Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
Μεγάλη η καταστροφή στα δασικά οικοσυστήματα της Αττικής

Με πρώτους υπολογισμούς τα καμένα στρέμματα γης προσεγγίζουν τις 200.000

Και χτες συνεχίζονταν οι ρίψεις νερού

Eurokinissi

Και χτες συνεχίζονταν οι ρίψεις νερού
Μεγάλη είναι η καταστροφή για τα δασικά οικοσυστήματα στην Αττική, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του τελευταίου διαστήματος, με τα καμένα στρέμματα να προσεγγίζουν τις 200.000. Χτες η φωτιά στα Βίλια είχε κατασβεστεί και παρέμεναν δυνάμεις για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων, ενώ στον οικισμό Προφήτης Ηλίας υπάρχουν τουλάχιστον 3 καμένα σπίτια και αλλά 4 με σημαντικές ζημιές. Ολα γύρω από τα Βίλια είναι καμένα, ενώ στην ευρύτερη περιοχή είχαν γίνει στάχτη μεγάλες περιοχές στα Γεράνεια και στο όρος Πατέρα.

Και σε αυτές τις φωτιές και στις προηγούμενες σε Λαυρεωτική και Βαρυμπόμπη στη βόρεια Πάρνηθα, για άλλη μια φορά αποδείχτηκε ότι ο κρατικός μηχανισμός βρέθηκε απροετοίμαστος, χωρίς καμία πρόληψη για την προστασία των δασών εξαιτίας της σημερινής κυβερνητικής πολιτικής και διαχρονικά, που διατηρεί τις δασικές και Πυροσβεστικές Υπηρεσίες υποστελεχωμένες και με απαρχαιωμένα μέσα. Ετσι τα πυκνά δάση μένουν έρμαια σε κάθε λογής συμφέροντα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ευρωπαϊκού συστήματος «Copernicus», μόνο στα Βίλια η πυρκαγιά κατέστρεψε έως και το περασμένο Σάββατο πάνω από 94.000 στρέμματα γης (δηλαδή το πραγματικό μέγεθος μετά την καταστροφή που συνέβη έως και τη Δευτέρα το βράδυ ξεπερνάει τα 100.000 στρέμματα), ενώ στην Κερατέα έχουν υπολογιστεί πάνω από 5.300 στρέμματα, χωρίς να υπολογίζεται η καταστροφή από τις αρχές του Μάη στα Γεράνεια Ορη και στη Βαρυμπόμπη μέχρι Μαλακάσα, που επίσης υπολογίζεται ότι προσεγγίζουν τα 100.000 στρέμματα.

Στάχτη έχουν γίνει όλα γύρω από τα Βίλια

Eurokinissi

Στάχτη έχουν γίνει όλα γύρω από τα Βίλια
Οπως αποκαλύψαμε τις προηγούμενες μέρες, τα δασαρχεία όλης της Περιφέρειας με εκατομμύρια στρέμματα δεν έχουν κανέναν δασεργάτη, όπως συμβαίνει σε όλη τη χώρα, όπου με πενιχρά μέσα και κονδύλια, συγκεκριμένα το 1/10 αυτών που ζήτησαν (από τα 17 εκατομμύρια πήραν 1,7 εκατομμύρια), προσπαθούν να πραγματοποιήσουν κάποιες στοιχειώδεις εργασίες.

Οι πλημμύρες προ των πυλών

Την ίδια ώρα, διάφοροι επιστήμονες και φορείς επισημαίνουν τους κινδύνους των πλημμυρών το επόμενο διάστημα σε όλες τις καμένες περιοχές. Για την Αττική προσδιορίζονται οι περιοχές του Μενιδίου, των Θρακομακεδόνων, της Βαρυμπόμπης και για τη Δυτική Αττική η Ελευσίνα και η Μάνδρα, καθώς από την προηγούμενη πλημμύρα του 2017 τα αντιπλημμυρικά έργα είναι ακόμα ημιτελή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ