Πέμπτη 22 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Βγαίνουμε μπροστά με πιο δυνατά καθοδηγητικά όργανα, για ορμητική ανάπτυξη

Στο πρώτο κείμενο των Θέσεων τονίζεται ότι περνάμε σε νέα, πιο δύσκολη φάση, καθώς αυξάνεται η πίεση για εθνική ομοψυχία και ενότητα. Αυτή η δυσκολότερη φάση γεννάει τον προβληματισμό για το πώς θα ξεπεραστούν καθοδηγητικές αδυναμίες, με σκοπό το ολόπλευρο «ατσάλωμα» του Κόμματος και της ΚΝΕ.

Στην Οργάνωση έχουμε συντρόφους με πολύ μικρή ΚΝίτικη ηλικία και όπως είναι φυσικό δεν έχει γίνει αφομοίωση μίας σειράς συμπερασμάτων από τη στρατηγική και το Πρόγραμμα του Κόμματος, πόσο μάλλον λείπει ένα στέρεο ιδεολογικό - θεωρητικό υπόβαθρο.

Πρώτο και κύριο ρόλο στο «ατσάλωμα» των ΟΒ πρέπει να παίξει το καθοδηγητικό όργανο. Παρόλο που και αυτό βασίζεται σε νέες αναδείξεις, λείπει πολιτική, οργανωτική και κοινωνική πείρα, έχουν φανεί θετικά βήματα στο χρόνο ζωής και λειτουργίας του. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για αναβάθμιση της δουλειάς μας, θα πρέπει να αντιστοιχηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό η καθοδηγητική βοήθεια προς τις ΟΒ με τις ίδιες τις ανάγκες των ΟΒ, να εκφραστεί αυτό ακόμα περισσότερο στην οικοδόμηση.

Εχοντας αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι εξής αδυναμίες:

1. Πρέπει να ξεφύγουμε από έναν τυπικό έλεγχο καθηκόντων και κατευθύνσεων. Πολλές φορές η συζήτηση στο πλαίσιο αυτού του τυπικού ελέγχου περιορίζεται στο να παρουσιάζεται η κατάσταση που επικρατεί, χωρίς να γίνεται προσπάθεια να απαντηθεί το γιατί, να οδηγηθούμε σε συμπεράσματα. Μια τέτοια συζήτηση δεν ευνοεί το να ξεπεραστούν υποκειμενικές δυσκολίες, αλλά και να μην παρουσιάζονται ως αντικειμενικές. Θα πρέπει να τονωθεί μια προσπάθεια που έγινε κατά διαστήματα, αλλά δεν είχε τη συνέχεια που θα έπρεπε, με τις εκτιμήσεις, είτε μετά από διάφορους σταθμούς είτε κατά το βδομαδιάτικο έλεγχο.

2. Ακόμα περισσότερο πρέπει να ενταχθούν στη συζήτηση τα ιδεολογικά, ιστορικά συμπεράσματα, οι σύγχρονες επεξεργασίες. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ξεκομμένα από τη συζήτηση για το σχέδιο και τον έλεγχο. Θα πρέπει συνεχώς να γίνεται προσπάθεια τα συμπεράσματα του Κόμματος να διαπερνούν τις εκτιμήσεις μας. Αυτό φυσικά έχει ένα βαθμό δυσκολίας, καθώς χρειάζεται καλή προετοιμασία των εισηγήσεων και της συζήτησης, καλύτερη αξιοποίηση του «Ριζοσπάστη» και του «Οδηγητή», θεματικές συζητήσεις. Είναι επιτακτική αυτή η ανάγκη, αν συνυπολογίσουμε την έλλειψη πείρας που αναφέραμε και παραπάνω.

3. Αλλη μια αδυναμία που πρέπει να αντιμετωπιστεί, είναι η δυσκολία να βγαίνουν συλλογικά συμπεράσματα κάθε φορά, για τη συνολική δουλειά της Τομεακής Οργάνωσης και όχι αποσπασματικά για κάθε χώρο. Σίγουρα το κάθε στέλεχος που έχει στην ευθύνη του έναν συγκεκριμένο χώρο θα έχει ως δείγμα γραφής τη δουλειά στον χώρο ευθύνης του. Παρ' όλα αυτά, πρέπει σταθερά να γίνεται προσπάθεια το κάθε στέλεχος να λέει τη γνώμη του για το σύνολο του Τομέα και τη δουλειά του Οργάνου. Ετσι αντιμετωπίζεται η μονομέρεια, γίνονται καλύτερα αντιληπτές οι δυνατότητες του κάθε χώρου.

4. Τέλος, όσον αφορά στη λειτουργία του Οργάνου, θα πρέπει αυτή να αντιστοιχηθεί καλύτερα με τις ανάγκες της πάλης, της επικαιρότητας. Πρέπει πιο άμεσα να σχεδιάζουμε με βάση τις εξελίξεις, να μην αρκούμαστε σε ένα σχέδιο από τα πάνω. Χρειάζεται εξειδικευμένο, εύστοχο σχέδιο ανά χώρο και ενίσχυση της συζήτησης κάθε φορά γύρω από αυτό. Μάλιστα, οι ραγδαίες εξελίξεις απαιτούν και άμεσα αντανακλαστικά, ώστε να εκτιμάμε καλύτερα τις διαθέσεις του κόσμου, σε συνάρτηση βέβαια με την κατάσταση των δυνάμεών μας και με βάση αυτό να σχεδιάζουμε.

Τα παραπάνω στοιχεία αναδεικνύουν και την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να δουλέψει το Τομεακό Συμβούλιο. Μεγαλώνει η απαίτηση για την εκπαίδευση των στελεχών, την καθοδηγητική στήριξη προς τους νέους Γραμματείς και τα γραφεία των ΟΒ, τις ίδιες τις ΟΒ. Θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι οι ανάγκες οικοδόμησης πάνε παράλληλα με τις ανάγκες στελέχωσης της Οργάνωσης και το σχέδιο που έχει προσανατολισμό την ανάδειξη θα πρέπει να το ελέγχουμε σταθερά. Να επιμένουμε με τη βοήθεια στα νέα στελέχη, να δουλεύουν με τα συμπεράσματα και τις συλλογικές εκτιμήσεις των Οργάνων.

Δεν είναι πάντα δεδομένο το πώς θα λυθούν τα καθοδηγητικά προβλήματα που συναντάει ένα νέο στέλεχος. Πολλές φορές, μπροστά στη δυσκολία να εξηγηθεί από τον καθοδηγητή κάποιο καθήκον ή κάποια κατεύθυνση και να στηριχτεί ο Γραμματέας, επιλέγεται να παίζει αυτός το ρόλο του. Αυτό δεν βοηθάει ούτε στο να αναπτυχθεί ο Γραμματέας ούτε όμως και το στέλεχος - καθοδηγητής. Φυσικά χρειάζεται η προσωπική ενασχόληση, το να πρωτοστατεί το στέλεχος, αλλά έχει διαφορά το να αποκόπτεται από μία δουλειά που κοιτάει συνολικά το χώρο και τις ανάγκες του, να εκτιμάει αδυναμίες και δυνατότητες, να καθοδηγεί πιο εύστοχα, με τη δικαιολογία να προχωρήσουν πιο άμεσα τα καθήκοντα.

Πρέπει να κατανοηθεί ότι δεν είναι ακόμα συνολικά κατακτημένη η πείρα που έχει η σπουδάζουσα τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα για τη δουλειά μας στο κίνημα και το πώς εκφράζεται θετικά στην οικοδόμηση της ΚΝΕ στον κάθε χώρο.

Πρόκειται για ένα σύνολο θετικών συμπερασμάτων, που έχει να κάνει με τον προσανατολισμό των ΟΒ να εξειδικεύουν την παρέμβασή τους στο κίνημα, παίρνοντας υπόψη τους όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά του κάθε χώρου, όπως το αντικείμενο σπουδών, την επαγγελματική προοπτική, τους όρους σπουδών των φοιτητών, την ταξική τους προέλευση κ.λπ. Ολη αυτή η δουλειά ξέφευγε από μια απλή μέθοδο που μηχανιστικά ακολουθούσαμε κάθε φορά στην παρέμβασή μας στο μαζικό κίνημα. Αντιθέτως χαρακτηριζόταν από ένα δημιουργικό τρόπο αντιμετώπισης, με την κατάλληλη εξειδίκευση πλαισίων, τη συζήτηση πάνω σε αυτό με τους φοιτητές, τις αντίστοιχες προσαρμογές στις μορφές πάλης.

Αυτή η κατεύθυνση στην παρέμβασή μας είχε ως αποτέλεσμα οι ΟΒ να αγγίζουν μεγάλο μέρος των φοιτητών σε κάθε σύλλογο, να βγαίνουν συμπεράσματα από ολοένα και περισσότερους φοιτητές, να αποκτά όλο και μεγαλύτερο κύρος η πρότασή μας για «το Πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών μας», να κερδίζουμε συνειδήσεις, να έχουμε νέες στρατολογίες. Οι καθοδηγητές από το Περιφερειακό Γραφείο παίζουμε το ρόλο του «κρίκου» ώστε να μεταφερθεί καλύτερα αυτή η πείρα, να βασιστεί η συνέχεια της δουλειάς μας πάνω σε αυτή και να αφομοιωθεί.

Η πείρα της προσπάθειάς μας μπορεί να αποτυπωθεί και να αφομοιωθεί πιο ώριμα μέσα στο πλαίσιο της προσυνεδριακής διαδικασίας. Δοκιμαζόμαστε όλοι και είναι ευκαιρία τα νεότερα στελέχη να βγουν «ένα μπόι ψηλότερα».


Γιώργος Γεροκούδης
Μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ