Πέμπτη 22 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Εκβιάζουν και απειλούν οι επιχειρήσεις

Δεν πρόλαβε να πάει στη Βουλή η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, και ενώ η κυβερνητική προπαγάνδα που φορτώνει την ευθύνη του εμβολιασμού στους ίδιους τους εργαζόμενους, διανθισμένη με εκβιασμούς και απειλές φτάνει στο απόγειό της, η εργοδοσία - σαν έτοιμη από καιρό - έσπευσε να αξιοποιήσει την ευκαιρία. Ετσι, σε μια σειρά επιχειρήσεων οι εργοδότες, αφού πρώτα μετέτρεψαν τους χώρους δουλειάς σε εστίες υπερμετάδοσης, τώρα φορτώνουν στο προσωπικό την ευθύνη, απειλώντας όσους δεν έχουν εμβολιαστεί - σε πρώτη φάση τουλάχιστον - με οικονομική επιβάρυνση. Και όλα αυτά με ύφος «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», κάτω από τη γενική επίκληση της δημόσιας υγείας και με πρόσχημα τον αναγκαίο εμβολιασμό. Την ίδια στιγμή βρίσκουν ευκαιρία να ξεμπερδεύουν ακόμα και με τα υποτυπώδη μέτρα, όπως τα όποια τεστ έκαναν στους εργαζόμενους, φορτώνοντας το κόστος στους ίδιους.

Χαρακτηριστική απ' αυτήν την άποψη είναι ανακοίνωση επιχείρησης στη Χημική Βιομηχανία στην Αττική, που απειλεί ότι «όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου, από επιλογή τους, με την επιστροφή τους θα αναλάβουν με δικά τους έξοδα το κόστος του μοριακού τεστ και στη συνέχεια το κόστος ενός rapid test εβδομαδιαίως»! Στον ίδιο ντορό, άλλη επιχείρηση του κλάδου απειλεί ότι «σε περιπτώσεις μη εμβολιασμένων η εταιρεία θα εξετάσει μέτρα οικονομικής φύσης» και ξεκαθαρίζει πως το κόστος του τεστ θα επιβαρύνει τον ίδιο τον εργαζόμενο.

Επιασε όμως ο πόνος τις επιχειρήσεις για την υγεία και την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και καταφεύγουν σε τέτοιες μεθόδους;

Την απάντηση δίνει η Πανελλαδική Ενωση Εργαζομένων στην Ελαιουργία και Χημική Βιομηχανία, που ήδη οργανώνει περιοδείες σε χώρους δουλειάς για να ενημερώσει τους εργαζόμενους, ενώ σε ανακοίνωσή της σημειώνει την πρόκληση της εργοδοσίας «να εμφανίζεται ως υπερασπιστής της υγείας των εργαζομένων και των οικογενειών τους, την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων είναι εργολαβικοί, δουλεύουν "ήλιο με ήλιο" για ένα ξεροκόμματο, ειδοποιούνται την προηγούμενη μέρα για την ώρα που δουλεύουν την επομένη, όπως επίσης ειδοποιούνται τελευταία στιγμή αν θα γυρίσουν στις οικογένειές τους έγκαιρα ή αν θα παραμείνουν στο πόστο τους όσο το απαιτούν "οι ανάγκες της παραγωγής". Αυτό που τους "κόπτει" δεν είναι η υγεία των εργαζομένων, ούτε η ασφάλεια τους, αλλά η "υγεία" της εταιρείας και η απρόσκοπτη λειτουργία της παραγωγής, για να μπορούν και αυτήν την περίοδο να εξασφαλίζουν αδιάκοπα την κερδοφορία τους».

Αφού ξεκαθαρίζει πως «το σωματείο μας θεωρεί απαραίτητη την ανάγκη θωράκισης της υγείας των εργαζομένων μέσα από μέτρα τα οποία θα τηρούνται από την κυβέρνηση και την εργοδοσία» και πως «η αντιμετώπιση της πανδημίας COVID δεν είναι ατομική ευθύνη, όπως μας παρουσιάζουν κυβέρνηση ΝΔ και εργοδότες», προειδοποιεί: «Ούτε σκέψη για απόλυση συναδέλφου με πρόσχημα τον μη εμβολιασμό του. Ούτε σκέψη για φόρτωμα του κόστους διάγνωσης COVID (rapid test, μοριακό τεστ κ.λπ.) στους ίδιους τους εργαζόμενους».

Ταυτόχρονα απαιτεί:

Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων, στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό απαιτεί από την εργοδοσία «να παρέχει στους εργαζόμενους δωρεάν μέτρα προστασίας και ελέγχου, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία εμβολιασμού των εργαζομένων και των οικογενειών τους».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org