Σάββατο 7 Ιούλη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Σημαντικό βήμα για την οικοδόμηση του ενιαίου μετώπου πάλης

Αποφασίστηκε αγωνιστική παρέμβαση την Πέμπτη στις 7 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας

Με στόχο να τεθεί σήμερα στο προσκήνιο της εργατικής, λαϊκής πάλης ο αγώνας για ανάπτυξη της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας με γνώμονα την εξυπηρέτηση των σύγχρονων πραγματικών αναγκών των εργαζομένων, των λαϊκών αναγκών και όχι των μονοπωλίων, στόχος που εκ των πραγμάτων θέτει σε κίνηση τον κλάδο της ναυπηγοεπισκευής, αλλά και τις μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, συνδικαλιστές και πρωτοπόροι εργάτες από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, που συμμετείχαν σε μαζική σύσκεψη που έγινε προχτές το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, αναλαμβάνουν δράση για την οικοδόμηση ενιαίου μετώπου πάλης των εργαζομένων στη Ναυπηγική Βιομηχανία.

Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της σύσκεψης που αποτέλεσε, όπως φάνηκε από τη μαζικότητά της και το πρώτο βήμα σε αυτή την προσπάθεια, ανέλαβαν τα Συνδικάτα Μετάλλου Πειραιά και Ελευσίνας, η Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών Καθαριστών, το Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών.

Αποφάσισαν να γίνει η πρώτη αγωνιστική παρέμβαση την Πέμπτη στις 7 το απόγευμα στο υπουργείο Εργασίας. Ανάλογη παρέμβαση θα γίνει και στο υπουργείο Ναυτιλίας ενώ σύντομα θα γίνει νέα σύσκεψη για να εκτιμηθούν τα πρώτα αποτελέσματα και να καθοριστεί η παραπέρα πορεία.

Την συζήτηση «άνοιξε» ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, ο οποίος ανέδειξε με στοιχεία για την κατάσταση των ναυπηγείων και των εργαζομένων που βιώνουν την ανεργία και την εξαθλίωση, ότι όλη η πορεία της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας είναι τρανταχτή απόδειξη ότι η πολιτική που συνδιαμορφώνουν στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις με τη συμμετοχή των κυβερνήσεων των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και την αμέριστη στήριξη των κομμάτων του ευρωμονόδρομου όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει μοναδικό μπούσουλα την προστασία και την αύξηση της κερδοφορίας των πολυεθνικών. Ενώ έθεσε ως στόχο την πάλη που ταυτόχρονα με τα άμεσα αιτήματα όπως αυτά για την ουσιαστική στήριξη των ανέργων και την καταβολή των δεδουλευμένων, θα έχει προοπτική της το δημόσιο ενιαίο Φορέα ναυπηγικής βιομηχανίας.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους προέδρους των άλλων 4 συνδικάτων από όπου αναδείχθηκε με ιδιαίτερη έμφαση, η άμεση και επιτακτική ανάγκη οι εργαζόμενοι να απομονώσουν τις δυνάμεις του εργοδοτικού, κυβερνητικού συνδικαλισμού στα σωματεία τους που έδωσαν και δίνουν «γην και ύδωρ» στην αντιλαϊκή πολιτική και στους επιχειρηματίες που τώρα λυμαίνονται τα ναυπηγεία.

Ο Θοδωρής Κούτρας, μέλος της διοίκησης του σωματείου «ΤΡΙΑΙΝΑ» των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, εκλεγμένος από την αγωνιστική παράταξη Εργοστασιακή Επιτροπή (ΕΕΝΣ), ενταγμένη στη δύναμη του ΠΑΜΕ, ανέφερε τη δραματική κατάσταση των εργαζομένων στο ναυπηγείο όπου βιώνουν την εκ περιτροπής εργασία με μία μέρα δουλειά τη βδομάδα (που όπως ανακοινώθηκε χτες δε θα σταματήσει στις 17 Ιούλη αλλά θα συνεχιστεί - βλέπε θέμα στη σελ. 2), σημείωσε ότι η κατάντια της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας είναι στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου, στα πλαίσια του διεθνούς καταμερισμού για την ενίσχυση των μονοπωλίων. Προειδοποίησε ότι η πρόταση από τις δυνάμεις κυρίως της ΠΑΣΚΕ για ενιαίο φορέα των ναυπηγείων, σημαίνει πρακτικά συγχώνευση ναυπηγείων και συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους. Και επισήμανε την ανάγκη να καταλάβουν οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων ότι πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ