Τετάρτη 4 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Η έλλειψη αναγκαίων υποδομών «στεγνώνει» τη Θεσσαλονίκη

Την έλλειψη αναγκαίων υποδομών υδροδότησης που «στεγνώνει» τη Θεσσαλονίκη αναδεικνύει το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών. Στην Ερώτηση, την οποία υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής, αναφέρεται:

«Η πρόσφατη πολυήμερη διακοπή της υδροδότησης της πόλης της Θεσσαλονίκης, λόγω τεχνικού προβλήματος στον αγωγό εφεδρικής τροφοδότησής της από τις πηγές της Αραβησσού και τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε δεκάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, σε επαγγελματίες, στη λειτουργία σχολείων, νοσοκομείων και αλλού, ανέδειξε με τραγικό τρόπο την ανεπάρκεια των αναγκαίων υποδομών και την έλλειψη συντήρησης των όσων υπάρχουν. Οι ευθύνες βαρύνουν τόσο τις προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Σημειώνουμε ότι η καθυστέρηση ή ο ελλιπής σχεδιασμός αντίστοιχων επίσης έργων, όπως είναι και τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, δεν είναι τυχαίος. Αναδεικνύει ότι η ιεράρχηση από το αστικό κράτος της πρόταξης και χρηματοδότησης υποδομών γίνεται με βασικό κριτήριο τη μεγιστοποίηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας, γεγονός που δημιουργεί κατά καιρούς σοβαρά προβλήματα στην κάλυψη ακόμα και στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών, ήσσονος όμως σημασίας για τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, όπως η απρόσκοπτη υδροδότηση.

Είναι χαρακτηριστική η τύχη του τόσο αναγκαίου έργου "Κατασκευή Επέκτασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης - ΕΕΝΘ, Φάση Α2", για να μπορέσει να επεκταθεί το δίκτυο της Εταιρείας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης ΑΕ (ΕΥΑΘ ΑΕ), ώστε να καλυφθούν στο σύνολό τους οι ανάγκες σε υδροδότηση του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης:

Το έργο αυτό εντάχθηκε στο ΕΠ "Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013" (ΕΠΠΕΡΑΑ) με την υπ' αρ. πρωτ. οικ. 171349/9-9-2011 απόφαση ένταξης και με προϋπολογισμό 36,5 εκατ. ευρώ. Ομως στο πλαίσιο της "εξυγίανσης" του ΕΠΠΕΡΑΑ και της μείωσης της "υπερδέσμευσης" του προγράμματος, "αξιολογήθηκε" από την αρμόδια διαχειριστική αρχή η πορεία υλοποίησης και η δυνατότητα ολοκλήρωσης των έργων που είχαν αρχικά ενταχθεί και η συγκεκριμένη πράξη απεντάχθηκε με το υπ' αρ. πρωτ. οικ.128951/28-7-2014 έγγραφο.

Εκτοτε, μόλις στις 9 Μάρτη 2018, η ΕΥΑΘ ΑΕ υπέβαλε επικαιροποιημένο φάκελο του έργου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την εκ νέου χρηματοδότησή του από το ΠΕΠ και με την προοπτική εντός του 2018 να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός κατασκευής του, χωρίς βέβαια να διασφαλίζονται ουσιαστικά τόσο η χρηματοδότηση του έργου όσο και η ευτυχής κατάληξη της όποιας σχεδιαζόμενης δημοπράτησής του.

Στην περίπτωση της διακοπής της υδροδότησης της Θεσσαλονίκης αποκαλύπτεται με τον πιο ηχηρό τρόπο, σε αντίθεση με τις κυβερνητικές κορόνες, ότι η διατήρηση της κρατικής συνιδιοκτησίας του 50% +1 των μετοχών στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ, το λεγόμενο και "υπερταμείο", δεν διασφαλίζει την απρόσκοπτη κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών των λαϊκών νοικοκυριών για πρόσβαση σε ποιοτικές και φτηνές υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης, όπως δεν διασφαλίζει και τα συμφέροντα των εργαζομένων στην εταιρεία.

Το αντίθετο, η πολυήμερη διακοπή της υδροδότησης αποκαλύπτει με τραγικό τρόπο ότι η πολυδιαφημισμένη από κυβέρνηση και διοίκηση της ΕΥΑΘ ΑΕ κερδοφορία της εταιρείας και για το 2017 οφείλεται σε ένα βαθμό και από την παρακράτηση πόρων, που όφειλαν να διατεθούν σε εργασίες και έργα συντήρησης του δικτύου υδροδότησης. Πόρων που προέρχονται από το λεηλατημένο εισόδημα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, με την υπερτιμολόγηση των όποιων υπηρεσιών τούς παρέχονται.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για:

  • Τον εντοπισμό όλων των προβληματικών τμημάτων του δικτύου υδροδότησης της πόλης, τον έλεγχό τους και την άμεση και πλήρη αποκατάστασή τους, με δαπάνες που θα καλυφθούν από τα κέρδη της ΕΥΑΘ ΑΕ, ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον τέτοια φαινόμενα.
  • Τη χρηματοδότηση, με κεντρικούς δημόσιους πόρους, και την άμεση υλοποίηση του έργου "Κατασκευή Επέκτασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης - ΕΕΝΘ, Φάση Α2", ώστε να καταστεί ασφαλέστερη η απρόσκοπτη υδροδότηση της Θεσσαλονίκης με υγιεινό νερό;».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ