Τετάρτη 24 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΦΟΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΒΟΛΟΥ ΣΤΑ ΛΑΪΚΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ
Απανωτές διακοπές παροχής νερού - βαριά πρόστιμα για επανασύνδεση!

Παρέμβαση της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ

Εξαπολύοντας νέα επίθεση στα εισοδήματα της λαϊκής οικογένειας, η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης Μείζονος Βόλου (ΔΕΥΑΜΒ) προχώρησε στη διακοπή 85 παροχών για οφειλές πάνω από 70 ευρώ! Μάλιστα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή της, ετοιμάζεται να κάνει διακοπές νερού σε 300 δήθεν «κακοπληρωτές» τη βδομάδα, από τους περίπου 1.000 που δεν έχουν να πληρώσουν το νερό. Επιπλέον, όπως καταγγέλλει συνταξιούχος, ύστερα και από την καθυστέρηση έκδοσης των λογαριασμών Νοέμβρη - Δεκέμβρη, για να επανασυνδεθεί η υδροδότηση στην κατοικία του και την κατοικία της γερόντισσας μητέρας του, αναγκάστηκε να πληρώσει, εκτός των οφειλών για το νερό, επιπλέον «πρόστιμο» 109 ευρώ για εγγύηση και επανασύνδεση.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ, ανάμεσα στα άλλα, σημειώνει: «Η αντιλαϊκή στάση της δημοτικής αρχής Βόλου δεν αποτελεί ούτε κάποια γραφειοκρατική διαδικασία ούτε είναι τυχαία! Ακολουθεί κατά γράμμα την πολιτική και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και της ΕΕ, που έχουν στόχο την εμπορευματοποίηση του νερού, μετατρέποντας τις ΔΕΥΑ σε δημόσιες επιχειρήσεις με πλήρη ιδιωτικοοικονομική - ανταποδοτική λειτουργία, με στόχο την παραχώρησή τους στα μονοπώλια.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΥΑΜΒ περί υπολογισμού και του "περιβαλλοντικού κόστους" του νερού, με ευθύνη και καθοδήγηση από τη δημοτική αρχή Βόλου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, δείχνουν ότι η ΔΕΥΑΜΒ θα προχωρήσει σε ανατιμήσεις στην τιμολόγηση του νερού.

Εφαρμόζουν την ΚΥΑ της κυβέρνησης 135275/22-5-2017 (ΦΕΚ 1751/2017) "Εγκριση γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος - Μέθοδος και διαδικασίες για την ανάκτηση κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του" και την Οδηγία - πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης 2000/60 ΕΕ. Η ΚΥΑ προβλέπει το προσδιορισμό του χρηματοοικονομικού κόστους (κόστος κεφαλαίου, λειτουργικό κόστος, κόστος συντήρησης, διοικητικό κόστος κ.ά., που πραγματοποιείται για πρώτη φορά μέχρι 31/12/2017), του περιβαλλοντικού κόστους (νέο χαράτσι), του κόστους πόρου κ.ά., και με βάση αυτά "οι πάροχοι υπηρεσιών ύδατος (ΔΕΥΑ), από το 2018 και μετά, εντός του πρώτου εξαμήνου κάθε έτους, θα προσδιορίζουν τα τιμολόγιά τους".

Ο νέος τρόπος τιμολόγησης του νερού θα πλήξει ιδιαίτερα τους μικρομεσαίους αγρότες γιατί θα γίνεται βάσει ενός μεικτού συστήματος χρέωσης, που θα αποτελείται από ένα σταθερό τέλος ανά στρέμμα καλλιέργειας και από μεταβλητά τέλη ανά κυβικό μέτρο νερού, ανάλογα με την ποσότητα του ύδατος για αγροτική χρήση που καταναλώθηκε. Στα μεταβλητά θα περιλαμβάνεται και το λεγόμενο "περιβαλλοντικό" τέλος, το οποίο θα εισπράττει ο δήμος και θα το αποδίδει στο "Πράσινο Ταμείο" της ΕΕ, παρακρατώντας ως προμήθεια ποσοστό 2,5%.

Μεγάλη ευθύνη για τις εξελίξεις έχουν και οι δήθεν αντιπολιτευόμενες δημοτικές παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ) στο δήμο Βόλου, που "ποιούν την νήσσαν", στηρίζοντας αυτήν την πολιτική.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τα λαϊκά στρώματα, τους μικρομεσαίους αγρότες, με τα σωματεία τους και τους συλλόγους τους να οργανώσουν την πάλη τους απέναντι στις νέες αντιδραστικές μεθοδεύσεις. Ενάντια σε κάθε αύξηση, κάθε μορφή εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης του νερού. Να απαιτήσουν να σταματήσουν άμεσα οι διακοπές υδροδότησης στις λαϊκές οικογένειες και να καταργηθούν τα χαράτσια επανασύνδεσης».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org