Πέμπτη 22 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Συνέχεια της «κρατικής αρωγής» στο κεφάλαιο

Μόνιμα στο «ζύγι» «κόστους - οφέλους» οι λαϊκές ανάγκες και για την προστασία από φυσικές καταστροφές, κι ενώ ανοίγει ο δρόμος για τις ασφαλιστικές

Στην Ολομέλεια της Βουλής αναμενόταν να ψηφιστεί αργά χτες το βράδυ το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τον ψευδεπίγραφο τίτλο: «Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για θεομηνίες και άλλες διατάξεις, επείγουσες ρυθμίσεις για τη στήριξη της οικονομίας, συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός και συνταξιοδοτική ρύθμιση».

Στο νομοσχέδιο προβλέπονται η σύσταση «ταμείου κρατικής αρωγής» και οι αντίστοιχες επιτροπές και διευθύνσεις, ηλεκτρονική πλατφόρμα κρατικής αρωγής για την ψηφιοποίηση κ.ά., τα οποία η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας στη Βουλή, προσπαθεί να τα εμφανίσει «ως ανακούφιση των πολιτών, αποσόβηση των κινδύνων οικονομικών κραδασμών από την κλιματική αλλαγή», «ταχεία αποκατάσταση πληγέντων» κ.ο.κ.

Ωστόσο, όπως ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, δηλώνοντας την καταψήφιση του νομοσχεδίου, αυτό που στην πράξη εφαρμόζεται από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι «η λογική "κόστους - οφέλους" της Ευρωπαϊκής Ενωσης που είναι εγκληματική για τους λαούς».

Σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι μια ανοχύρωτη χώρα απέναντι στις φυσικές καταστροφές και δεν υπάρχει καμία αναφορά στα απαραίτητα έργα πρόληψης (αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά κ.ά.), στην αποζημίωση στο 100% των ζημιών των εργαζομένων, λαϊκών στρωμάτων, αυτοαπασχολούμενων, μικρών επαγγελματιών της πόλης και της υπαίθρου, που βλέπουν κάθε τόσο, σε μια στιγμή, να χάνονται οι κόποι μιας ζωής. Ενώ ανέδειξε παράλληλα τις καθυστερήσεις ακόμα και αυτών των ψίχουλων ως αποζημίωσης για τους πληγέντες σε Εύβοια, Λάρισα, Πέλλα, Ηλεία, Σάμο από πλημμύρες, παγετούς, σεισμούς. Αλλωστε συνολικά η λειτουργία του Ταμείου (κονδύλια, αποζημιώσεις, ποσοστό αποζημιώσεων κ.λπ.) εναποτίθεται σε υπουργικές αποφάσεις.

Οπως ανέφερε η βουλευτής του ΚΚΕ, «ακόμη και σε αυτήν την προσπάθεια που λέει η κυβέρνηση ότι κάνει πιο αποτελεσματικό το πλαίσιο κρατικής αρωγής, έχει στραμμένο το μάτι στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου». Και αυτό αποδεικνύεται, ανάμεσα στα άλλα, από την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο, με την οποία παραχωρούνται στις επιχειρήσεις ΑΠΕ τμήματα αιγιαλών για την οικονομικότερη εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. «Παραχωρείτε όχι μόνο στεριά αλλά και θάλασσα για τη σίγουρη κερδοφορία τους. Προχωράτε και δίνετε τη χρήση όχι μόνο μια φορά - για την εγκατάσταση - αλλά όσο διαρκεί η λειτουργία τους σε βάρος του περιβάλλοντος και της χρήσης της παραλίας από το κοινωνικό σύνολο», τόνισε η Δ. Μανωλάκου.

Στο μεταξύ, τη... θλίψη του για τις «διαδικασίες» με τις οποίες έφερε η κυβέρνηση το νομοσχέδιο, που «θα μπορούσε να ήταν ομόφωνο και να ψήφιζαν οι πάντες», εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τρ. Αλεξιάδης, που συνολικά στο νομοσχέδιο ψήφισε παρών. Οσο για την τροπολογία που αφορά τους αιγιαλούς ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Κόκκαλης, αφού ξεκαθάρισε ότι «όλοι είμαστε υπέρ των ΑΠΕ» απηύθυνε ...«μία έκκληση - όπως είπε - γιατί υπάρχει αλόγιστη χρήση», λες και διαμόρφωσε άλλος και όχι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πριν και η κυβέρνηση της ΝΔ τώρα το θεσμικό πλαίσιο που παραδίδει παραλίες, αιγιαλούς, ακόμα και περιοχές NATURA στα αρπακτικά των ΑΠΕ.

Στο ίδιο νομοσχέδιο υπάρχει διάταξη που προβλέπει ότι στις περιπτώσεις ιδιωτικού ασφαλιστηρίου γίνεται κάλυψη του ποσοστού ζημιάς που δεν καλύπτει το ασφαλιστικό συμβόλαιο. «Δηλαδή μπαίνουν στο παιχνίδι ασφαλιστικές εταιρείες», σχολίασε η Δ. Μανωλάκου.

Να σημειωθεί πως με αφορμή το άρθρο αυτό ο βουλευτής της ΝΔ Χ. Παπαδημητρίου, ο οποίος συχνά - πυκνά παίζει το ρόλο του «λαγού» της ΝΔ, για να ανοίξει δρόμο αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων (π.χ. βλέπε τις προτάσεις του για ιδιωτικοποίηση του νερού και αύξηση των τιμολογίων κ.ά.), είπε ότι γίνεται «μισό βήμα» και ότι «βάζοντας την έννοια της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, βάζουμε και την έννοια της σωστής αποτίμησης των ζημιών», για να φτάσει στο διά ταύτα που ήταν ότι «έχει έρθει η ώρα να δούμε την υποχρεωτική ασφάλιση κατοικίας»...

Να αποσυρθεί η τροπολογία για την ΕΛΠΑ

Η βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε να αποσυρθεί η τροπολογία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που κατατέθηκε σε αυτό το νομοσχέδιο και προβλέπει ότι η κυβέρνηση αρπάζει το εμπορικό σήμα του «Ράλι Ακρόπολις» από την ΕΛΠΑ για να το εμπορευθεί, ενώ αφήνει στον «αέρα» τους 70 εργαζόμενους που τους οφείλονται δεδουλευμένα. Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λ. Αυγενάκης, αν και προκλήθηκε κατ' επανάληψη από την βουλευτή του ΚΚΕ, απέφυγε κάθε αναφορά στους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ