Πέμπτη 22 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ
Ανησυχία να μη διαταραχθούν τα παζάρια υπό ΝΑΤΟική αιγίδα

Από τη χτεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στην Κύπρο

ΓΤΠ // PIO

Από τη χτεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στην Κύπρο
Προβληματισμούς για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στα Κατεχόμενα της Κύπρου στην πορεία και την έκβαση των παζαριών και διευθετήσεων υπό ευρωΝΑΤΟική ομπρέλα εξέφρασαν ΗΠΑ, ΕΕ, Γαλλία, Γερμανία κ.ά.

Θυμίζουμε ότι στη διάρκεια μιας προκλητικής εκδήλωσης για την τουρκική εισβολή του 1974, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν και ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσαν προχτές ότι προχωρούν την «αξιοποίηση» της κατεχόμενης Αμμοχώστου (που ξεκίνησε το φθινόπωρο), καταργώντας το καθεστώς της στρατιωτικής ζώνης στο 3,5% του τουριστικού «φιλέτου» των Βαρωσίων, και εγκαινιάστηκαν μια σειρά νέες υποδομές, στο πλαίσιο του επενδυτικού ενδιαφέροντος που έχουν εκφράσει πλήθος επιχειρηματικοί όμιλοι.

Χτες, ο Κυρ. Μητσοτάκης σε εκδήλωση με τίτλο «Ενίσχυση των σχέσεων ΗΠΑ - Κύπρου ενάντια στην τουρκική αδιαλλαξία» ανέφερε σε μήνυμά του ότι «βασιζόμαστε στους φίλους και τους στρατηγικούς εταίρους μας, όπως οι ΗΠΑ και τα κράτη - μέλη της ΕΕ, να βρίσκονται στο πλευρό μας για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων μας και των κοινών αξιών μας». Παρουσιάζοντας δε το φαρμάκι της εμπλοκής ως φάρμακο, υποστήριξε ότι «στην Ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα, σε στενή συνεργασία και συντονισμό με την Κύπρο, αλλά και χάρη στην ουσιαστική και αποτελεσματική στήριξη των ΗΠΑ, έχει αναλάβει την πρωτοβουλία και συμμετέχει ενεργά στην περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνση των πολυμερών σχημάτων συνεργασίας σε διάφορους τομείς με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και άλλες χώρες της ευρύτερης γειτονιάς».

Την ώρα μάλιστα που στο πλαίσιο της υλοποίησης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών όλη η περιοχή από τη Βόρεια Αφρική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα «βράζει» από την ένταση των ανταγωνισμών, ο πρωθυπουργός έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι «η σημασία αυτών των συμπράξεων για την ασφάλεια και σταθερότητα, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο συνολικά, ήδη αναγνωρίζεται ευρέως. Τόσο η στρατηγική σχέση ΗΠΑ - Ελλάδας όσο και η ενισχυμένη εταιρική σχέση ΗΠΑ - Κύπρου είναι απαραίτητα συστατικά για την προώθηση του κοινού μας οράματος για την Ανατολική Μεσόγειο ως μια περιοχή όπου θα επικρατούν η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία».

Οι αντιδράσεις

Παρ' όλες τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να κάνει το μαύρο άσπρο, η ουσία των «διεθνών επικρίσεων» στις «μονομερείς ενέργειες» της Αγκυρας δεν μπορεί να κρυφτεί. Κριτήριο είναι πώς θα επιταχυνθούν οι «διευθετήσεις», δηλαδή τα σενάρια ενός συμβιβασμού που θα οδηγεί αντικειμενικά στη συγκαλυμμένη ή ανοιχτή διχοτόμηση, και όχι βέβαια η δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, με γνώμονα τα συμφέροντα όλου του λαού της Κύπρου.

Σε αυτό το πλαίσιο καταγράφονται οι εξής «αντιδράσεις»:

- Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν επέκρινε Αγκυρα και ψευδοκράτος ότι αγνοούν «τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να αντιστρέψουν τα μονομερή τους βήματα στα Βαρώσια» και χαρακτήρισε τις ενέργειες στα Βαρώσια «προκλητικές, απαράδεκτες και ασυμβίβαστες με τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους να συμμετάσχουν εποικοδομητικά σε συνομιλίες για διευθέτηση». Υπογράμμισε δε «τη σημασία αποφυγής προκλητικών μονομερών δράσεων που αυξάνουν τις εντάσεις στο νησί», παρεμποδίζοντας την επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

- Ο ΥΠΕΞ της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν εξέφρασε «έντονη λύπη για αυτήν τη μονομερή και μη συγκροτημένη δράση, που αποτελεί πρόκληση και εμποδίζει την αποκατάσταση της αναγκαίας εμπιστοσύνης για επείγουσα επανέναρξη διαπραγματεύσεων για μια δίκαιη και διαρκή διευθέτηση του Κυπριακού».

- Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Γερμανίας Κρίστοφερ Μπούργκερ δήλωσε ότι «μονόπλευρα βήματα από την Τουρκία κάθε άλλο παρά βοηθούν. Θέτουν σε κίνδυνο την πρόοδο των τελευταίων μηνών στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας και δυσχεραίνουν τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό».

Είχε προηγηθεί προχτεσινή έκκληση και από τις Βρυξέλλες«να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες (...) οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί», ενώ το Λονδίνο μίλησε για «βαθιά ανησυχία», καλώντας «όλες τις πλευρές να μην προβαίνουν σε οποιεσδήποτε ενέργειες υπονομεύουν τη διαδικασία λύσης του Κυπριακού ή αυξάνουν τις εντάσεις στο νησί».

Ούτε η Ρωσία ούτε η Κίνα όμως «αδιαφορούν» για τις εξελίξεις στη Κύπρο, που συνδέονται με τα συνολικότερα σχέδια του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Ετσι, σε σχέση με τις εξελίξεις η Ρωσία τόνισε «την ανάγκη αποχής από οποιαδήποτε βήματα που θα οδηγούν σε αποσταθεροποίηση της κατάστασης και θα δημιουργούν πρόσθετα εμπόδια στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου». Ο δε πρέσβης της Κίνας στη Λευκωσία, Λιου Γιαντάο, δήλωσε ότι «όλα τα μέρη θα πρέπει να παραμείνουν αυστηρώς δεσμευμένα με τα σχετικά ψηφίσματα για την Αμμόχωστο» και ότι «ενέργειες που λαμβάνονται μονομερώς και μπορεί να προκαλέσουν ένταση θα πρέπει να αποφεύγονται».

Από τη μεριά της η Αγκυρα, σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για την τοποθέτηση της ΕΕ, την κατηγόρησε ότι είναι «αποσυνδεδεμένη από τις πραγματικότητες σχετικά με την Κύπρο» και πρόσθεσε πως «με αυτήν τη συμπεριφορά δεν είναι δυνατόν η ΕΕ να διαδραματίσει κανέναν θετικό ρόλο για τη διευθέτηση του Κυπριακού».

Το δε «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους χαρακτήρισε «βεβιασμένη» την ανακοίνωση της ΕΕ, που «ακόμα μια φορά εκδήλωσε την απροθυμία της να μείνει αμερόληπτη όσον αφορά το Κυπριακό».

Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Στο μεταξύ, ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης υποδέχτηκε χτες στη Λευκωσία τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, με φόντο απανωτές διπλωματικές επαφές που είχαν ήδη ξεκινήσει από προχτές. Μετά τη συνάντηση, δήλωσε ότι «από τον δυναμισμό της αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας θα εξαρτηθεί όχι μόνο το αν θα καταφέρει η Τουρκία να προχωρήσει στα νέα τετελεσμένα, αλλά και η αναζωογόνηση της προοπτικής επανέναρξης των συνομιλιών του Κυπριακού, που παραμένει ο πρωταρχικός μας στόχος (...) Οι επόμενες μέρες θα είναι καθοριστικής σημασίας για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα».

Χτες το πρωί στη Λευκωσία συγκλήθηκε εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο (συμμετέχουν οι επικεφαλής όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και οι πρώην Πρόεδροι της χώρας). Ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά από συνεδρίαση 3,5 ωρών εκτιμά ότι «στόχος της Τουρκίας με τις νέες εξαγγελίες είναι η περαιτέρω προώθηση των σχεδιασμών της για οριστικοποίηση της διχοτόμησης». Μεταξύ άλλων αναφέρεται πως «χωρίς να παραγνωρίζεται η αρχή ότι ο σεβασμός στο ατομικό δικαίωμα στην περιουσία είναι δεδομένος και ουδείς δύναται να εμποδίσει την ενάσκηση του δικαιώματος αυτού, το Εθνικό Συμβούλιο σημειώνει ότι στο ενδεχόμενο προσφυγής στη λεγόμενη Επιτροπή (σ.σ. περιουσίας, που συγκρότησαν οι κατοχικές αρχές για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας στα Κατεχόμενα) εγκυμονούν σοβαροί κίνδυνοι σε σχέση με τις στοχεύσεις της Τουρκίας».

Το απόγευμα ώρα Ελλάδας συνεδρίασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να εξετάσει την εξαμηνιαία έκθεση για την Κύπρο. Η συζήτηση ασχολήθηκε και με τις νέες εξελίξεις, ενώ η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ειδική αντιπρόσωπος του γγ, σε δηλώσεις της εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» και για τις αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις μεταξύ των μερών, και για την πιθανότητα επιστροφής σε βιώσιμες συνομιλίες διευθέτησης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ