Τρίτη 20 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Σε... «καραντίνα» τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Επιβεβαιώνει η κυβέρνηση την εργαλειοποίηση των πρωτοκόλλων ανάλογα με τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων

Eurokinissi

Την αφετηρία για την προσαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα μέτρα των επιχειρηματιών του Τουρισμού και των Μεταφορών, χωρίς να κυριαρχεί το ζήτημα της προστασίας της υγείας του λαού και της ενίσχυσης σε αυτή την κατεύθυνση του δημόσιου συστήματος Υγείας, σηματοδοτεί η έναρξη από χτες της άφιξης τουριστών δίχως τον περιορισμό της 7ήμερης καραντίνας.

Συγκεκριμένα, οι τουρίστες μπορούν να έρχονται από τα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ και επιπλέον από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Σερβία, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς η κυβέρνηση βάζει σε εφαρμογή το σχέδιό της για το σταδιακό «άνοιγμα» του τουρισμού ενόψει της γενικής άρσης περιορισμών εισόδου στις 14 Μάη.

Χτες, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε νέα σχετική οδηγία (notam) για το συγκεκριμένο ζήτημα. Μόνη προϋπόθεση να διαθέτουν αρνητικό PCR τεστ για κορονοϊό εντός 72 ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα ή με την προσκόμιση πιστοποιητικού εμβολιασμού, στην αγγλική γλώσσα, το οποίο έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή, κι εφόσον έχουν περάσει 14 μέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ έχει συμφωνήσει για την έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο επί της ουσίας έρχεται να δικαιολογήσει την ουσιαστική έλλειψη μέτρων προστασίας των λαών της Ευρώπης. Πρόκειται σαφώς για διαδικασία που επιχειρεί να διαιωνίσει την ανυπαρξία ουσιαστικών υγειονομικών πρωτοκόλλων, αλλά και να απαλλάξει από κάθε υποχρέωση λήψης μέτρων για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, ώστε να εξυπηρετηθούν τα κέρδη των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.

Ταυτόχρονα θα ξεκινήσει η λειτουργία 9 αεροδρομίων και συγκεκριμένα σε Κω, Μύκονο, Σαντορίνη, Ρόδο, Κέρκυρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά και Ηράκλειο. Κι αν τώρα, στη «δοκιμαστική φάση», επιλέγεται ένα τέτοιο άνοιγμα, η ανησυχία είναι ακόμα μεγαλύτερη για το άνοιγμα δίχως όρους που, όπως φαίνεται, θα επιχειρήσει η κυβέρνηση τον επόμενο μήνα. Κατά τα λοιπά διατηρούνται οι ισχύοντες μέχρι σήμερα περιορισμοί πτήσεων εσωτερικού, όπως και η απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα των υπηκόων τρίτων κρατών πλην των κρατών της ΕΕ και της Συμφωνίας Σένγκεν. Από την απαγόρευση εξαιρούνται οι επιβάτες που ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους και οι μόνιμοι κάτοικοι 12 χωρών και συγκεκριμένα από Ην. Βασίλειο, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Ρουάντα, Σιγκαπούρη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ρωσία, Σερβία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Ισραήλ.

Ειδικά για τους μόνιμους κατοίκους της Ρωσίας, μπορούν να καταφθάνουν μόνο στα αεροδρόμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου με ανώτατο όριο εισόδου στην Ελλάδα 4.000 επιβατών τη βδομάδα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε την περασμένη βδομάδα ο υπουργός Τουρισμού Χ. Θεοχάρης στη Μόσχα, ο γενικός διευθυντής της «TUI Russia» ανέφερε ότι ο ταξιδιωτικός όμιλος μπορεί να στείλει φέτος 300.000 τουρίστες σε ελληνικά θέρετρα σε διάφορους προορισμούς μέσω απευθείας πτήσεων τσάρτερ.

Πάντως, όλες οι μέχρι σήμερα εκτιμήσεις από την τουριστική αγορά προβλέπουν ότι μεγάλο μέρος των μικρών και πολύ μικρών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και ενοικιαζόμενων δωματίων δεν θα λειτουργήσουν φέτος, σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με πέρσι.

«Ακούμε τους ειδικούς...»

Εξάλλου, σε έμμεση παραδοχή ότι εργαλειοποιεί την επιστήμη, υπαγορεύοντας στους ειδικούς πρωτόκολλα καταπώς βολεύει τους επιχειρηματικούς ομίλους, προχώρησε χτες η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, στον απόηχο των πρόσφατων διαρροών μέρους των πρακτικών της Επιτροπής των ειδικών, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη επέμενε χτες ότι «η Επιτροπή αξιολογεί όλα τα επίκαιρα δεδομένα και εισηγείται στην κυβέρνηση. Η κυβέρνηση είναι αυτή που λαμβάνει την τελική απόφαση, ακούγοντας τους ειδικούς», πρόσθεσε σε μια διατύπωση που βασικά επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση παίρνει τις τελικές αποφάσεις με βάση το γενικό πολιτικό της πλαίσιο.

Ακόμα, πρόσθεσε ότι «η προσπάθεια της αντιπολίτευσης (...) να εμφανίσει την Επιτροπή ως πολιτικά χειραγωγούμενη είναι ανεπιτυχής, προσβάλλει τους επιστήμονες και την πραγματικότητα». Αναφέρθηκε «ενδεικτικά σε αποφάσεις που ελήφθησαν την περασμένη Παρασκευή, όπου η κυβέρνηση είχε θέσει το ερώτημα για επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων και η εισήγηση της Επιτροπής ήταν αρνητική».

Ωστόσο, εμφανίστηκε ξανά αρνητική στο να δώσει η κυβέρνηση τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής στη δημοσιότητα: «Η δημοσιοποίηση των πρακτικών των συζητήσεων εντός της Επιτροπής θα πολιτικοποιούσε μια συζήτηση που είναι αμιγώς επιστημονική. Και δεν θα βοηθούσε τους επιστήμονες να κάνουν τη δουλειά τους και να εκφράσουν, εντός της Επιτροπής, την ανεξάρτητη επιστημονική τους άποψη», ισχυρίστηκε.

Την ίδια ώρα προανήγγειλε ότι οι αποφάσεις για τις μετακινήσεις το Πάσχα θα ληφθούν εντός της βδομάδας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σκοντάφτει(2021-11-06 00:00:00.0)
Με μόνο «μέτρο» τη «σύνεση» για να προστατευτεί το «brand» του τουρισμού(2021-05-20 00:00:00.0)
«Ανοίγουν» με τα «πρωτόκολλα» - απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων(2021-05-04 00:00:00.0)
Εφησυχασμός για τους εμβολιασμούς και «αγωνία» για τα μονοπώλια του Τουρισμού(2021-02-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ