Τρίτη 20 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνεχίζεται η ραγδαία εξάπλωση - Αργοπορίες και ανισομετρία στους εμβολιασμούς

Ξεπέρασαν και επισήμως τα 3 εκατομμύρια οι καταγεγραμμένοι θάνατοι

Ραγδαία εξαπλώνεται η πανδημία σε όλο τον κόσμο: Οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι ξεπέρασαν τα 3 εκατομμύρια (3,035 εκατ.) και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι πάνω από 143,1 εκατ. Ο εβδομαδιαίος αριθμός των κρουσμάτων έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε παγκόσμιο επίπεδο τους τελευταίους δύο μήνες, πλησιάζοντας το υψηλότερο ποσοστό από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ενδεικτικά, νέο τραγικό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων ανακοίνωσε χτες η Ινδία, με 273.810 κρούσματα το προηγούμενο 24ωρο (πάνω από 15 εκατ. συνολικά), ενώ πάνω από 1.600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί και καταρρέουν, με μεγάλες ελλείψεις κλινών, οξυγόνου και φαρμάκων...

Τραγική είναι η κατάσταση και στη Βραζιλία, όπου την Κυριακή επιβεβαιώθηκαν άλλα 43.000 κρούσματα και ανακοινώθηκαν 1.657 θάνατοι σε ένα 24ωρο (373.442 συνολικά).

Στις ΗΠΑ οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τις 581.000.

Αργοπορίες και ανισομετρία στους εμβολιασμούς

Παράλληλα, με αργούς ρυθμούς και μεγάλη ανισομετρία ανάμεσα στα περισσότερο και τα λιγότερο ανεπτυγμένα καπιταλιστικά κράτη εξελίσσονται οι εμβολιασμοί. Σύμφωνα με καταμέτρηση του προγράμματος «Our World in Data» του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μέχρι χτες είχαν χορηγηθεί πάνω από 890 εκατ. δόσεις εμβολίων παγκοσμίως (12 δόσεις ανά 100 κατοίκους, με εμβόλια που στη μεγάλη πλειοψηφία τους χρειάζονται δύο δόσεις). Τη «μερίδα του λέοντος» κατέχουν τα πιο ισχυρά καπιταλιστικά κράτη: Το 83% των δόσεων έχουν χορηγηθεί σε «χώρες υψηλού και μεσαίου εισοδήματος», ενώ μόνο το 0,2% σε «χώρες χαμηλού εισοδήματος», οι οποίες εξαρτώνται από το πρόγραμμα Covax, που στοχεύει να διανείμει 2 δισ. δόσεις έως το τέλος του 2021.

Μεταξύ των ηπείρων η πιο προχωρημένη είναι η Βόρεια Αμερική (39 δόσεις ανά 100 κατοίκους) και ακολουθούν η Ευρώπη (24 δόσεις ανά 100), η Νότια Αμερική (14 ανά 100), η Ασία (8,7 ανά 100), η Ωκεανία (3,8 ανά 100) και η Αφρική (μόνο 1,1 δόσεις ανά 100).

Στην Ισπανία η έλλειψη εμβολίων ενδέχεται να αναγκάσει την Περιφέρεια της Μαδρίτης να κλείσει τα κέντρα μαζικών εμβολιασμών την επόμενη βδομάδα, ανέφερε ο επικεφαλής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας. Το υπουργείο Υγείας εξετάζει επίσης την καθυστέρηση χορήγησης της δεύτερης δόσης («Pfizer» και «Moderna») για τους κάτω των 80 ετών, για να αυξηθεί έτσι ο αριθμός όσων έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση, αναφέρουν ΜΜΕ.

Στο μεταξύ οι συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το εμβόλιο της «Johnson & Johnson», η χρήση του οποίου έχει ανασταλεί σε ΗΠΑ και Ευρώπη λόγω σπάνιων θρομβοεμβολών, αναμένονται σήμερα. Αντίστοιχες συστάσεις αναμένεται να δώσουν και οι αμερικανικές αρχές μέχρι την Παρασκευή. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal», η «J&J» ζήτησε να διερευνήσουν από κοινού τα περιστατικά θρομβώσεων από τις φαρμακοβιομηχανίες «Pfizer», «Moderna» και «AstraZeneca», ωστόσο η τελευταία ήταν η μόνη που απάντησε θετικά (είναι οι δύο εταιρείες για τα εμβόλια των οποίων έχουν καταγραφεί τέτοια περιστατικά).

Προχωρούν επιχειρηματικές συμφωνίες

Και ενώ οι εμβολιασμοί εξελίσσονται με αργούς ρυθμούς λόγω της παραγωγής τους με σκοπό το κέρδος και των οικονομικών και γεωπολιτικών ανταγωνισμών, παράλληλα προχωρούν και τα παζάρια γύρω από την παραγωγή και τις παραγγελίες εμβολίων.

Η ΕΕ, που παζαρεύει ήδη τρίτο συμβόλαιο με τις «Pfizer» - «BioNTech» και ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι προσανατολίζεται σε μη επέκταση των συμβολαίων με τις «AstraZeneca» και «J&J», προχώρησε σε ενεργοποίηση της επιλογής αγοράς επιπλέον 100 εκατ. δόσεων από την «Pfizer».

Η δε Τουρκία ενέκρινε την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V». Μία δόση του ρωσικού εμβολίου θα κοστίζει περίπου 10 δολάρια, όσο περίπου και το κινεζικό της «Sinovac», ανέφερε μέλος της επιστημονικής συμβουλευτικής επιτροπής της χώρας για τον κορονοϊό, προσθέτοντας ότι «η εγχώρια παραγωγή θα περιορίσει την εξωτερική εξάρτηση».

Το Ρωσικό Ταμείο Αμεσων Επενδύσεων (RDIF) ανακοίνωσε συμφωνία με τη «Hualan Biological Bacterin» για την παραγωγή άνω των 100 εκατ. δόσεων του «Sputnik V» στην Κίνα, με τις δύο πλευρές να δεσμεύονται για «μακροπρόθεσμη συνεργασία».

Στην Ιταλία διεξάγονται διαπραγματεύσεις με τη «Moderna», την ελβετική Novartis και την ιταλική «ReiThera» για να αρχίσει στη χώρα η παραγωγή εμβολίων βασισμένων στην τεχνολογία mRNA, αναφέρουν οι «Financial Times».

Επίσης, ο καγκελάριος της Αυστρίας ανακοίνωσε τη συμφωνία για την αγορά 1 εκατ. δόσεων του εμβολίου, η χρήση του οποίου προγραμματίζεται αφού πρώτα εγκριθεί από τον ΕΜΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παζάρια, κόντρες και «παιχνίδι εντυπώσεων» για τη διανομή των εμβολίων(2021-06-03 00:00:00.0)
Συνέχεια στον «εθνικισμό των εμβολίων», στη «διπλωματία» και τα επιχειρηματικά παζάρια(2021-04-06 00:00:00.0)
Επιταχύνεται η κούρσα για έγκριση και παραγωγή των εμβολίων(2020-12-12 00:00:00.0)
Σχεδόν 4 εκατ. κρούσματα την τελευταία βδομάδα(2020-12-10 00:00:00.0)
Αυξάνονται οι θάνατοι, κορυφώνονται οι ανταγωνισμοί για το εμβόλιο(2020-11-19 00:00:00.0)
Τεράστια ποσά για προπαραγγελίες από τα καπιταλιστικά κράτη(2020-07-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ