Πέμπτη 22 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Επιταχύνεται η εξάπλωση της πανδημίας στον κόσμο

Παραμένει η τεράστια ανισομετρία στους εμβολιασμούς

Με ολοένα επιταχυνόμενους ρυθμούς συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας στον κόσμο, με τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα να φτάνουν τα 191,5 εκατομμύρια και τους επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους τα 4,1 εκατομμύρια.

Η πιο μεταδοτική παραλλαγή «Δέλτα» καταγράφεται πλέον σε 124 χώρες σε όλο τον κόσμο και σε συνδυασμό με τη μεγάλη διεθνή ανισομετρία στους εμβολιασμούς, τις τεράστιες ελλείψεις των δημόσιων συστημάτων Υγείας και την απουσία άλλων μέτρων ουσιαστικής προστασίας των λαών, «οδηγεί» τη νέα έξαρση της πανδημίας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη νέα εβδομαδιαία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), την εβδομάδα 12 - 18 Ιούλη καταγράφηκαν 3,4 εκατ. νέα κρούσματα κορονοϊού, δηλαδή 12% περισσότερα νέα κρούσματα σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο (που και πάλι είχε καταγραφεί αντίστοιχη αύξηση, 10%).

Το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν 56.800 επιπλέον θάνατοι, χίλιοι περισσότεροι από την προηγούμενη βδομάδα, όταν μετά από 9 συνεχόμενες βδομάδες μείωσης ο εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων από COVID-19 άρχισε να αυξάνεται και πάλι.

Η Ευρώπη κατέγραψε 21% περισσότερα νέα κρούσματα τη βδομάδα 12 - 18 Ιούλη σε σχέση με την προηγούμενη, ενώ τη μεγαλύτερη αύξηση είχε η περιφέρεια του Δυτικού Ειρηνικού (+30%). Στους θανάτους, η μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση εντοπίζεται στη Νοτιοανατολική Ασία (+12%) και Στον Δυτικό Ειρηνικό (+10%), ενώ στην Ευρώπη καταγράφηκαν στο ίδιο διάστημα 7.100 θάνατοι, όσοι περίπου και την προηγούμενη βδομάδα.

Μόνο το 1% εμβολιασμένο στις «φτωχότερες» χώρες, επιβράδυνση στην Ευρώπη

Χαρακτηριστικά είναι και τα στοιχεία για την ανισομετρία των εμβολιασμών στον κόσμο, που αποτυπώνει την καπιταλιστική ανισομετρία και τις συνέπειες της υποταγής των εμβολίων στα κέρδη μονοπωλιακών ομίλων και στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Οπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τ. Α. Γκεμπρεγέσους, το 75% όλων των δόσεων εμβολίων - περισσότερες από 3,5 δισ. δόσεις - έχουν χορηγηθεί σε μόλις 10 χώρες, την ίδια ώρα που μόνο το 1% του πληθυσμού στις «φτωχότερες» χώρες έχει λάβει έστω μία δόση.

Σε αυτό το πλαίσιο - χωρίς βέβαια να αναφερθεί στις αιτίες του - ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ έκανε λόγο για τροφοδότηση μιας «πανδημίας σε δύο πίστες», ενώ επεσήμανε ότι «19 μήνες μετά την πανδημία και 7 μήνες από την έγκριση των πρώτων εμβολίων, βρισκόμαστε τώρα στα αρχικά στάδια ενός νέου κύματος λοιμώξεων και θανάτων», προσθέτοντας πως η παγκόσμια απειλή της πανδημίας θα παραμείνει μέχρις ότου όλες οι χώρες έχουν τη δυνατότητα να χειριστούν την ασθένεια.

Αλλά και εντός των ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών επιβεβαιώνεται ότι η αντιλαϊκή διαχείρισης της πανδημίας υπονομεύει και τον γενικό εμβολιασμό του πληθυσμού.

Ετσι, στις περισσότερες χώρες της ΕΕ καταγράφεται επιβράδυνση του ρυθμού των εμβολιασμών, παρότι βρίσκονται ακόμα αρκετά πίσω από τον στόχο της συλλογικής ανοσίας του πληθυσμού και ενώ με «μπροστάρηδες» τους κολοσσούς της φαρμακοβιομηχανίας, όπως η «Pfizer», δυναμώνει η συζήτηση για το ενδεχόμενο «ενισχυτικών» δόσεων εμβολίων.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με επεξεργασία των επίσημων στοιχείων από την εφημερίδα «Financial Times» η Γερμανία χορήγησε ημερήσιο μέσο όρο 0,68 δόσεις ανά 100 άτομα την εβδομάδα έως τις 19 Ιούλη, πολύ χαμηλότερα από τις 1,04 δόσεις ανά 100 που έφτασε να χορηγεί στα μέσα Ιούνη. Η Πορτογαλία κατέγραψε 1,03 δόσεις ανά 100 άτομα στις 19 Ιούλη, αρκετά χαμηλότερα από τις 1,45 δόσεις ανά 100 άτομα που χορήγησε την ίδια μέρα πριν μια βδομάδα. Η δε Ισπανία ανέφερε 1,01 δόσεις ανά 100 άτομα στις 18 Ιούλη, ενώ το μέχρι τώρα ταβάνι της ήταν οι 1,21 δόσεις ανά 100 άτομα που χορήγησε στις 5 Ιούλη. Αυξητική τάση - αλλά και πάλι σε σχετικά χαμηλά επίπεδα - καταγράφεται στη Γαλλία, η οποία ανέφερε ημερήσιο μέσο όρο 0,91 δόσεων ανά 100 άτομα την εβδομάδα έως τις 18 Ιούλη.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org