Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
«Δεν χωράει άλλη στάχτη. Ούτε στον τόπο, ούτε στα μάτια μας... »

Στον απόηχο του συγκλονιστικού συλλαλητηρίου οργανώνουν τα επόμενα βήματα

Η μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Στροφυλιάς το απόγευμα του Σαββάτου και η πλατιά αλληλεγγύη δίνουν δύναμη στον πυρόπληκτο λαό της βόρειας Εύβοιας να συνεχίσει τον δίκαιο αγώνα του, για να μπορέσει να παραμείνει στον τόπο του και να στήσει ξανά το βιος του πάνω στα αποκαΐδια που άφησε πίσω της η πυρκαγιά.

Οι κάτοικοι στα χωριά ξέρουν καλά ότι ο δύσκολος αυτός αγώνας τώρα ξεκινάει και θα είναι μακρύς. Εχοντας πικρή εμπειρία από αντίστοιχες καταστροφές και τις μεγάλες υποσχέσεις των κυβερνήσεων, που στο τέλος αποδείχτηκαν «μεγάλα λόγια» και «τυράκι στη φάκα» για να υπονομευθεί ο αναγκαίος αγώνας, αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο πως η δική τους διεκδίκηση μέσα από τους φορείς και τις Επιτροπές Αγώνα είναι η μόνη που μπορεί να δώσει ελπίδα.

Γι' αυτό, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης και των παρατρεχάμενών της να τους καθηλώσει και να τους ενσωματώσει στα επιχειρηματικά σχέδια που ήδη «τρέχουν» στην περιοχή, δηλώνουν αποφασισμένοι να οργανώσουν ακόμα καλύτερα την πάλη για αποζημιώσεις του 100% της ζημιάς, για πραγματικά μέτρα στήριξης που θα τους βοηθήσουν να ζήσουν στον τόπο τους, αλλά και για άμεση έναρξη αντιπλημμυρικών έργων, ώστε να μην πνιγούν στην πρώτη δυνατή βροχή.

Το μαζικότατο συλλαλητήριο του περασμένου Σαββάτου είναι το βασικό θέμα συζήτησης στα καφενεία και τις πλατείες των χωριών και παράλληλα «αγκάθι» για την κυβέρνηση, που έχοντας στη φαρέτρα της τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων για τα πράσινα σχέδια της «επόμενης μέρας» στα καμένα, επιδιώκει να κατευνάσει την οργή και την αγανάκτηση των πυρόπληκτων με ταξίματα και υποσχέσεις.


Εστειλε όμως μήνυμα και στα διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα που εμφανίζονται ως «χορηγοί» και «ευεργέτες», προκειμένου να κατοχυρώσουν την παρουσία τους και να στήσουν τις μπίζνες τους πάνω στα αποκαΐδια και τις στάχτες.

Το συλλαλητήριο τους ...άναψε φωτιές

«Το θράσος και η κοροϊδία της κυβέρνησης δεν έχουν όρια. Μας φώναξαν να πάμε στην Αθήνα για να ακούσουμε πάλι υποσχέσεις και λόγια συμπάθειας», σημειώνει ο Βαγγέλης, κτηνοτρόφος και ρετσινοπαραγωγός, σχολιάζοντας τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των πυρόπληκτων χτες το πρωί στην Αθήνα (βλέπε αναλυτικά στη σελίδα 9) με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό, Χρήστο Τριαντόπουλο. Είχε μόλις ενημερωθεί για το περιεχόμενο της συνάντησης και συζητούσε με άλλους πυρόπληκτους στο Στέκι αγώνα και αλληλεγγύης στον κόμβο της Στροφυλιάς.

«Δεν περιμέναμε κάτι. Καταλάβαμε ότι η κυβέρνηση μας φώναξε στην Αθήνα αμέσως μετά το μεγάλο συλλαλητήριο. Ηταν η μαζική παρουσία του κόσμου που την ανάγκασε. Ηθελε να μας ρίξει στάχτη στα μάτια, όμως δεν χωράει άλλη», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Και προσθέτει: «Αφού πρώτα ήρθε στα κρυφά ο υπουργός Περιβάλλοντος και μαζί με τους δημάρχους άρχισαν τους εκβιασμούς να δεχτούμε τα ψίχουλα και να υποδεχτούμε τις εταιρείες που έρχονται δήθεν να μας βοηθήσουν, τώρα, που είδαν ότι αυτά δεν πιάνουν τόπο, έρχονται να μας πάρουν με το καλό».

Από το συλλαλητήριο του περασμένου Σαββάτου
Από το συλλαλητήριο του περασμένου Σαββάτου
«Γνωρίζουμε πολύ καλά πως μόνο αν αγωνιστούμε όλοι μαζί, σαν μια γροθιά, όπως δώσαμε τη μάχη ενάντια στις φλόγες, θα μπορέσουμε να πιέσουμε την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας. Μόνο μέσα από επίμονο αγώνα θα διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να ζούμε στον τόπο μας», τονίζει από την πλευρά του ο Νίκος, κάτοικος Λίμνης, φορτώνοντας είδη πρώτης ανάγκης για μία ακόμη διανομή σε πυρόπληκτα χωριά της περιοχής.

Και προσθέτει: «Εχουμε χορτάσει από λόγια και υποσχέσεις. Κάτοικοι της περιοχής ακόμη περιμένουν τις αποζημιώσεις από την κακοκαιρία του "Ζορμπά". Είδαμε και τι έγινε τον χειμώνα μετά τα χιόνια, που ζητούσαμε να απομακρυνθούν τα σπασμένα πεύκα για να μην καούμε το καλοκαίρι. Και τότε μας έλεγαν ότι όλα θα γίνουν. Τελικά δεν έγινε τίποτα και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε. Ακόμη και τώρα αντί να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις χωρίς όρους και προϋποθέσεις και αντί να ξεκινήσουν αντιπλημμυρικά έργα, συνεχίζουν να μας κοροϊδεύουν».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ