Τρίτη 20 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να ληφθούν τώρα μέτρα προστασίας της υγείας των στρατεύσιμων

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Από την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης σε βάρος της υγείας του λαού δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν οι στρατευμένοι και συνολικά το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο περιστατικό που έφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης, με Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε χτες. Σύμφωνα με αυτό, στις αρχές του μήνα μετά την ορκωμοσία τους νεοσύλλεκτοι στρατιώτες από το Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού στη Θήβα μετακινήθηκαν στην Τρίπολη, στο 11ο Σύνταγμα Πεζικού, για να συμμετάσχουν σε κάποιο στάδιο προκεχωρημένης εκπαίδευσης.

Η μεταφορά τους έγινε με πούλμαν, στο οποίο επέβαιναν 30 στρατιώτες από διαφορετικές μονάδες, χωρίς κανένα απολύτως μέτρο πρόληψης και χωρίς να γίνουν προηγουμένως διαγνωστικά τεστ. «Αυτός ο συγχρωτισμός, το ταξίδι δηλαδή, διήρκεσε περισσότερο από 3 ώρες. Τρεις ώρες, δηλαδή, αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονταν εκτεθειμένοι σε πιθανές μολύνσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ομως, το πράγμα δεν σταματάει εδώ. «Με την άφιξή τους βρέθηκαν 2 από τους 30 θετικοί σε κορονοϊό. Αναγκαστικά οι 28 μπήκαν στη διαδικασία της καραντίνας. Η διοίκηση του στρατοπέδου πρότεινε στους 28 είτε να πάρουν 14 μέρες ειδική άδεια και να μετακινηθούν προς την οικογενειακή τους κατοικία με δικά τους μέσα και έξοδα, είτε να μείνουν σε καραντίνα μέσα στο στρατόπεδο», του οποίου όμως οι εγκαταστάσεις χαρακτηρίζονται απαράδεκτες και δεν πληρούν βασικά στοιχεία για τέτοια χρήση, αφού δεν διαθέτει καθαριστικά, ζεστό νερό κ.λπ.!

Επιπλέον, τους προτάθηκε, αν αποφασίσουν να πάνε στα σπίτια τους, να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι «η στρατιωτική υπηρεσία δεν φέρει καμία ευθύνη για το πώς θα μεταφερθούν προς τις κατοικίες τους και επιπλέον ότι με την επιστροφή τους, με δικά τους έξοδα θα κάνουν τεστ που να αποδεικνύει ότι δεν είναι θετικοί».

Οπως σημείωσε ο Ν. Παπαναστάσης, αυτό το γεγονός - για το οποίο διευκρίνισε ότι δεν ευθύνεται η διοίκηση του στρατοπέδου - δεν είναι μεμονωμένο, αφού οι καταγγελίες από διάφορες μονάδες και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων από όλη την Ελλάδα πέφτουν «βροχή», τις οποίες μεταφέρει το ΚΚΕ στη βουλή με Ερωτήσεις του και απαίτησε μέτρα από την κυβέρνηση.

Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, διαστρεβλώνοντας πλήρως την πραγματικότητα, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα προστασίας των στρατευμένων από την πανδημία, ενώ υπεραμύνθηκε της πρακτικής της κυβέρνησης να μεταφέρει την ευθύνη για τη μεταφορά και τα έξοδα στους ίδιους τους στρατευμένους και τις οικογένειές τους, με το πρόσχημα της ασφάλειας.

Σχολιάζοντας τις απαντήσεις του υφυπουργού ο Ν. Παπαναστάσης υπενθύμισε τις προτάσεις που έχει καταθέσει κατ' επανάληψη το ΚΚΕ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, προτάσεις που στηρίζονται στην καλή γνώση του χώρου, αλλά και στη συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας των στρατευμένων, του προσωπικού των ΕΔ και των οικογενειών τους, τις οποίες απορρίπτει η κυβέρνηση γιατί θεωρεί «κόστος» την εφαρμογή τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ