Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σκόπιμες ασάφειες, «κατανόηση» και αόριστες υποσχέσεις στους πυρόπληκτους

Αντιπροσωπεία φορέων και Επιτροπών Αγώνα της Βόρειας Εύβοιας συναντήθηκε χτες στην Αθήνα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Χρ. Τριαντόπουλο

Η αντιπροσωπεία των πυρόπληκτων πριν από τη συνάντηση
Η αντιπροσωπεία των πυρόπληκτων πριν από τη συνάντηση
Συνάντηση με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστο Τριαντόπουλο είχαν χτες εκπρόσωποι φορέων και επιτροπών πυρόπληκτων από τη Βόρεια Εύβοια στην Αθήνα, τρεις μέρες μετά το μεγάλο συλλαλητήριο στον κόμβο Στροφυλιάς, που, όπως επιβεβαιώνεται, η απήχησή του ήταν πολύ μεγάλη.

Κατέθεσαν τα αιτήματά τους, όπως αυτά καταγράφονται στο ψήφισμα του μεγάλου συλλαλητηρίου που έγινε το περασμένο Σάββατο στον κόμβο της Στροφυλιάς, αλλά και πρόσθετα ζητήματα που μέρα με τη μέρα αναδεικνύονται. Από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης εισέπραξαν «συμπάθεια», «κατανόηση» και μπόλικες υποσχέσεις, για χρήμα που θα ρεύσει άφθονο στην περιοχή, χωρίς όμως να προκύπτει από κάπου ότι αυτό θα αξιοποιηθεί για να σταθούν οι πυρόπληκτοι στα πόδια τους, για να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές και να μπορέσουν να ζήσουν στον τόπο τους.

Δεν ειπώθηκε επίσης τίποτα συγκεκριμένο ως προς τα χρονοδιαγράμματα για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που επείγουν, με τον υφυπουργό να παραπέμπει στο μέλλον για σαφέστερες απαντήσεις. Απ' την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των φορέων και των πυρόπληκτων κατέστησαν σαφές πως ο χρόνος μετράει αντίστροφα, καθώς το φθινόπωρο είναι προ των πυλών, ενώ οι ανάγκες τους δεν παίρνουν αναβολή.

Μετά τη συνάντηση ο Βαγγέλης Γεωργαντζής, πρόεδρος του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών, δήλωσε στον «Ριζοσπάστη»: «Ο υπουργός άκουσε τα αιτήματά μας, αλλά οι απαντήσεις που πήραμε δεν ήταν σαφείς (...) Καταλαβαίνετε ότι ο κόσμος είναι ανήσυχος στην περιοχή, οι φόβοι μας για πλημμύρες είναι τεράστιοι, ξέρουμε τι μας περιμένει, ευχόμαστε να μη γίνει κι άλλο κακό στον τόπο μας».

Κρανίου τόπος είναι η εικόνα της επόμενης μέρας στη Β. Εύβοια

Eurokinissi

Κρανίου τόπος είναι η εικόνα της επόμενης μέρας στη Β. Εύβοια
Δίπλα του, απ' το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου, ο Γιάννης Φεγγερός προσθέτει: «Ζητήσαμε να πάρουν οι γυναίκες σύνταξη στα 50 και οι άντρες στα 55, και μέσα σε αυτά τα έργα που θα γίνουν να δουλέψουν οι νέοι άνθρωποι. Ολο "ναι" ακούσαμε, αλλά κρατάμε πισινή. Τι θα γίνει στην πράξη είναι που έχει σημασία». Τέλος, ο Μπάμπης Τσιβίκας, μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας, είπε πως «εμείς δεν θα κάνουμε βήμα πίσω, θα συνεχίσουμε μέχρι να υλοποιηθούν όλα τα αιτήματά μας, συνεχίζουμε ενωμένοι στον αγώνα».

Δηλώσεις για τα πυρόπληκτα χωριά έκανε χτες και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Οπως είπε, «πρώτη προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στις πυρόπληκτες περιοχές», κάτι που από μόνο του δείχνει και τους ρυθμούς αποκατάστασης, ενώ συμπλήρωσε ότι «ακολουθούν τα μέτρα προστασίας και ήδη ξεκίνησαν οι εργασίες κοπής και απομάκρυνσης καμένων κορμών».

Διαπίστωσε το αυτονόητο, ότι «για την αποφυγή πλημμυρών, γίνεται προσπάθεια ώστε να συγκρατηθούν από ψηλά τα φερτά υλικά με στόχο να μειωθεί η ροή του νερού» και ανέφερε ότι θα υπάρξει συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Εναρμονισμένη με τη συνολικότερη προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση, ώστε να κάμψει τον αγώνα του λαού της Βόρειας Εύβοιας και παράλληλα να προωθήσει τις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων που θέλουν να στήσουν τις μπίζνες τους τους πάνω στα αποκαΐδια, ήταν η χτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, που διεξήχθη στα Λουτρά Αιδηψού.

Η περιφερειακή αρχή επιχείρησε να κρύψει τις ευθύνες της για την έλλειψη μέτρων πρόληψης, να αποδώσει την τεράστια καταστροφή στην «κλιματική κρίση» και στις συνθήκες που «δεν επέτρεπαν στα πυροσβεστικά αεροσκάφη να πετάξουν και να κάνουν ρίψεις στα μέτωπα της πυρκαγιάς», όταν αυτή έκαιγε ανεξέλεγκτα για εννέα ολόκληρες μέρες.

Από την πλευρά τους, οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ανέδειξαν τις πραγματικές αιτίες για τα όσα βίωσε ο λαός της Βόρειας Εύβοιας και παράλληλα εξέφρασαν τη στήριξή τους στον αγώνα που δίνει για να μπορέσει να συνεχίσει να ζει στον τόπο του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τίποτα δεν τελείωσε, ο αγώνας για να μείνουν στον τόπο τους συνεχίζεται!(2022-08-06 00:00:00.0)
Συνέχεια του αγώνα με συναυλία - διαδήλωση στη Στροφυλιά(2021-09-28 00:00:00.0)
Ο κόμβος της Στροφυλιάς να γίνει… κόμπος για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων(2021-09-01 00:00:00.0)
Σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα στον αγώνα τους(2021-08-27 00:00:00.0)
Εδώ είναι ο τόπος μας, εδώ θα μείνουμε! Ούτε βήμα πίσω στον αγώνα!(2021-08-24 00:00:00.0)
Κανένας μόνος του! Ολοι στον αγώνα για να ζήσουμε στον τόπο μας!(2021-08-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ