Πέμπτη 22 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ «ΘΡΙΑΣΙΟΥ»
Κινδυνεύει η υγεία υγειονομικών και ασθενών από τις τραγικές ελλείψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει απαρέγκλιτα την εγκληματική της πολιτική σε βάρος της δημόσιας υγείας, ακόμα και τώρα που είναι σε εξέλιξη το νέο κύμα της πανδημίας, για να προσφέρει χώρο και χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους, έγινε καθαρή και από τις απαντήσεις που έδωσε ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, σχετικά με την «επικίνδυνη λειτουργία» της Πνευμονολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου «Θριασίου», όπου από την έλλειψη προσωπικού κινδυνεύει η υγεία γιατρών, νοσηλευτών και ασθενών. Η Επίκαιρη Ερώτηση κατατέθηκε από τον βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργο Λαμπρούλη και συζητήθηκε χτες στη Βουλή.

Ο Γ. Λαμπρούλης μετέφερε στη Βουλή τις γραπτές καταγγελίες του Σωματείου των εργαζομένων του νοσοκομείου, τα αλλεπάλληλα έγγραφα των γιατρών της κλινικής, του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου, όπου προειδοποιούν ότι «η λειτουργία της Πνευμονολογικής κλινικής είναι επικίνδυνη».

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η κλινική, εκτός από περιστατικά COVID-19, εφημερεύει και για τα υπόλοιπα πνευμονολογικά περιστατικά, χωρίς να επικουρείται από άλλη πνευμονολογική κλινική σε ολόκληρη την Αττική, ενώ καλείται να καλύψει τις ανάγκες και των νησιών του Αιγαίου. Ολα αυτά με δύο μόνιμους γιατρούς και δύο επικουρικούς ειδικευόμενους, των οποίων να σημειωθεί ότι οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Οκτώβρη. Ελλείψεις τραγικές καταγράφονται και στο νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής, με τους νοσηλευτές να είναι οι ίδιοι που έδωσαν και δίνουν τη μάχη με την πανδημία αδιάκοπα για μήνες μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, ντυμένοι για ώρες με τις ολόσωμες προστατευτικές στολές και πάει λέγοντας.

Γιατροί και νοσηλευτές «έχουν ήδη ξεπεράσει τα όρια ψυχικής και σωματικής εξάντλησης», ανέφερε ο Γ. Λαμπρούλης, με ό,τι σημαίνει αυτό για την υγεία τη δική τους και των ασθενών.

Παρ' όλα αυτά, όπως σημείωσε, η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στην προκήρυξη έστω για την κάλυψη των δύο κενών οργανικών θέσεων που υπάρχουν στην κλινική, ενώ οι εργαζόμενοι απαιτούν για τη στοιχειωδώς ασφαλή λειτουργία της κλινικής να δημιουργηθούν 3 ακόμα οργανικές θέσεις πνευμονολόγων.

Μεταφέροντας τα αιτήματα των εργαζομένων, απαίτησε από τον υφυπουργό να απαντήσει καθαρά για τα μέτρα που θα πάρει ώστε να ανασταλεί η συμμετοχή της κλινικής στη γενική εφημερία του νοσοκομείου, την άμεση κάλυψη των δυο κενών οργανικών θέσεων και τη δημιουργία των τριών νέων, την ενίσχυση της κλινικής με νοσηλευτικό προσωπικό, να χορηγηθεί κανονική άδεια τριών βδομάδων σε όλο το νοσηλευτικό προσωπικό.

Ο Β. Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι η λειτουργία της κλινικής «είναι σοβαρή αλλά όχι επικίνδυνη» και πως «όποτε χρειαστεί το ΕΚΑΒ προστατεύει την κλινική με μεταφορά ασθενών», χωρίς όμως να πει τι επιπτώσεις έχει αυτό στην υγεία τους και πού πάνε όταν όλα τα νοσοκομεία είναι στο «αμήν».

Εκανε λόγο για την έγκριση πρόσληψης ενός επικουρικού γιατρού και την προκήρυξη δύο θέσεων γιατρών. Ομως όταν κλήθηκε από τον Γ. Λαμπρούλη να δώσει χρονοδιάγραμμα «έκανε το κορόιδο», λέγοντας αόριστα ότι «παρεμβαίνουμε να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία της κλινικής». Και βέβαια ούτε κουβέντα για τη δημιουργία 3 νέων οργανικών θέσεων. Κατά τ' άλλα επανέλαβε τα περί ενίσχυσης από την κυβέρνηση του δημόσιου συστήματος Υγείας με χιλιάδες προσλήψεις που ακόμα δεν έχει δει κανείς, ότι η κυβέρνηση προσπαθεί κ.ο.κ.

Ο Γ. Λαμπρούλης τόνισε πως αυτή η επικίνδυνη κατάσταση είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης, που έχει βάλει την υγεία και τη ζωή του λαού στο «σφαγείο» του «κόστους - οφέλους» σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ και για λογαριασμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων που αλωνίζουν στο χώρο της Υγείας.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org