Τρίτη 20 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρέμβαση της ΚΝΕ στο Σύνταγμα για τη στήριξη του ΚΕΘΕΑ

Με παρέμβαση στο Σύνταγμα το απόγευμα της Κυριακής, η ΚΝΕ ξεκίνησε τις δράσεις για τη στήριξη του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) σε όλη τη χώρα, επιδιώκοντας να αναδείξει την ανάγκη ενίσχυσης και όχι διάλυσης της απεξάρτησης.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει το χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ και να διαλύσει τα «στεγνά» προγράμματα απεξάρτησης. Μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του Σεπτέμβρη του 2019, που κατάργησε το αυτοδιοίκητο του οργανισμού, έρχεται τώρα να βάλει ταφόπλακα στη θεραπευτική φιλοσοφία του Κέντρου με τον Κανονισμό Λειτουργίας που προωθεί η διορισμένη διοίκηση.

Στο προσχέδιο του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ προβλέπονται η συρρίκνωση προγραμμάτων, η μείωση κατά 1/3 των μονάδων πρώτης γραμμής, εξαφάνιση θεραπευτικών κοινοτήτων, κατάργηση επωνυμιών που είναι και η ταυτότητα του Οργανισμού. Ενα προσχέδιο πλήρως εναρμονισμένο με τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που υπονομεύει την απεξάρτηση, πριμοδοτεί τη «μείωση της βλάβης» και βάζει την απεξάρτηση στη ζυγαριά του κόστους.

Αυτό που πρακτικά υπονομεύεται είναι τα δωρεάν θεραπευτικά προγράμματά χωρίς χορήγηση υποκατάστατων, που παρά τις διαχρονικές ελλείψεις σε πόρους και προσωπικό, έχουν καταφέρει ώστε πάνω από 100 άνθρωποι να βγαίνουν κάθε χρόνο απεξαρτημένοι, ενώ ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες παρέχονται σε χιλιάδες μέλη οικογενειών.

«Ζωή ολόκληρη όχι με δόσεις - Κάτω τα χέρια από το ΚΕΘΕΑ», ανέγραφε το γιγαντοπανό που κρατούσαν τα μέλη της ΚΝΕ στα σκαλιά της πλατείας Συντάγματος, ενώ παράλληλα μοιράστηκε η ανακοίνωση της ΚΝΕ, που δηλώνει ότι «με όλες της τις δυνάμεις θα πρωτοστατήσει όχι μόνο για να διαφυλαχτεί ο χαρακτήρας του, αλλά και για να ενισχυθεί η δράση του με νέες μονάδες, με επαρκές μόνιμο προσωπικό, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Οι πολύμορφες δράσεις για τη στήριξη του ΚΕΘΕΑ θα συνεχιστούν σε όλη τη χώρα.

Στη Λάρισα

Στο μεταξύ, συνάντηση με το Σωματείο Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ στη Λάρισα πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της ΚΟ Λάρισας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Λαμπρούλη, βουλευτή του Κόμματος, με αφορμή τον νέο κανονισμό λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ. Ο Γιώργος Λαμπρούλης ανέφερε πως πρόκειται για απαράδεκτη μεθόδευση, που αποτελεί συνέχεια της ΠΝΠ στις 30/09/2019 για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ, με ωμή κυβερνητική παρέμβαση στον διορισμό του ΔΣ και στον καθορισμό της λειτουργίας του φορέα.

Τόνισε πως με αυτόν τον τρόπο υποβαθμίζονται τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα, εισάγοντας την πολιτική της λεγόμενης «μείωσης της βλάβης», και στρώνεται ο δρόμος για τον απόλυτο συμβιβασμό με το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης, όπως επιτάσσει η επικίνδυνη πολιτική της ΕΕ. Επισήμανε τέλος πως το ΚΚΕ είναι στο πλευρό των εργαζόμενων, των νέων που δίνουν τη μάχη της απεξάρτησης και των οικογενειών τους.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Οι αντιδράσεις που προκαλεί η μεθόδευση της κυβέρνησης σε βάρος του χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ συνεχίζονται. Μετά τους 15 Συλλόγους Γονέων του ΚΕΘΕΑ από όλη τη χώρα και ο Σύλλογος Γονέων και Φίλων Μονάδας Απεξάρτησης ΔΙΑΠΛΟΥΣ της Ψυχιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας καταγγέλλει την πολιτική υπογραμμίζοντας τα εξής:

«Οι παρεμβάσεις για την αλλαγή του χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ δεν είναι συγκυριακές και τυχαίες. Αποτελούν μέρος μιας προσπάθειας αντικατάστασης των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων από την πολιτική μείωσης της βλάβης και την υποκατάσταση που ιατρικοποιεί την εξάρτηση μέσα από την άποψη των διά βίου πασχόντων από μια χρόνια υποτροπιάζουσα νόσο του εγκεφάλου. Που ιδιωτικοποιεί τις υπηρεσίες απεξάρτησης και αντικαθιστά την κοινωνική πολιτική από την πολιτική των προγραμμάτων».

Ο Σύλλογος Γονέων και Φίλων ΔΙΑΠΛΟΥΣ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα των εργαζομένων, των θεραπευόμενων και των οικογενειών τους, «στηρίζοντας τις προσπάθειές τους για τη διαφύλαξη του χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ, που σε τελευταία ανάλυση αφορά τις ζωές χιλιάδων νέων παιδιών. Συντασσόμαστε με τους Συλλόγους Γονέων του ΚΕΘΕΑ και προσυπογραφούμε την κοινή τους δήλωση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ