Πέμπτη 22 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ TOY ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Μόνη επιλογή η ατομική ευθύνη και η συναίνεση

«Καθημερινά υπάρχουν χιλιάδες νέα κρούσματα, δεκάδες νεκροί και διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, γεμάτα νοσοκομεία, ενώ ο εμβολιασμός προχωρά με ρυθμούς χελώνας. Παρουσιάζετε ως πανάκεια το self test και την ατομική ευθύνη, δεν παίρνετε κανένα ουσιαστικό μέτρο πρόληψης και αντιμετώπισης, για να ανοίξουν με ασφάλεια σχολεία και πανεπιστήμια, η Εστίαση κ.λπ. Αντίθετα, με το αμφιβόλου αποτελεσματικότητας μέτρο της αυτοδιάγνωσης, η κυβέρνηση προχωρά στο άνοιγμα του Τουρισμού, με γνώμονα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου. Πώς τοποθετείστε στον ορατό κίνδυνο αφενός να συνεχιστεί η παραπάνω κατάσταση, αλλά και να επιδεινωθεί περαιτέρω όπως έγινε και πέρυσι; Ποια είναι η γνώμη της Επιστημονικής Επιτροπής για όλα αυτά;».

Αυτό ήταν το ερώτημα που έθεσε χτες ο «Ριζοσπάστης» στον υπουργό Υγείας, Β. Κικίλια, παραθέτοντας στοιχεία του ΕΟΔΥ και της εκρηκτικής πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί.

Και η απάντηση του υπουργού; Για μια ακόμα φορά έδειξε ως διέξοδο την «ατομική ευθύνη», επικαλούμενος τα self tests. Επικαλέστηκε επίσης τις νέες ΜΕΘ που έφτιαξε η κυβέρνηση, κάνοντας μπαλώματα και μετακινήσεις από κλινικές και νοσοκομεία. Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια ανέφερε ότι «ήρθαν στην ώρα τους», ενώ τέσσερις μήνες μετά η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού παραμένει στο 7%.

Κατά τ' άλλα, στη χτεσινή ενημέρωση το υπουργείο Υγείας δεν δίστασε να επιτεθεί σε όσους αναδεικνύουν την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης και την εκκωφαντική απουσία ουσιαστικών μέτρων πρόληψης της ζωής του λαού, κατηγορώντας τους για... «μικροκομματικά κριτήρια»! Ζητώντας παράλληλα συναίνεση σ' αυτήν την πολιτική, που έχει φτάσει τους νεκρούς σχεδόν στις 10.000 και σταθερά 100 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ για μέρες, ακόμα και βδομάδες.

Και ενώ δίνεται «πράσινο φως» στο άνοιγμα του Τουρισμού με τους όρους και τα «πρωτόκολλα» - λάστιχο που επιβάλλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι του κλάδου, με τον ιό να καλπάζει σχεδόν σε όλη τη χώρα, η κυβέρνηση κρύφτηκε και πάλι πίσω από τον εμβολιασμό. Ομολόγησε μάλιστα ότι δεν πρόκειται να ενισχύσει με προσωπικό και υποδομές τη δημόσια ΠΦΥ, ώστε να γίνει και με καλύτερους όρους η εμβολιαστική διαδικασία, αλλά ότι με διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες ο εμβολιασμός μετακυλίεται και στους επιχειρηματικούς ομίλους, «σε ιδιωτικά πολυ-ιατρεία, διαγνωστήρια, θεραπευτήρια», πάντα με το αζημίωτο.

Σύμφωνα με τις χτεσινές ανακοινώσεις, από Τρίτη 27/4 θα ανοίξει η πλατφόρμα για εμβολιασμό με το εμβόλιο της «AstraZeneca» για άτομα κάτω των 30 ετών που θέλουν να εμβολιαστούν με όσα σκευάσματα περισσεύουν από την εμβολιαστική διαδικασία. Στη συνέχεια θα ανοίξουν τα ραντεβού για τις ηλικιακές ομάδες 40 - 44 και 45 - 49.

86 νεκροί, 831 διασωληνωμένοι, 3.015 νέα κρούσματα

Και χτες 86 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με τους νεκρούς να φτάνουν τους 9.713. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 831. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.976 ασθενείς.

Τα νέα κρούσματα ανέρχονται σε 3.015, εκ των οποίων 16 είναι εισαγόμενα, 1.418 εντοπίστηκαν στην Αττική (Ανατολική Αττική 139, Βόρειος Τομέας 169, Δυτική Αττική 127, Δυτική Αθήνα 203, Κέντρο 422, Νότιος Τομέας 142, Πειραιάς 206, Νήσοι 10), 442 στη Θεσσαλονίκη, 101 στη Λάρισα και υπό διερεύνηση είναι τα 99.

To Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0,96.

Τη βδομάδα 12 - 18 Απρίλη το ποσοστό θετικότητας ήταν 4.98%.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ