Πέμπτη 22 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Ετοιμο το θεσμικό πλαίσιο για τη νέα Φυλή στο Σχιστό!

Μόνο το ΚΚΕ κατήγγειλε τις προθέσεις της κυβέρνησης

Κατά τα πρότυπα της Φυλής (φωτ.), ετοιμάζονται να «στήσουν» κάτι αντίστοιχο στο Σχιστό

Eurokinissi

Κατά τα πρότυπα της Φυλής (φωτ.), ετοιμάζονται να «στήσουν» κάτι αντίστοιχο στο Σχιστό
Σαν τον «κλέφτη», η κυβέρνηση της ΝΔ πέρασε τροπολογία με την οποία τακτοποιεί το θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία μιας νέας Φυλής στο Σχιστό!

Η τροπολογία ήταν «κρυμμένη» ως άρθρο ανάμεσα σε πλήθος άλλων τροπολογιών και ψηφίστηκε προχτές τα μεσάνυχτα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η εν λόγω ρύθμιση προβλέπει την τροποποίηση του νόμου του 2742/1999, που ήταν κατάκτηση του λαϊκού κινήματος, ο οποίος καθόριζε «τα όρια ζωνών προστασίας» του όρους Αιγάλεω, οι οποίες είχαν χαρακτηριστεί και κηρυχθεί «ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» και ως περιοχές «απόλυτης προστασίας και αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος».

Στις ζώνες αυτές με τον μέχρι τώρα νόμο επιτρέπονται ανάλογα με τη ζώνη «μόνο η εγκατάσταση υπαίθριων ή ημιυπαίθριων καθιστικών (περίπτερα αναψυχής)», «ελαφρές εγκαταστάσεις αναψυχής και αθλητισμού, μετά από έγκριση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (στο εξής, για συντομία ΟΡΣΑ)», μέχρι το πολύ λειτουργίες περιαστικού πάρκου «με λειτουργίες αναψυχής, αθλητισμού, ελευθέρου και οργανωμένου πρασίνου και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Στην παραπάνω ζώνη επιτρέπεται η ανέγερση κτιρίων αναψυκτηρίων, καφενείων, εστιατορίων, πολιτιστικών χρήσεων, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και μικρών αθλητικών εγκαταστάσεων», για τις οποίες τα εμβαδά που προβλέπονταν ήταν πολύ περιορισμένα.

Τώρα, η κυβέρνηση στα μουλωχτά πέρασε την τροποποίηση των παραπάνω με την εγκληματική πρόβλεψη: «Επιτρέπεται σε όλες τις ζώνες προστασίας του Ορους Αιγάλεω η κατασκευή των απαραίτητων εγκαταστάσεων για την επεξεργασία αστικών αποβλήτων», όπως ακριβώς είναι η φράση που αναγράφεται στο έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει τη ρύθμιση.

Πιο συγκεκριμένα, το κείμενο της τροπολογίας προβλέπει ότι επιτρέπεται να ανεγερθούν «οι απαραίτητες εγκαταστάσεις για την επεξεργασία αστικών αποβλήτων, εξαιρουμένης της διάθεσης, με τις ακόλουθες σωρευτικά απαιτούμενες προϋποθέσεις: α) Να προβλέπονται στο εκάστοτε ισχύον Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ)», κάτι που έχει ήδη φροντίσει η περιφερειακή αρχή του Πατούλη.

«β) να συνορεύουν με τη Ζώνη Ε3 που είναι στην περιοχή εγκαταστάσεων Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και κτηνιατρείου,

γ) να βρίσκονται εντός της Ζώνης Α και να καταλαμβάνουν κατά μέγιστο βαθμό έκταση 0,3% της συνολικής έκτασης της Ζώνης Α»! Να σημειωθεί εδώ ότι η Ζώνη Α στο νόμο του 1999 είναι αυτή που «καθορίζεται ως περιοχή απόλυτης»! και

«δ) έως την έναρξη της λειτουργίας των ανωτέρω εγκαταστάσεων ανακύκλωσης και επεξεργασίας στερών αποβλήτων, ο οικείος Φορέας Διαχείρισης Αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ) να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες για τη λειτουργία του πρώην Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) Σχιστού ως περιβαλλοντικού πάρκου το οποίο θα είναι διαθέσιμο στο κοινό, και για όσο χρονικό διάστημα λειτουργούν εγκαταστάσεις διαχείρισης στερεών αποβλήτων υπέχει υποχρέωση συντήρησης του περιβαλλοντικού Πάρκου». Εδώ πρόκειται για καθαρή πρόκληση και εμπαιγμό στους κατοίκους μπροστά στο έγκλημα που θα συντελεστεί σε βάρος της υγείας τους και του περιβάλλοντος.

Την τροπολογία κατήγγειλε μόνο το ΚΚΕ. Οπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος Μανώλης Συντυχάκης, «εδώ δεν πάτε να κάνετε μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων. Εδώ πάτε να κάνετε ολοκληρωμένη εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων. Είναι οι γνωστές ΟΕΔΑ, όπου εκτός από το ότι θα είναι με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και θα χωροθετηθεί σε ζώνη προστασίας, θα παράγει και το καρκινογόνο RDF».

«Στην πράξη δηλαδή ετοιμάζεται μία δεύτερη Φυλή στην Αθήνα, στην Αττική. Αυτό κάνετε. Και το φέρνετε με τροπολογία, έτσι στα μουλωχτά, νομίζοντας ότι δεν θα πάρουμε χαμπάρι. Και το λέμε αυτό με απόλυτη σιγουριά. Μη μας ρωτήσατε πού το ξέρουμε, διότι υπάρχει εισήγηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα δεν «ειπώθηκε κιχ» και ίσως αν δεν έβγαζε το ΚΚΕ τη ρύθμιση στον «αέρα», να μην την καταψήφιζαν κιόλας. Αλλωστε, σε αυτή την εξέλιξη έχουν βάλει τη σφραγίδα τους και οι δήμαρχοι του ΣΥΡΙΖΑ σε Πέραμα και Κερατσίνι με την τακτική τους, που όπως και συνολικά του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της διευκόλυνσης αυτών των σχεδιασμών, γιατί αφορούν στρατηγικές επιλογές των επιχειρηματικών ομίλων για τη χρυσοφόρα διαχείριση των απορριμμάτων.

Εξάλλου, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τροπολογία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο της κυβέρνησης που προωθεί την πλήρη παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στους ομίλους και την καύση, με τον λαό να πληρώνει με νέα χαράτσια και την υγεία του. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια είχε βγει στα κάγκελα, για να καταψηφίσει στη συνέχεια μόλις τα 33 από τα 147 άρθρα του νομοσχεδίου!


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org