Σάββατο 27 Νοέμβρη 2021 - Κυριακή 28 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Τη Δευτέρα η παράσταση διαμαρτυρίας για τα εργατικά «ατυχήματα»

Στις 6 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας προχωρούν τη Δευτέρα 29 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., σωματεία της Αττικής, διεκδικώντας μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών που πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, με αφορμή τα πρόσφατα εργατικά «ατυχήματα» που έχουν κοστίσει ακόμα και ζωές εργαζομένων σε μια σειρά κλάδους.

Από τη συζήτηση στη σύσκεψη αναδείχθηκε ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο τις Κατασκευές, αλλά και μια σειρά άλλους κλάδους και χώρους δουλειάς. «Δεν τσακίζουμε τις ζωές μας για τα κέρδη τους. Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας», τονίζει το Συνδικάτο Οικοδόμων σε ανακοίνωσή του και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση. Μεταξύ άλλων επισημαίνει:

«Δεν δεχόμαστε να θρηνούμε συναδέλφους μας και κάθε φορά οι υπεύθυνοι, οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας, είτε να είναι εξαφανισμένοι είτε να πετάνε το μπαλάκι της ευθύνης στα ίδια τα θύματα. Ενας νεκρός εργαζόμενος κάθε τρεις μέρες ούτε "ατύχημα" είναι ούτε μοιραίο, τη στιγμή που σε μια σειρά κλάδους η εντατικοποίηση της δουλειάς, τα εξαντλητικά ωράρια, η έλλειψη μέτρων προστασίας και ελέγχων είναι καθεστώς».

Στην κινητοποίηση καλούν με ανακοινώσεις τους και το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής.

Σαλαμίνα: Από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα σε ναυπηγείο

Τμήμα γερανού αρκετών δεκάδων μέτρων και τόνων κατέρρευσε το πρωί της Τετάρτης 24 Νοέμβρη 2021 στα «Νέα Ελληνικά Ναυπηγεία» (Σπανόπουλου) στη Σαλαμίνα, με αποτέλεσμα τα συντρίμμια να απλωθούν σε μεγάλο μέρος του ναυπηγείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο θόρυβος της πρόσκρουσης έγινε αισθητός μέχρι το Ανω Πέραμα και προκάλεσε ανησυχία σε όλη τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, αφού ακούστηκε σαν έκρηξη μεγάλου μεγέθους.

Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, φέρνοντας στην επιφάνεια άλλο ένα «ατύχημα» σε μεγάλο χώρο δουλειάς και τονίζοντας ότι «από μεγάλη τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα, αφού στον χώρο που έπεσε ο γερανός καθημερινά εργάζονται δεκάδες συνάδελφοι». Παράλληλα, επισημαίνει πως το γεγονός αυτό αναδεικνύει την επιτακτική ανάγκη λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία αλλά και την εφαρμογή της ΣΣΕ για τις ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες, που μεταξύ άλλων προβλέπει μια σειρά εξειδικευμένα μέτρα ασφαλείας, αλλά που η «Νέα Ελληνικά Ναυπηγεία» αρνείται να υπογράψει.

Το Συνδικάτο απαιτεί να διαλευκανθούν άμεσα οι συνθήκες που οδήγησαν στο περιστατικό, καθημερινή λειτουργία των μεικτών Επιτροπών Ελέγχου Υγιεινής και Ασφάλειας στη Ζώνη για τη σωστή εφαρμογή των μέτρων, εφαρμογή της ΣΣΕ για τις ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες από όλες τις επιχειρήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ