Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
Λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο

Τις μέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια οι πληγέντες ακούνε πολλά. Για κάθε αίτημά τους υπάρχει ένα «θα», ένα τάχα φιλικό χτύπημα στην πλάτη και μια προσπάθεια κατευνασμού του θυμού και κυρίως της διάθεσής τους να μην κάνουν βήμα πίσω απ' τον αγώνα διεκδίκησης των δίκιων τους, όπως έδειξαν άλλωστε και με τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στον κόμβο Στροφυλιάς.

Ζητάνε αποκατάσταση όλων των ζημιών, αλλά ήδη σοβαρά είναι τα ερωτήματα για το ύψος της αποζημίωσης σε όσους έχασαν σπίτια ή μικρές επιχειρήσεις, ενώ δεν αποζημιώνονται για αποθήκες και άλλους αναγκαίους βοηθητικούς χώρους που καταστράφηκαν, ούτε για λιόδεντρα που κάηκαν, με το επιχείρημα ότι ανήκαν σε «μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες» και δεν ήταν ασφαλισμένα στον ΕΛΓΑ, ή επειδή τα μελίσσια δεν ήταν δηλωμένα. Πρόκειται όμως για το λάδι ή το μέλι οικογενειών που έχασαν τη δουλειά και το εισόδημά τους. Ακόμα κι αν ανήκουν π.χ. σε συνταξιούχους, η πενιχρή τους σύνταξη είναι πλέον το μοναδικό εισόδημα για τους ίδιους, τα παιδιά, τα εγγόνια τους.

Ζητάνε αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και παίρνουν αόριστες υποσχέσεις ότι αυτό θα γίνει! Πώς; Πότε; Για πόσο; Καμία απάντηση. Κάτι μισόλογα για κοινωφελή εργασία ή για μεροκάματα σε εταιρείες που αναλαμβάνουν έργα στις καμένες εκτάσεις, με τους πληγέντες να εκφράζουν βάσιμους φόβους ότι θα δουλέψουν για ένα κομμάτι ψωμί που κι αυτό θα το τρώνε στις μετακινήσεις τους μέσα στο δάσος και με γρήγορη ημερομηνία λήξης. Στην εύλογη απορία τους «τι δουλειά έχουν εταιρείες στα καμένα» και «γιατί τα έργα δεν εκπονούνται με ευθύνη των δήμων», ακούνε δικαιολογίες, όπως ότι οι δήμοι «λόγω γραφειοκρατίας» θα καθυστερήσουν πολύ, σε αντίθεση με τους ιδιώτες που θα τρέξουν τα έργα γρήγορα, με το αζημίωτο φυσικά!

Ζητάνε αντιπλημμυρικά έργα χτες! Παίρνουν «θα», ακούνε για μελέτες που γίνονται και βλέπουν το μπαλάκι της ευθύνης για την υλοποίησή τους να πετιέται από κυβέρνηση σε δασαρχεία, Περιφέρεια και δήμους και πάλι πίσω! Στο μεταξύ, ο χειμώνας πλησιάζει απειλητικά σε μια περιοχή που είχε ήδη πρόβλημα με τις πλημμύρες τον καιρό που το δάσος συγκρατούσε τόνους νερού.

Ζητάνε να βγουν στη σύνταξη γυναίκες και άντρες στα 50 και 55 αντίστοιχα, αφού δεν έχουν καμία ελπίδα να βρουν άλλη δουλειά ούτε μπορούν σε αυτές τις ηλικίες να απασχοληθούν στις αναγκαίες εργασίες στα καψάλια, όπου οι θερμοκρασίες, η σκόνη, η στάχτη δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες. Στο αίτημα αυτό η απάντηση είναι «δύσκολο να γίνει» αλλά ...«θα το δούμε»! Ζητάνε να καταγραφούν και να αποζημιωθούν οι τόνοι ξυλείας που είχαν συγκεντρώσει σε λάκκες οι υλοτόμοι στα χωριά μετά τη «Μήδεια», ήταν καταμετρημένα απ' τα δασαρχεία και κάηκαν ολοσχερώς. Η απάντηση είναι «θα δούμε», «στείλτε ένα υπόμνημα»...

Ζητάνε στήριξη για όσους έμειναν άνεργοι και σπουδάζουν παιδιά προκειμένου αυτά να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις σπουδές τους και παίρνουν ένα καθησυχαστικό χτύπημα στην πλάτη ότι αφού η κυβέρνηση θα εγγυηθεί αναπλήρωση εισοδήματος στο 100% τότε δεν θα έχουν τέτοιο πρόβλημα... Τα ενοίκια όμως τρέχουν, οι ανάγκες τρέχουν και οι ακάλυπτες επιταγές που μέχρι στιγμής μοιράζονται αφειδώς δεν απαντάνε στα τεράστια προβλήματα των πυρόπληκτων. Η κυβέρνηση ποντάρει στην κούραση, στην απογοήτευση των πυρόπληκτων, στη διάσπαση του αγώνα τους, που χτίζεται τώρα σε γερά θεμέλια. Λογαριάζει όμως χωρίς τον ξενοδόχο...


Β.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ