Πέμπτη 22 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Ετοιμη για «δίκαιη κατανομή» δηλώνει η Αγκυρα

...και επιβεβαιώνει την κλιμάκωση των παζαριών με την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των σχεδίων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Αποκαλυπτική για το αντιλαϊκό αλισβερίσι που δυναμώνει και στα Ελληνοτουρκικά, με φόντο όμως τη μεγάλη εικόνα των ανταγωνισμών, ήταν η συνέντευξη εφ' όλης της ύλης που έδωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο δίκτυο «Haberturk», επιβεβαιώνοντας μεταξύ άλλων ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη Δένδια στην Αγκυρα δόθηκε νέα ώθηση στα παζάρια για διευθετήσεις με αμερικανοΝΑΤΟική σφραγίδα.

Επικρίνοντας πολυμερή σχήματα στα οποία μέχρι τώρα η Αγκυρα δεν συμμετέχει, αλλά και εκφράζοντας την ετοιμότητά της να παζαρέψει τους όρους ένταξής της, ο Τσαβούσογλου επανέφερε επισημάνσεις της Αγκυρας προς πάσα κατεύθυνση: «Τους είπαμε ότι δεν θα ωφελήσει πουθενά αν η Τουρκία δεν συμμετέχει σε οποιαδήποτε πλατφόρμα στήνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, και το αποδείξαμε με τις ενέργειές μας στο πεδίο της μάχης. Είμαστε υπέρ της δίκαιης κατανομής. Οποια πλατφόρμα και να δημιουργείτε, εάν υπάρχουν υδρογονάνθρακες σε αυτές τις περιοχές όλοι θα πρέπει να λάβουν την άδειά μας για να ενεργήσουν στην περιοχή. Η όποια διαδρομή, για να είναι εφικτή, θα πρέπει να περνάει από την Τουρκία, για να μεταφερθούν αυτά τα προϊόντα στις διεθνείς αγορές. Δεν μπορούν να κάνουν τίποτα στην πράξη, ό,τι και να λένε στο τραπέζι. Εμείς λέμε ας τα συζητήσουμε αυτά ξεχωριστά, ας γίνει μία πολυμερής διάσκεψη, μπορούμε να συνεργαστούμε με άλλες χώρες. Δεν εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα κανενός».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αποδοκίμασε την Αθήνα ακόμα μια φορά για «μαξιμαλιστική προσέγγιση», και συνολικά χάρτες όπως αυτός της Σεβίλης, με τον οποίο «η Τουρκία θα αναπνέει στον Κόλπο της Αττάλειας αλλά δεν θα μπορεί να πάει πουθενά στο Αιγαίο», και αναφερόμενος στις πρόσφατες επαφές του Ν. Δένδια στην Τουρκία, αναγνώρισε ότι σε αυτές διαπιστώθηκαν ξανά οι διαφωνίες αλλά έγιναν «σε μια εξαιρετικά ειλικρινή ατμόσφαιρα» και «μιλήσαμε για το τι μπορούμε να κάνουμε στο μέλλον. Στην οικονομία, για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης». Και συνέχισε: «Συμφωνούσαμε πάντα σε ένα ζήτημα και συμφωνούμε ξανά. Είναι προφανές εδώ και χρόνια ότι δεν μπορούμε να λύσουμε τα άλυτα προβλήματα με μία ή μερικές συνομιλίες. Συμφωνήσαμε να επικεντρωθούμε στην επίλυση των δύσκολων ζητημάτων με σταδιακά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ως αποτέλεσμα, ξεκίνησε ένας νέος διάλογος. Αυτή η πρώτη συνάντηση δεν ήταν εύκολη. Αλλά διεξήχθη σε πιο θετική ατμόσφαιρα από ό,τι περιμέναμε...».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο Τούρκος ΥΠΞ εξέφρασε δυσαρέσκεια επειδή στη συνέντευξη Τύπου η ελληνική πλευρά «χρησιμοποίησε όλα όσα λένε εναντίον της Τουρκίας» και πρόσθεσε ότι αν η ελληνική πλευρά είχε αξιοποιήσει και άλλες προτάσεις της τουρκικής για διάλογο και συνεργασία «θα είχαμε αποφύγει πολλές από τις εντάσεις που βιώσαμε», επιμένοντας: «Εμείς είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε, προκειμένου να λύσουμε όλα τα ζητήματα χωρίς προϋποθέσεις, να πιάσουμε τη λίστα με τις προτεραιότητες και να λύσουμε και όλα τα υπόλοιπα ζητήματα». Αναφέρθηκε δε σε «έναν οδικό χάρτη» στον οποίο «συμφωνήσαμε κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρό μας. Ο Δένδιας θα με προσκαλέσει στην Αθήνα. Μετά τη συνάντησή μας, θα κανονίσουμε και συνάντηση του Προέδρου με τον Ελληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Θα αποφασίσουμε για αυτό αργότερα. Ο Πρόεδρός μας είπε: "Είμαι πάντα έτοιμος να συναντηθώ με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη"».

«Φόρμουλες» και ισορροπίες

Αναφερόμενος στις σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ, ο Τσαβούσογλου αναγνώρισε ότι είναι «δύσκολες» αλλά και ότι «πρέπει να κοιτάξουμε τη μεγάλη εικόνα. Αντί να κολλάμε με τους "S-400", πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα γι' αυτό». Πρόσθεσε δε για τη συνεργασία που η Αγκυρα επιδιώκει και με τη Μόσχα ότι «είναι αρκετά ωφέλιμο όταν μπορείς να διατηρείς μια ισορροπημένη σχέση με δύο μεγάλες χώρες ή με όλες τις χώρες. Είναι ευεργετικό όσον αφορά τις οικονομικές σχέσεις. Αλλά πρέπει να είσαι διαφανής. Η Αμερική είναι σύμμαχός μας».

Επίσης, αναδεικνύοντας το πολύπλευρο παζάρι που κλιμακώνεται στην περιοχή, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στην προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων της Αγκυρας με το Κάιρο, λέγοντας ότι «συμφωνήσαμε καταρχάς να μην υπάρχει δημόσια αντιπαράθεση σε διεθνείς πλατφόρμες», αλλά και ότι «κάναμε κι εμείς κάποιες κινήσεις εντός του ΝΑΤΟ. Συμφωνήσαμε σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών πώς να προχωρήσουμε κάποια πράγματα», σημειώνοντας μάλιστα ότι πλέον «δεν βλέπουμε τη Λιβύη ως πεδίο ανταγωνισμού με την Αίγυπτο». Ακόμα, δεν παρέλειψε να ξεχωρίσει το βάρος που έχουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα, σχολιάζοντας ότι «η Αίγυπτος είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός μας εταίρος στην αφρικανική ήπειρο. Οταν οι σχέσεις με μια χώρα δεν πάνε καλά, θα πρέπει να αγνοούμε τα συμφέροντα των εταιρειών μας;...».

Να εξεταστούν «άλλες επιλογές» στο Κυπριακό

Αναφερόμενος πάντως στο Κυπριακό, ενόψει και της Διάσκεψης που θα γίνει στη Γενεύη στις 27 - 29 Απρίλη, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει διαπραγμάτευση για ομοσπονδία στην Κύπρο. Η θέση της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου (σ.σ. του ψευδοκράτους) είναι κοινή. Αυτή είναι εθνική υπόθεση. Τώρα πρέπει να εξετάσουμε άλλες επιλογές. Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε πολιτική ισότητα, οι διαπραγματεύσεις πρέπει να διεξαχθούν στο πλαίσιο της κυριαρχικής ισότητας. Η άτυπη συνάντηση 5+1 στον ΟΗΕ ήταν δική μας πρόταση. Σκοπός αυτής της διάσκεψης είναι να συζητήσουμε για το τι πρέπει να διαπραγματευτούμε. Πρέπει να δούμε αν υπάρχει κοινό έδαφος ή όχι. Αν υπάρχει, πρέπει να καθορίσουμε το πλαίσιο και τις αρχές αυτής της διαπραγμάτευσης. Η Τουρκική Δημοκρατία και η ΤΔΒΚ θα επιδείξουν μία εποικοδομητική στάση εκεί. Θα εξηγήσουμε γιατί απορρίπτεται η ομοσπονδία. Διαπραγματευόμαστε εδώ και 53 χρόνια. Αν η ελληνική πλευρά δεν αποδεχθεί την πολιτική ισότητα, δεν χρειάζεται να χάνουμε χρόνο με την ομοσπονδία. Πρέπει να διαπραγματευτούμε για λύση δύο κρατών...».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ