Πέμπτη 22 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΟΒΕ
Χαμηλές προσδοκίες για το φετινό ΑΕΠ

Τον «λογαριασμό» που γράφεται για το λαό μεταθέτει για λίγο παρακάτω το υπουργείο Οικονομικών

Eurokinissi

Με χαμηλούς ρυθμούς αναμένεται να κινηθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2021, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) που περιλαμβάνονται στην τριμηνιαία έκθεση του Ιδρύματος. Σύμφωνα με το ευνοϊκό σενάριο, η οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 3,5% - 4% και η ανεργία θα είναι στο 15,5% - 16%, ενώ το δυσμενές προβλέπει ανάπτυξη 1,5 - 2% και ανεργία 17,3%.

Πιο συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται στην έκθεση οι πλέον καθοριστικοί παράγοντες του ΑΕΠ για τη φετινή χρονιά θα είναι «η εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης», τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς, σε συνάρτηση με την πρόοδο στον εμβολιασμό και την παροχή ρευστότητας στην καπιταλιστική οικονομία μέσω των τραπεζικών χορηγήσεων και του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ για τους πακτωλούς χρημάτων στο κεφάλαιο, τους οποίους θα πληρώσει στην επόμενη στροφή ο λαός, που επιπλέον θα φορτωθεί και τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που αυτό περιλαμβάνει.

Το «ευνοϊκό» σενάριο του ΙΟΒΕ λαμβάνει υπόψη ότι «δεν θα σημειωθεί νέα ισχυρή έξαρση της πανδημίας το φθινόπωρο» και υπό την προϋπόθεση ότι «θα προσεγγιστεί ο στόχος απορρόφησης των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης», η αύξηση του ΑΕΠ το 2021 θα προέλθει κυρίως από άνοδο των εξαγωγών (+11% με +13%) και της ιδιωτικής κατανάλωσης (+2,5% με +3,5%). Αύξηση αναμένεται να σημειωθεί και στις επενδύσεις (+12% με +15%). Αν όμως η υγειονομική κρίση υποχωρήσει με πιο αργούς ρυθμούς, περιορίζοντας την τουριστική περίοδο, και επανακάμψει το φθινόπωρο, και παράλληλα υπάρξουν καθυστερήσεις στην απορρόφηση κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, η ανάπτυξη θα κινηθεί στους χαμηλούς ρυθμούς, 1,5 - 2%.

Στο μεταξύ, χτες ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που περιλαμβάνει μια σειρά ρυθμίσεων που κινούνται στη λογική μετάθεσης των φορολογικών υποχρεώσεων και των ψευτοπαροχών, δίχως βεβαίως σε καμία περίπτωση να άρει ουσιαστικά τα φορολογικά βάρη από τα εργατικά - λαϊκά στρώματα.

Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει: Τη δυνατότητα καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2020 σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, παροχή έκπτωσης 3% για τα φυσικά πρόσωπα εφόσον η δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβληθεί μέχρι τις 28 Ιούλη και ο οφειλόμενος φόρος που προκύπτει από αυτήν καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τις 30 Ιούλη. Επίσης δίνεται δυνατότητα παράτασης υποβολής της δήλωσης φυσικών και νομικών προσώπων μέχρι τις 27 Αυγούστου, εφόσον καταβληθούν δύο πρώτες μηνιαίες δόσεις, δυνατότητα καταβολής του ΕΝΦΙΑ σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση τον Σεπτέμβρη. Ακόμα, δεν επιβάλλεται στους πληττόμενους υπόχρεους και στους φορολογούμενους άνω των 60 ετών η προσαύξηση φόρου που προκύπτει αν το δηλωθέν ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι μικρότερο του 30% του πραγματικού εισοδήματος, ενώ προβλέπεται ότι τα εισοδήματα από ενοίκια τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά τους, με μόνη προϋπόθεση την κοινοποίηση εξωδίκου στον μισθωτή, κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ