωατλαντικής ασφάλειας».

Σε εμπόριο και επενδύσεις μπαίνουν στόχοι η «δημιουργία βέλτιστου περιβάλλοντος» και η «διασφάλιση των καλύτερων δυνατών επιχειρηματικών σχέσεων», επίσης η «διεύρυνση και ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε ναυτιλιακά θέματα».

Ως ξεχωριστός τομέας συνεργασίας κατονομάζεται η «Επιβολή του Νόμου», με έμφαση μάλιστα στα Δυτικά Βαλκάνια, «για την αντιμετώπιση του Σοβαρού Οργανωμένου Εγκλήματος, της παράνομης μετανάστευσης, της διαφθοράς και των παράνομων χρηματοοικονομικών ροών».

Επίσης, βάζουν στόχο για «επέκταση και ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας για τη μετανάστευση» με «ανταλλαγή πληροφοριών», «εξάρθρωση δικτύων παράνομης διακίνησης μεταναστών» και «ασφάλεια των θαλασσίων συνόρων».

Σε δήλωσή του μετά τις υπογραφές, ο Ν. Δένδιας επεσήμανε ότι η συμφωνία «καλύπτει το σύνολο των τομέων, άμυνα, εμπόριο, μορφωτικές σχέσεις, οτιδήποτε μπορεί κανείς να φανταστεί ότι είναι ενδιαφέρον για τις δύο χώρες». Τόνισε, εξάλλου, ότι με την Βρετανίδα ομόλογό του είχε «μια εκτεταμένη συζήτηση για ζητήματα που αφορούν στην άμυνα αλλά και ευρύτερα, την κατάσταση στα Βαλκάνια (...) γενικά το συνολικό εύρος των ελληνο-βρετανικών σχέσεων». Πρόσθεσε ότι είδαν «από κοινού τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο Κυπριακό, τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, τα προβλήματα της εφαρμογής του Δικαίου της Θάλασσας».

Από την πλευρά της, η Τρους είπε: «Το πλαίσιο που υπογράψαμε με την Ελλάδα θα ανοίξει νέες ευκαιρίες για εμπόριο και επενδύσεις και στις δύο χώρες, επιτρέποντας καλύτερη συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων, επενδυτών και βιομηχανίας, και βασίζεται σε ισχυρή συνεργασία ασφάλειας και άμυνας, καθώς προσπαθούμε να αμφισβητήσουμε κακόβουλους παράγοντες που απειλούν να διαταράξουν τις ελευθερίες και τον τρόπο ζωής μας», συνδέοντας ευθέως τις μπίζνες με την πολεμική προπαρασκευή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμφωνίες στη διάρκεια της επίσκεψης Σίσι στο Νέο Δελχί(2023-01-26 00:00:00.0)
«Μπροστάρης» και στα Βαλκάνια(2022-09-30 00:00:00.0)
Σήμερα στο Μαυροβούνιο(2022-06-07 00:00:00.0)
Μέχρι το λαιμό η εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ(2019-10-08 00:00:00.0)
Μπίζνες και ευρωενωσιακή «διεύρυνση» στο μενού(2019-09-12 00:00:00.0)
Μια... βαλίτσα δεσμεύσεις στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ(2019-07-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ