Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΙΛΙΠΠΟΙ ΚΑΒΑΛΑΣ
Συνεχίζεται το χρόνιο πρόβλημα ακαταλληλότητας του νερού

Την απαγόρευση χρήσης του νερού για πόση και παρασκευή τροφίμων αποφάσισε την Πέμπτη 19 Αυγούστου η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από το δίκτυο ύδρευσης του οικισμού Φιλίππων του δήμου Καβάλας εξαιτίας εντοπισμού αυξημένων νιτρικών.

Πρόκειται για ένα χρόνιο ζήτημα που απασχολεί τους κατοίκους της περιοχής, σε συνδυασμό με πολλές διακοπές λόγω έλλειψης, ιδιαίτερα το καλοκαίρι σε σχεδόν όλα τα χωριά του πρώην δήμου Φιλίππων, όπως καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Καβάλας.

Η ΔΕΥΑ Καβάλας συνεχίζει την πραγματοποίηση δειγματοληψιών στο νερό. Η απόφαση θα αρθεί μετά από σχετική εισήγηση της Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας εφόσον διαπιστωθεί η οριστική εξάλειψη του προβλήματος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Καβάλας, Α. Χρόνη, το πρόβλημα προκύπτει από την αυξημένη αγροτική δραστηριότητα στην περιοχή. Μάλιστα, πρόσθεσε πως αν και υπάρχουν οι εναλλακτικές υδροδότησης της περιοχής από άλλη γεώτρηση ή τοποθέτησης φίλτρων στην υπάρχουσα, οριστική λύση θα δώσει η υδροδότηση της περιοχής από τις πηγές Κεφαλαρίου, έργο για το οποίο «έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση».

Να υπενθυμίσουμε πως τις πρώτες υποσχέσεις για χρηματοδότηση του έργου είχε κάνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, το 2018, όταν αγρότες και κάτοικοι αντιδρούσαν με κινητοποιήσεις ενάντια στη διέλευση του αγωγού ΤΑΠ από τα Τενάγη, σε εκτάσεις υψηλής αγροτικής παραγωγικότητας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις, πρότεινε ως «ανταποδοτικό έργο» τη χρηματοδότηση του έργου υδροδότησης από το υπουργείο και την εταιρεία που διαχειρίζεται τον ΤΑΠ.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Καβάλας τονίζει σε αντίστοιχη ανακοίνωσή της πως το γεγονός ότι για ακόμη μία χρονιά η περιοχή έχει μείνει χωρίς ένα βασικό κοινωνικό αγαθό όπως το καθαρό νερό αποκαλύπτει πλήρως «την ουσία της ανάπτυξης που βρίσκεται πολύ μακριά από τις ανάγκες του λαού», επιρρίπτοντας ευθύνες σε κυβερνήσεις και διοικήσεις του δήμου.

Μάλιστα, τονίζει πως αν και η κυβέρνηση δεν βρίσκει λεφτά προκειμένου να χρηματοδοτήσει το έργο της ύδρευσης της περιοχής, μόλις πρόσφατα βρήκε 100 εκατ. για τα πετρέλαια («Ενεργειακή»), την ίδια ώρα που η μεγαλοεργοδοσία προχωράει στις «εθελούσιες» απολύσεις των εργαζομένων και προσθέτει πως, παράλληλα, «σε απόλυτη σύμπνοια, κυβέρνηση, δήμος και Περιφέρεια περιμένουν τη χορηγία - κοροϊδία του ΤΑΠ, συνεχίζοντας με το "φωσκολικό" σίριαλ της ύδρευσης της περιοχής από τις πηγές του Κεφαλαρίου».

Επίσης, σημειώνει πως αποδεικνύεται ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης λειτουργούν ως ατόφιες καπιταλιστικές επιχειρήσεις με δημόσιο μανδύα, με αποτέλεσμα ακριβό και ποιοτικά υποβαθμισμένο νερό και άνοιγμα του δρόμου για ιδιωτικοποίησή του.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Καβάλας καλεί τον λαό της περιοχής να συσπειρωθεί στα σωματεία του, να πάρει πρωτοβουλίες και να διεκδικήσει:

Αμεση κατασκευή των δικτύων σύνδεσης με τις πηγές Κεφαλαρίου με χρηματοδότηση από το κράτος χωρίς όρους και προϋποθέσεις και παροχή επαρκούς ποσότητας εμφιαλωμένου νερού έως την οριστική λύση του προβλήματος. Να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση του νερού. Να εξασφαλιστεί φθηνό και ποιοτικό νερό για όλα τα νοικοκυριά, χωρίς ανατιμήσεις, χαράτσια και πρόστιμα. Καμιά διακοπή υδροδότησης σε λαϊκά σπίτια λόγω χρεών, διαγραφή των προστίμων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμεσα μέτρα για το πρόβλημα με το πόσιμο νερό στον Αβαντα(2023-12-28 00:00:00.0)
Προετοιμασία για χιλιάδες διακοπές νερού μέσα στην πανδημία!(2020-12-23 00:00:00.0)
Η έλλειψη αναγκαίων υποδομών «στεγνώνει» τη Θεσσαλονίκη(2018-04-04 00:00:00.0)
Η πολυήμερη διακοπή της υδροδότησης αναδεικνύει την έλλειψη υποδομών(2018-04-03 00:00:00.0)
Απανωτές διακοπές παροχής νερού - βαριά πρόστιμα για επανασύνδεση!(2018-01-24 00:00:00.0)
Διακοπή νερού σε περιοχές του Πειραιά(2012-02-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ