Πέμπτη 22 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
«Βούλιαξε» ξανά από ΑμερικανοΝΑΤΟικούς

«

Βούλιαξε» στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς ξανά τις τελευταίες μέρες η Αλεξανδρούπολη, καθώς έδεσαν εκ νέου στο λιμάνι της γιγαντιαία φορτηγά πλοία του ευρωατλαντικού άξονα, φορτώνοντας και ξεφορτώνοντας στρατιωτικά μέσα και εφόδια.

Συγκεκριμένα, στις 18 Ιούλη έπιασε στον ακριτικό λιμένα το αμερικανικό «Ocean Freedom», φορτώνοντας μέρος από εκατοντάδες στρατιωτικά άρματα, άλλα οχήματα και ελικόπτερα των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, που το προηγούμενο διάστημα πήραν μέρος στην αλυσίδα ασκήσεων του ΝΑΤΟ «Defender Europe 21», η οποία έφερε και άπλωσε στα Βαλκάνια και στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία πρόσθετες αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις.

Είχε προηγηθεί στις 13 Ιούλη το αμερικανικό οχηματαγωγό «Green Cove», το οποίο επίσης πήρε ένα κομμάτι του όγκου αυτού που διεκπεραιώνεται όλο αυτό το διάστημα από την Αλεξανδρούπολη προς και από το ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων, όπως το ονομάζουν οι ίδιοι οι Αμερικανοί. Ενδεικτικό άλλωστε είναι το γεγονός ότι - σύμφωνα με αρμόδιες πηγές - όλος αυτός ο οπλισμός που φορτώνεται σε πλοία τα οποία πιάνουν Εβρο διαδοχικά όλον αυτόν τον καιρό, το προηγούμενο διάστημα μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με 8 αμαξοστοιχίες από τη Ρουμανία, αλλά και με δεκάδες φορτηγά από την Πολωνία.

Σημειωτέον, σε μια συνδυασμένη προσέγγιση και διεκπεραίωση χτες έπιασε Αλεξανδρούπολη και το βρετανικό οχηματαγωγό «Eddystone» και ξεφόρτωσε υλικό και εφόδια για το βρετανικό κλιμάκιο που έχει αναπτυχθεί στο λιμάνι, συντονίζοντας τις αφίξεις και αναχωρήσεις ευρωατλαντικών δυνάμεων. Κατόπιν το πλοίο απέπλευσε με προορισμό τη Λεμεσό.

Ο ίδιος ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ έσπευσε να χαιρετίσει την όλη δραστηριότητα, μιλώντας σε ανάρτησή του για «άλλη μια πολυάσχολη μέρα στην Αλεξανδρούπολη, καθώς βλέπουμε δύο μεγάλους στρατιωτικούς μεταφορείς να φορτώνουν και να ξεφορτώνουν ταυτόχρονα - επιβεβαιώνοντας ξανά τις δυνατότητες αυτού του στρατηγικού λιμανιού» και επιβεβαιώνοντας ότι η Αλεξανδρούπολη αποτελεί πλέον βασικό κόμβο διεκπεραίωσης και logistics των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μια χρήση που αναμένεται να διευρυνθεί και παραπέρα με τη νέα Συμφωνία για τις βάσεις που οι κυβερνήσεις Ελλάδας και ΗΠΑ ετοιμάζονται να υπογράψουν τους επόμενους μήνες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εμπλοκή χωρίς ταβάνι στους επικίνδυνους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς(3/7/2021)
Σούδα και Αλεξανδρούπολη ορμητήρια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ προς Μαύρη Θάλασσα(4/5/2021)
ΝΑΤΟικοί φονιάδες στην Αλεξανδρούπολη για «πρόβες πολέμου» με Ρωσία - Κίνα(27/2/2021)
Ξεκίνησε η απόβαση ΝΑΤΟικών φονιάδων για τη γιγαντιαία «πρόβα πολέμου» στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία(25/2/2021)
Νέα φουρνιά αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων(19/10/2019)
«Αλεξανδρούπολη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ΝΑΤΟικών»(22/5/2019)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org