Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΣ
Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς! Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό!

Αρθρο του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ

Το φετινό σύνθημα του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, «Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς! Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό!», γεννήθηκε μέσα στους αγώνες του λαού μας, που όλο το προηγούμενο διάστημα, με την πρωτοπόρα και καθοριστική στάση των κομμουνιστών, έσπασε στην πράξη ο φόβος και ο συμβιβασμός, ανέβηκε το μαχητικό, διεκδικητικό «φρόνημα» των εργαζομένων και της νεολαίας.

Το Φεστιβάλ μας επιδιώκει να αποτελέσει μια κορυφαία πολιτική παρέμβαση στις πολύ κρίσιμες εξελίξεις που διανύουμε, συνδυασμένη πάντα με στιγμές υψηλής πολιτιστικής δημιουργίας.

Εμπνέεται από τη δράση και την αποφασιστικότητα χιλιάδων ανθρώπων του μόχθου, όλων των ηλικιών, που τόσο απέναντι στις φλόγες όσο και απέναντι στην πολιτική που τους άφησε στο έλεος, έκαναν βίωμα σε όλους μας ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό! Γιατί μέσα στη θλίψη και την απόγνωση που προκαλούν οι φωτιές και η καταστροφή του περιβάλλοντος, η διαχείριση της πανδημίας και η νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση, εκτός από τις εγκληματικές ευθύνες του αστικού κράτους και όσων έχουν κυβερνήσει, αναδεικνύεται εκκωφαντικά η δύναμη της οργανωμένης λαϊκής πρωτοβουλίας και αλληλεγγύης.

Με παρακαταθήκη την πρωτοπόρα δράση μας όλο αυτό το διάστημα, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ απευθύνουμε κάλεσμα ενότητας και δράσης από τα κάτω, μέσα στα σωματεία και τους φορείς του κινήματος, μακριά από λογικές ανάθεσης και καλλιέργειας «ξαναζεσταμένων» αυταπατών ότι μια άλλη κυβέρνηση, στο πλαίσιο αυτού του συστήματος της εκμετάλλευσης και της αδικίας, θα φτιάξει τα πράγματα.

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, το ίδιο το περιεχόμενό του μπορεί να δώσει απαντήσεις στους προβληματισμούς που υπάρχουν - ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες - «για σωτήρες που δεν ήρθαν», «για τις καλύτερες μέρες που δεν έζησαν», ενώ την ίδια στιγμή έκαναν «θυσίες και υπομονή», όπως τους έλεγαν οι κυβερνήσεις και τα υπόλοιπα αστικά επιτελεία. Τους καλούμε να συζητήσουμε, μακριά από τον παραμορφωτικό φακό που διαμορφώνουν τα επιτελεία του συστήματος για τις θέσεις και τη δράση του ΚΚΕ, να δράσουμε από κοινού.

Η «σύμπλευση», άλλωστε, όλων των αστικών δυνάμεων σε όλα όσα «καίνε» τη νέα γενιά σήμερα είναι πλέον όχι μόνο εμφανής, αλλά λέγεται καθαρά από τα στελέχη ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ (βλ. συνεντεύξεις Τύπου Κυρ. Μητσοτάκη και Αλ. Τσίπρα).

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εγκληματικές ευθύνες. Με μόνιμο «μότο» το βαθιά αντιδραστικό αφήγημα της «ατομικής ευθύνης», την ώρα που το κράτος είναι επιλεκτικά ανίκανο να προστατέψει τον λαό, έχει διαμορφώσει μια εφιαλτική κατάσταση:

Ολο τον Αύγουστο, με τις καταστροφικές πυρκαγιές, τη στιγμή που διαχρονικά έχει μειωθεί ο κρατικός προϋπολογισμός κατά 97% (!!!) για την Πυροσβεστική και διάφορες δασικές υπηρεσίες, ζητούσε να πει ο λαός κι ευχαριστώ, επειδή του ήρθε ένα sms «τρέξε να σωθείς»... Ενώ η πανδημία σαρώνει, το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει - ανάμεσα σε άλλα - εκ νέου κλείσιμο υγειονομικών μονάδων, τους φοιτητές να είναι για 3η χρονιά στον αέρα και τα σχολεία να ετοιμάζονται να ανοίξουν ξανά με κοντέινερς που θα στοιβάξουν νήπια και σχολικές καθαρίστριες με 2ωρες συμβάσεις... Το σχέδιο της κυβέρνησης για την «Ελλάδα του μέλλοντος» γράφεται αυτήν την περίοδο στις δεκάδες καταγγελίες των ξενοδοχοϋπαλλήλων για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και στις απολύσεις συνδικαλιστών που διεκδικούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Η «Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας» είναι η πολιτική που για τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης επιβάλλει να υπηρετούν ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν εδώ και 20 χρόνια, να γίνεται ολόκληρη η χώρα «πεδίο βολής» ΝΑΤΟικών δυνάμεων, να αμφισβητούνται κυριαρχικά δικαιώματα για να εξυπηρετηθούν συνολικότερες διευθετήσεις στο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο.

Εξίσου, όμως, αντιδραστικό είναι και το αντιπολιτευτικό «μότο» «βάζουμε πλάτη» του ΣΥΡΙΖΑ. Το αν είναι «επικοινωνιακή» πολιτική το ξέρουν οι ίδιοι. Η ουσία όμως είναι ότι δεν μπορούν να κάνουν κι αλλιώς! Οι «όμορφες λέξεις» που χρησιμοποιούν από κοινού ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στραπατσάρονται από την ίδια την πραγματικότητα:

Το «διεθνές περιβάλλον» που αλλάζει προς το καλύτερο, με ύμνους στον Τζο Μπάιντεν, είναι οι βομβιστικές επιθέσεις στη Συρία, το δράμα του αφγανικού λαού, οι φωτιές στην Καλιφόρνια και τα βάσανα του λαού στις ΗΠΑ. Η «πράσινη μετάβαση» είναι οι ανεμογεννήτριες που φυτρώνουν σε κάθε περιοχή, ο νέος ΧΥΤΑ στη Φυλή και η καύση καρκινογόνων ρύπων από μεγάλες βιομηχανίες, οι νέες αυξήσεις στο ήδη πανάκριβο ρεύμα, οι νόμοι για τις χρήσεις γης που έχουν περάσει όλες οι κυβερνήσεις, η αύξηση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας. Το «Ταμείο Ανάκαμψης» της ΕΕ ή αλλιώς το νέο υπερμνημόνιο, που διαγωνίζονται για το ποιος θα το διαχειριστεί καλύτερα, είναι ο νόμος - έκτρωμα Χατζηδάκη, που κατήργησε το 8ωρο και θεσμοθέτησε τη 10ωρη και 13ωρη δουλειά, είναι το «δεν υπάρχει χρήμα» για αποζημιώσεις στους πληγέντες από φυσικές καταστροφές, για έργα αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής προστασίας.

Οι επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις γύρω μας «φωνάζουν» ότι σήμερα μπορείς να ζεις πραγματικά με δικαιώματα και αξιοπρέπεια και όχι να παλεύεις με κλαριά για να σώσεις τη ζωή σου! Πως για να γίνει αυτό χρειάζεται να τολμάς, να πηγαίνεις «κόντρα στις υποδείξεις» και το ρεαλισμό του «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική» πέρα από την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Πως πρέπει να προχωράς μπροστά, με σχέδιο και οργάνωση, να μην εναποθέτεις τις ελπίδες σου σε ό,τι έχει δοκιμαστεί με τραγικές επιπτώσεις για το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Να αγωνίζεσαι καθημερινά ενάντια στην κάθε είδους καταπίεση, στους οικονομικούς καταναγκασμούς που κατακλύζουν μια κοινωνία σε βαθιά σήψη και παρακμή. Να αγωνίζεσαι για τον σοσιαλισμό, την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας!

*Το άρθρο του Ν. Αμπατιέλου, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, αναδημοσιεύεται από την «Εφημερίδα των Συντακτών» του περασμένου Σαββάτου.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα στις Σκηνές του Φεστιβάλ της Αθήνας

Οι εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ θα κορυφωθούν στις 23, 24 και 25 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, στον χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Το Σάββατο 25 Σεπτέμβρη θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, και στη συνέχεια θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα στις τέσσερις Σκηνές που θα λειτουργήσουν το τριήμερο των εκδηλώσεων στην Αθήνα έχει ως εξής:

Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη
  • Κεντρική Σκηνή:

21.30 «Πώς να σωπάσω...». Ενορχήστρωση: Γιάννης Παπαζαχαριάκης. Συμμετέχουν: Χρήστος Θηβαίος, Βιολέτα Ικαρη, Ανδριάννα Μπάμπαλη, Κώστας Τριανταφυλλίδης. Αφήγηση: Κώστας Καζάκος

23.00 Συναυλία με τον Γιώργο Νταλάρα

  • Λαϊκή Σκηνή:

21.00 Συναυλία με την Φωτεινή Βελεσιώτου

22.30 Ποντιακό γλέντι με τους Led Seftelin

00.00 Παραδοσιακό γλέντι με τους Πετρολούκα Χαλκιά και Γιάννη Λίτσιο

  • Μαθητικό Στέκι:

20.00 Συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα

21.00 Stand up comedy με τον Αλέξανδρο Μαλιάτση - Σάλα και τον Σπήλιο Φλώρο

22.00 Hip hop live με τους: Raibo, Rhyme Riot, Retro (Rebellion Connexion), Φρανκ, Drugitiz

23.00 Συναυλία με τους Pulse R (Πάνος Βιτζηλαίος)

00.00 Συναυλία με τους Sober on Tuxedos

  • Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων:

21.00 Συναυλία με φοιτητικά συγκροτήματα και τους Vostok Train

22.00 Stand up comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο

23.00 Συναυλία με την Ιουλία Καραπατάκη

Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη
  • Κεντρική Σκηνή:

21.30 «Δεν βγαίνουνε τα όνειρα σε πλειστηριασμό, δεν παίχτηκε η παρτίδα μας ακόμα...», αφιέρωμα σε μελοποιημένα ποιήματα του Αλκη Αλκαίου. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μίλτος Πασχαλίδης. Ενορχήστρωση: Θύμιος Παπαδόπουλος. Συμμετέχουν: Παντελής Θαλασσινός, Χρήστος Θηβαίος, Γιάννης Κότσιρας, Μίλτος Πασχαλίδης

23.00 Συναυλία με την Νατάσσα Μποφίλιου

  • Λαϊκή Σκηνή:

21.30 «Για τον καημό, το γλέντι, το μεράκι του λαϊκού ανθρώπου...», αφιέρωμα σε τραγούδια του συνθέτη Γιώργου Μητσάκη με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κίρκη Καραλή. Ενορχήστρωση: Γιάννης Παπαζαχαριάκης. Συμμετέχουν: Δημήτρης Κανέλλος, Ελένη Καρακάση, Κατερίνα Παπουτσάκη, Γιωργής Τσουρής

23.00 Λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη

  • Μαθητικό Στέκι:

20.00 Συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα

21.00 Συναυλία με την μπάντα της «Στροφής» (ΚΕΘΕΑ)

22.00 Stand up comedy με τον Κώστα Μαλιάτση - Σάλα

23.00 Συναυλία με τους Stavento και Ηβη Αδάμου

  • Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων:

21.00 Συναυλία με φοιτητικά συγκροτήματα και τους Sonic Polaroid

22.00 Ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης παρουσιάζει τους «Τσολιά εν δε Τσόλια μπαντ»

23.00 Συναυλία με τους «Γκιντίκι»

00.00 «15 χρόνια ρεμπέτικο με κιθάρα» - Συναυλία με τον Δημήτρη Μυστακίδη

Σάββατο 25 Σεπτέμβρη
  • Κεντρική Σκηνή:

21.30 «Είμαστε πολλοί... Είμαστε όλοι... Βήματα που βαδίζουν σίγουρα στο μέλλον...», αφιέρωμα στα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και του Γιάννη Ρίτσου. Καλλιτεχνική επιμέλεια - ενορχήστρωση: Μανόλης Ανδρουλιδάκης. Συμμετέχουν: Ρίτα Αντωνοπούλου, Μανώλης Μητσιάς, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Μαρία Φαραντούρη

23.00 Συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου

  • Λαϊκή Σκηνή:

21.30 «Εδώ στην άκρη του καιρού...», αφιέρωμα στον ποιητή και στιχουργό Δημήτρη Χριστοδούλου με αφορμή τα 30 χρόνια από τον θάνατό του. Καλλιτεχνική επιμέλεια - ενορχήστρωση: Γιάννης Παπαζαχαριάκης. Συμμετέχουν: Πέγκυ Ζήνα, Παντελής Θαλασσινός

23.30 Ικαριώτικο γλέντι με τον Νίκο Φάκαρο

  • Μαθητικό Στέκι:

21.30 «Να γίνουν όπλα οι πένες...» - Hip hop live ενάντια στην καταστολή και τον «τρομονόμο». Συμμετέχουν: Ζωγράφος, Κοινοί Θνητοί, Το Σφάλμα, Brak, Dason, Dj Millman, Ghetto Rock, Kooz, Urban Pulse

23.30 Συναυλία με τον Μυθριδάτη και τον Σέξπυρ

  • Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων:

21.30 Συναυλία με το συγκρότημα «Υπεραστικοί»

22.30 Συναυλία με τον Σπύρο Γραμμένο

23.30 Συναυλία με τον Φοίβο Δεληβοριά

Μια όμορφη συναυλιακή βραδιά στο «Green Theater» της Κορινθίας

Η Γιώτα Νέγκα επί σκηνής
Η Γιώτα Νέγκα επί σκηνής
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ, στο πλαίσιο του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», η εκδήλωση του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ στο «Green Theater» ή αλλιώς Θέατρο Αρχαίων Κλεωνών Κορινθίας.

Ηταν μια όμορφη βραδιά, με μουσικό αφιέρωμα στο αντιπολεμικό τραγούδι από το συγκρότημα της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ και στη συνέχεια, αφιέρωμα με τίτλο «Τραγουδώντας την Ευτυχία», με τραγούδια της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, σε καλλιτεχνική επιμέλεια Λίνας Νικολακοπούλου, που ερμήνευσε ιδανικά η Γιώτα Νέγκα.

Επίσης, στο χώρο της εκδήλωσης έγινε συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης και διεκδίκησης, προβάλλοντας όλα τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να παρθούν άμεσα για τους πληγέντες.

Εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ καλωσόρισε το κοινό ο Θοδωρής Κωτσαντής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, που ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον κ. Θανάση Παπαδά για την ευγενική παραχώρηση του «Green Theater», καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της συναυλίας. Δεν παρέλειψε την αναφορά στον χαμό του σπουδαίου φιλέλληνα αρχαιολόγου Στέφανου Μίλλερ, ο οποίος αφιέρωσε την επιστήμη του στην αρχαιολογική έρευνα της ευρύτερης περιοχής της Νεμέας, ενώ αφιέρωσε τη βραδιά «σε όσους επλήγησαν, σε όσους έδωσαν και δίνουν ακόμα τη μάχη με τις φλόγες».

Ο Θ. Κωτσαντής
Ο Θ. Κωτσαντής
Ακολούθως μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Ολες οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος επιβεβαιώνουν ότι μόνο ο λαός θα σώσει τον λαό. Κι αυτό δεν αφορά μόνο τη λαϊκή αυτενέργεια που έσωσε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες από τη φωτιά ή τη γεμάτη αυτοθυσία μάχη των υγειονομικών στα νοσοκομεία. Δεν είναι μονάχα σύνθημα αλληλεγγύης, συμπαράστασης, καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής. Είναι και σύνθημα προοπτικής, αφού καμιά κυβέρνηση και καμιά εκδοχή της εξουσίας του κεφαλαίου δεν μπορεί να προστατέψει τη ζωή και το βιος του λαού από τις συνέπειες μιας στρατηγικής που έχει ως κριτήριο τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων. Ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, παίρνοντας στα χέρια του την ίδια την εξουσία και τον πλούτο που παράγει, για να τον βάλει στην υπηρεσία των αναγκών του».

Τόνισε πως «η πραγματική διέξοδος είναι ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός στο έδαφος της εργατικής εξουσίας και της κοινωνικής ιδιοκτησίας για τη διασφάλιση της λαϊκής ευημερίας και του περιβάλλοντος, ο σοσιαλισμός. Σε αυτή την κοινωνία η γη δεν θα είναι εμπόρευμα, η Υγεία δεν θα αποτελεί πεδίο κερδοφορίας, η προστασία της φύσης και της ζωής δεν θα θεωρείται "κόστος". Οι νέες δυνατότητες που γεννά η αλματώδης επιστημονική και τεχνολογική ανάπτυξη θα αξιοποιούνται για την κάλυψη των διευρυνόμενων κοινωνικών αναγκών, για την αύξηση του μη εργάσιμου χρόνου και τη δημιουργική του αξιοποίηση, τη συμμετοχή στην άσκηση της εξουσίας, για την άνοδο του γενικού μορφωτικού επιπέδου, για μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας, για την εξασφάλιση των αντιπυρικών, αντιπλημμυρικών, αντισεισμικών υποδομών, τη διασφάλιση σύγχρονης λαϊκής κατοικίας, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».

Το συγκρότημα της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ
Το συγκρότημα της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ
Επεσήμανε ότι «ο άλλος δρόμος λοιπόν που έχουμε να επιλέξουμε, η σοσιαλιστική προοπτική, είναι η μόνη ρεαλιστική και σύγχρονη απάντηση στα μεγάλα και ζωτικά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί και απαιτούν επιτακτικά τη λύση τους τον 21ο αιώνα. Είναι η ανάγκη που έγινε στίχος από την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου και τραγούδι στα χείλη των λαϊκών ανθρώπων: "Να σου δώσω μια να σπάσεις, αχ βρε κόσμε γυάλινε, για να φτιάξω μια καινούργια κοινωνία άλληνε"!».

Συνεχίζεται το ταξίδι του 47ου Φεστιβάλ σε όλη τη χώρα

Πολύμορφες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ σε διάφορες περιοχές, στο πλαίσιο του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Στη Φωκίδα, η Οργάνωση της ΚΝΕ το πρωί της Κυριακής 22/8 οργάνωσε πεζοπορία με σημείο εκκίνησης την Αγ. Παρασκευή, λίγο έξω από τη Λιλαία, όπου μετά από έναν σύντομο χαιρετισμό, πορεύτηκαν προς την Μπαρουτοσπηλιά, όπου απέκτησαν μερικές ιστορικές και τοπογραφικές γνώσεις για την περιοχή. Το απόγευμα, έγιναν εκδήλωση - συζήτηση για τον φασισμό και προβολή ταινίας στο χώρο του Αεροπλάνου στον Πολύδροσο με συμμετοχή κόσμου από τα γύρω χωριά.

Στο Ροδολίβος Σερρών εκδήλωση οργανώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, με ομιλητή τον Γρηγόρη Κλιγκόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακολούθησαν μουσικό αφιέρωμα με αφορμή τα 95 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι από τους Τίμο και Κική Σιρλατζή και λαϊκό - ρεμπέτικο πρόγραμμα με τους Πέτρο Ζώτο και Οδυσσέα Μαυρομάτη.

Το Σάββατο, επίσης, έγινε προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ στην πλατεία του Ληξουρίου. Οι μικροί φίλοι της ΚΝΕ είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν με ένα «φιδάκι» γνώσεων που μόνοι τους είχαν φτιάξει τις προηγούμενες μέρες, ενώ ομιλία με θέμα την εμπορευματοποίηση του Αθλητισμού και την πρόταση του ΚΚΕ έκανε η Αγγελική Τσώλου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ. Μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις κεντρικές εκδηλώσεις στο νομό το Σάββατο 4 Σεπτέμβρη, στην κεντρική πλατεία Αργοστολίου.

Αλλά και στο νομό Λασιθίου συνεχίστηκε η φεστιβαλική δραστηριότητα της ΚΝΕ με εκδηλώσεις που έγιναν στη Νεάπολη, μετά από πάρα πολλά χρόνια μάλιστα. Δεκάδες Νεαπολίτες αγκάλιασαν την πρωτοβουλία αυτή. Σημαντική ήταν και η ανταπόκριση στο κάλεσμα της ΚΝΕ για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους, τα οποία και θα παραδοθούν στα σωματεία του νομού που πήραν την πρωτοβουλία αλληλεγγύης.

Την Κυριακή 22 Αυγούστου έγινε προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ και στην Τήνο, στο θεατράκι του χωριού της Καλλονής. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε λεπτομερώς στις εξελίξεις και κάλεσε τους νέους, τον εργαζόμενο λαό της περιοχής σε συμπόρευση με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, στον δρόμο που θα οδηγήσει στη λαϊκή ευημερία, με την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και την οικοδόμηση της νέας, σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Ακολούθησε γλέντι με τοπικά μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα. Στον χώρο λειτούργησε καλλιτεχνικό εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης για τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ με θέμα «Ζωγραφίζουμε το δικό μας μήνυμα για τα δάση και την προστασία του περιβάλλοντος». Παράλληλα, στον χώρο υπήρχε έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», ενώ συγκεντρώθηκαν είδη πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους.

Φεστιβαλικά ραντεβού τις επόμενες μέρες
  • Παρασκευή 27 Αυγούστου:

Η Τομεακή Οργάνωση Λάρισας της ΚΝΕ οργανώνει εκδήλωση στην κεντρική πλατεία της Τσαριτσάνης. Η εκδήλωση περιλαμβάνει συζήτηση για τις θέσεις του ΚΚΕ για τα ναρκωτικά, ομιλία από τον Παναγιώτη Κοδέλλα, μέλος του ΚΣ και Γραμματέα του ΣΠ Θεσσαλίας της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα.

Εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ γίνονται στον Κάραβο Αλιβερίου, στις 7.30 μ.μ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συζήτηση με θέμα: «Η "πράσινη" ανάπτυξη μας γεμίζει στάχτη και ασφυξία... Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό», όπου θα μιλήσει η Κατερίνα Δημάκη, μέλος της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία με το συγκρότημα «Κοινοί Θνητοί» και τον Γιώργο Ιακώβου. Στον χώρο θα υπάρχει σημείο συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους της Εύβοιας.

  • Κυριακή 29 Αυγούστου:

Οι Τομεακές Οργανώσεις Μαγνησίας της ΚΝΕ διοργανώνουν ιστορικό περίπατο σε χωριά του Πηλίου όπου έδρασε ο ΔΣΕ. Η αναχώρηση θα γίνει στις 10 π.μ., από τα δικαστήρια του Βόλου.

Στην Ιεράπετρα οργανώνεται ιστορικός περίπατος στο Κάτω Χωριό με θέμα «Γνωρίζουμε την ιστορία του τόπου μας - γινόμαστε οι επαναστάτες του 21ου αιώνα». Θα ακολουθήσει γλέντι στην Επισκοπή.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Ανεπαρκής ο αριθμός καθαριστριών στα σχολεία

Εκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με αποκλειστικά θέματα τις σχολικές καθαρίστριες και την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, με τη συμμετοχή γονέων, εργαζομένων, δασκάλων και καθηγητών, ζητά από τη δημοτική αρχή Ζακύνθου η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι στη Ζάκυνθο πέρυσι η δημοτική αρχή «είχε προσλάβει 53 καθαρίστριες (25 πλήρους και 28 μερικής απασχόλησης). Φέτος προβλέπεται η πρόσληψη 64 καθαριστριών μερικής απασχόλησης με μέγιστο αριθμό ημερησίως 192 ώρες, δηλαδή η κάθε καθαρίστρια θα δουλεύει 3 ώρες τη μέρα! Με τις παραπάνω συμβάσεις τα σχολεία θα καταδικαστούν νομοτελειακά σε υποτυπώδη και ανεπαρκή καθαριότητα, ενώ οι ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας επιτάσσουν το αντίθετο!».

Παράλληλα, καταγγέλλει την εγκύκλιο της κυβέρνησης με την οποία «προϋπολογίζονται για τους δήμους μειωμένες ώρες εργασίας στην καθαριότητα. Ταυτόχρονα, καλούνται να προσλάβουν περισσότερες σχολικές καθαρίστριες με έως και 2ωρη εργασία, ενώ επιπλέον ανάγκες θα καλύπτονται από "ιδίους πόρους". Δηλαδή, τα βάρη θα φορτωθούν για άλλη μια φορά στους δημότες».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Πάρτε μέτρα για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων!
  • Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα, στις 9 π.μ., στο υπουργείο Παιδείας
  • Με ακόμα χειρότερους όρους το άνοιγμα των σχολείων, όπως δείχνουν και η αποδυνάμωση της Παράλληλης Στήριξης και οι συγχωνεύσεις τμημάτων

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας καλούν σήμερα Τετάρτη, στις 9 το πρωί, πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών και η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς. Ζητούν δημοσιοποίηση όλων των κενών και κάλυψή τους σε μία φάση, κάλυψη των πραγματικών αναγκών της Εκπαίδευσης, μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, μέτρα για την αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών προβλημάτων που δημιουργήθηκαν με το κλείσιμό τους.

Οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν στις επιλογές του υπουργείου, που αντί για κάλυψη των αυξημένων αναγκών, προχωρά σε ολοκλήρωση των υπηρεσιακών μεταβολών με κλειστά σχολεία και τους εκπαιδευτικούς σε πολλές περιπτώσεις να μην μπορούν ούτε καν να ενημερωθούν και να συμμετέχουν, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι εγγραφές, ο αριθμός των τμημάτων, οι εγκρίσεις των ολιγομελών, οι αναθέσεις κ.λπ.

Την ίδια στιγμή, με προφορικές εντολές προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης περικόπτονται χιλιάδες θέσεις αναπληρωτών Παράλληλης Στήριξης, Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς το υπουργείο Παιδείας ομαδοποιεί τις ανάγκες σε σχολικούς νοσηλευτές και ΕΒΠ και ορίζει ότι σε κάθε σχολείο θα υπάρχουν μέχρι 2 εργαζόμενοι στην Παράλληλη Στήριξη, που θα οδηγήσει σε μείωση του παραπάνω προσωπικού κατά 50%. Αναδεικνύοντας την κατάσταση που διαμορφώνεται και απαιτώντας να μην εφαρμοστούν τα παραπάνω, πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών διοργανώνουν παρεμβάσεις σε κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Την απόσυρση της εγκυκλίου του γενικού γραμματέα του υπουργείου, τη διαφάνεια στις υπηρεσιακές μεταβολές και τις τοποθετήσεις των αναπληρωτών, την έγκριση όλου του προσωπικού της Παράλληλης, του ΕΒΠ και του νοσηλευτικού προσωπικού ζητούν οι εκλεγμένοι της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών» στα ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, καλώντας τις Ομοσπονδίες να προχωρήσουν άμεσα σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας.

Στο μεταξύ, επιστολή γονέων παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές και μαθησιακές ανάγκες δείχνει πως η Παράλληλη Στήριξη όχι μόνο δεν αντέχει τις νέες περικοπές, αλλά οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες από αυτές που κάλυπτε μέχρι τώρα το υπουργείο Παιδείας. Οι γονείς αναφέρονται στα προβλήματα στη λειτουργία του θεσμού, στα οποία περιλαμβάνονται η μη έγκαιρη προσέλευση της παράλληλης στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο συστηματικός διαμοιρασμός των Παράλληλων Στηρίξεων παρόλο που οι αποφάσεις των ΚΕΣΥ ορίζουν στήριξη πλήρους ωραρίου, η κατάταξη πολλών παιδιών στις «ελαφριές περιπτώσεις» χωρίς κάτι τέτοιο να ισχύει, με αποτέλεσμα να μένουν συνήθως χωρίς Παράλληλη Στήριξη.

Τονίζουν πως πολλοί γονείς αναγκάζονται να αναλάβουν μόνοι τους την οικονομική επιβάρυνση, για να προσλάβουν ιδιωτική Παράλληλη Στήριξη, καλούμενοι να πληρώσουν ένα ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο, ενώ πολλοί γονείς, κυρίως άνεργοι, δεν είναι καν σε θέση να το διαθέσουν.

«Αυτή η κατάσταση έχει κλονίσει πολλές οικογένειες και ψυχικά και οικονομικά», τονίζουν ζητώντας άμεση κάλυψη με Παράλληλη Στήριξη για όσα παιδιά το δικαιούνται, με πλήρη στήριξη για όλο το σχολικό ωράριο, με έγκαιρες προσλήψεις στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, μέριμνα να συνεχιστεί απρόσκοπτα ο θεσμός της Παράλληλης Στήριξης και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ταυτόχρονη υλοποίηση αιτήματος της Παράλληλης Στήριξης και του σχολικού νοσηλευτή σε περιπτώσεις που χρειάζεται, διορισμούς εκπαιδευτικών της Ειδικής Αγωγής και στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Την επιστολή των γονέων κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή ως Αναφορά προς την υπουργό Παιδείας.

Θα ανασχέσει την πανδημία... σε 27άρια τμήματα

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση ανοίγει τα σχολεία με ακόμα χειρότερους όρους απ' ό,τι τα έκλεισε, μεγαλώνοντας την ανησυχία μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών, την ώρα που ο αριθμός των νέων κρουσμάτων Covid επιβεβαιώνει τις δυσοίωνες προβλέψεις και οι προειδοποιήσεις για τη μεταδοτικότητα σε μικρές ηλικίες μεγαλώνουν.

Αυτό επιβεβαιώνουν και οι χτεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης (βλέπε αναλυτικά σελ. 7), που σε ό,τι αφορά τα σχολεία περιορίστηκαν στο ζήτημα του εμβολιασμού και της διάγνωσης, χωρίς να έχει παρουσιαστεί ακόμα κανένα συγκεκριμένο μέτρο για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και τη συνέχιση της διά ζώσης λειτουργίας τους μέσα στη σχολική χρονιά.

Κι αυτά, ενώ η πανδημία αποτελεί πραγματικότητα εδώ και ενάμιση χρόνο και όχι «πρωτόγνωρη συνθήκη», ενώ υπάρχουν η αρνητική εμπειρία και συμπεράσματα από τις επιλογές της κυβέρνησης για τη διαχείρισή της με το ανοιγοκλείσιμο σχολείων, με πολύπλευρες επιπτώσεις για τους μαθητές.

Ωστόσο η κυβέρνηση, αντί για παραπέρα προσλήψεις και όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας, δεν έχει σχεδιάσει ακόμα ούτε μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί τουλάχιστον ο όρος της αραίωσης του αριθμού μαθητών στις αίθουσες, που αποτελεί ανάγκη και ουσιαστικό μέτρο, όχι μόνο για την προστασία της υγείας της σχολικής κοινότητας και των οικογενειών τους, αλλά και για την κάλυψη με καλύτερους όρους των αυξημένων μαθησιακών αναγκών και αντιμετώπιση των κενών που δημιουργήθηκαν τους μήνες της τηλεκπαίδευσης.

Χαρακτηριστικά, τις προηγούμενες μέρες έγινε γνωστό πως με απόφαση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α' Αθήνας μειώνονται τα τμήματα του 39ου ΓΕΛ Αθήνας από 22 σε 17, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εν μέσω πανδημίας τμήματα 27 μαθητών!

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Πετάει το «μπαλάκι» στα ιδρύματα για την πρακτική άσκηση των μεταπτυχιακών

Το «μπαλάκι» στα ιδρύματα πετάει το υπουργείο Παιδείας σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει για την αύξηση των απαιτούμενων ωρών πρακτικής άσκησης για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές σε προγράμματα Ειδικής Αγωγής και Σχολικής Ψυχολογίας.

Θυμίζουμε ότι εκατοντάδες φοιτητές του τελευταίου εξαμήνου στο μεταπτυχιακό «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση», που υλοποιείται από κοινού από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, διαμαρτύρονται καθώς ήταν να κάνουν 200 ώρες πρακτικής (περίπου ενάμιση μήνα) σύμφωνα με τον οδηγό σπουδών τους, ενώ τώρα καλούνται να κάνουν 500 ώρες (περίπου τέσσερις μήνες), μετά από σχετική υπουργική απόφαση που βγήκε αιφνιδιαστικά μέσα στον Αύγουστο. Οι φοιτητές με επιστολή τους προς τον υφυπουργό Παιδείας ζητούν να υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις για τους ήδη φοιτούντες, λόγω και των συνθηκών της πανδημίας και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους με τους όρους που τις ξεκίνησαν.

Χτες, το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση με διευκρινίσεις για το θέμα, στην οποία μεταξύ άλλων σημειώνει πως «από το 2007 προβλέπεται ότι μία (1) πιστωτική μονάδα ECTS αντιστοιχεί σε είκοσι πέντε (25) έως τριάντα (30) ώρες εργασίας», ενώ από το 2019 έχει οριστεί ότι η υποχρεωτική πρακτική άσκηση για τα εν λόγω μεταπτυχιακά πρέπει «να αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 20 πιστωτικές μονάδες ECTS». Με βάση τα παραπάνω, το υπουργείο λέει ότι δεν μεταβλήθηκε το κριτήριο της πρακτικής άσκησης και ρίχνοντας το μπαλάκι στα ιδρύματα, προσθέτει: «Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, που, παρά τις διατάξεις που ισχύουν από το 2007, αποκλίνουν από τις ρυθμίσεις του ανωτέρω ευρωπαϊκού συστήματος πιστωτικών μονάδων κατά την οργάνωση των προγραμμάτων σπουδών τους, οφείλουν να προσαρμοστούν στις σχετικές διατάξεις».

Στην πράξη, όμως, οι φοιτητές είναι αυτοί που καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο, καθυστερώντας τις σπουδές τους, σε μια χρονιά μάλιστα με τα πρόσθετα εμπόδια που θέτει η πανδημία, χωρίς να υπάρχει από το υπουργείο καμιά μέριμνα γι' αυτούς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ