Τρίτη 20 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ» ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Ενας ναυτεργάτης νεκρός και 9 κρούσματα σε ένα μόνο πλοίο

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για τα «πρωτόκολλα της εργοδοσίας» με θύματα τους εργαζόμενους

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Ενας ναυτεργάτης έχασε τη ζωή του από κορονοϊό και άλλοι 9 (σε σύνολο 19 ναυτεργατών) βρέθηκαν θετικοί - με τον Α' μηχανικό να έχει μεταφερθεί με ελικόπτερο σε νοσοκομείο της Ρόδου - στο πλοίο M/V «Heroic» της ναυτιλιακής εταιρείας «Nereus Shipping», το οποίο βρίσκεται στο αγκυροβόλιο στους Καλούς Λιμένες Κρήτης.

Τα παραπάνω είχαν καταγγείλει από την Κυριακή τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, αναφερόμενα σε σοβαρά προβλήματα υγείας ναυτεργατών και στον θάνατο ενός εξ αυτών. Επανήλθαν με νέα ανακοίνωσή τους χτες, ύστερα από έλεγχο που έκανε ο ΕΟΔΥ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι διαπιστώθηκαν 9 κρούσματα. «Αναμένεται η ιατροδικαστική γνωμάτευση για τον ναυτεργάτη που απεβίωσε στο πλοίο», αναφέρουν τα σωματεία.

Απαιτούν: Με ευθύνη του υπουργείου Ναυτιλίας και με βάση τα μέτρα του ΕΟΔΥ το πλοίο να προσδέσει σε προβλήτα, να είναι σε καραντίνα με συνεχή έλεγχο από ιατρικό κλιμάκιο, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας των ναυτεργατών και για την ασφαλή μετακίνηση, σε περίπτωση και άλλου ασθενούς. Να μη γίνει καμία αντικατάσταση μέλους του πληρώματος μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της ασφαλούς διαμονής των ναυτεργατών.

Αποκρύπτουν κρούσματα σε χώρους δουλειάς

Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί σε μεγάλους χώρους δουλειάς είναι η καταγγελία που κάνει το Σωματείο Εργαζομένων «Cosmote e-Value» Αττικής, σημειώνοντας ότι η εργοδοσία της εν λόγω εταιρείας κατ' εξακολούθηση κρύβει θετικά κρούσματα Covid στα κτίρια, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια όλων των εργαζομένων.

Το πιο πρόσφατο περιστατικό, αναφέρει, «είναι στο κτίριο του Κεραμεικού, όπου ενώ η εργοδοσία επιδιώκει τη φυσική παρουσία των εργαζομένων, και μάλιστα προχωρά και σε συνένωση ορόφων μαζικοποιώντας τον χώρο όπου εργαζόμαστε, ταυτόχρονα δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία των εργαζομένων. Σε τέτοιες συνθήκες, μάλιστα, η εργοδοσία έχει αποκρύψει θετικά κρούσματα κορονοϊού και επιλέγει να μην ενημερώνει τους εργαζόμενους που βρίσκονται μέσα στον ίδιο χώρο δουλειάς, ούτε καν στο ίδιο τμήμα».

Το Σωματείο τονίζει ότι οι εργαζόμενοι έχουν αναλάβει την ευθύνη που τους αναλογεί και ότι «αυτός που φέρεται ανεύθυνα και εγκληματικά είναι η εργοδοσία, που δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας γιατί τα θεωρεί κόστος μπροστά στην κερδοφορία της. Βέβαια, αυτήν την τακτική ενισχύουν και οι ελλιπείς οδηγίες που υπάρχουν από τους επίσημους φορείς και την κυβέρνηση, οδηγίες που είναι κομμένες και ραμμένες στα κέρδη των εργοδοτών».

Στη συνέχεια προειδοποιεί πως «για ενδεχόμενη διασπορά στον χώρο αλλά και τη μεταφορά του ιού στις οικογένειές μας, την ευθύνη την έχει η εταιρεία» και απευθυνόμενο στους εργαζόμενους τονίζει: «Η απόκρυψη κρουσμάτων συνιστά εργοδοτική βία: Είναι η βία των ισχυρών, που μας βάζουν σε κίνδυνο για να μην έχουν κανένα κόστος. Είναι η βία των εκμεταλλευτών, που δεν λογαριάζουν την ανθρώπινη ζωή μπροστά στο κέρδος. Μπροστά σ' αυτήν τη βία πρέπει εδώ και τώρα να προτάξουμε την ενότητά μας, τις διεκδικήσεις μας, μέσα από την οργάνωση της πάλης μας με το Σωματείο μας. Να σταματήσει εδώ και τώρα το αίσχος της απόκρυψης κρουσμάτων». Απαιτεί να σταματήσουν η πίεση και η εντατικοποίηση, να γίνονται μοριακά τεστ με ευθύνη της εταιρείας, συνεχείς καθαρισμούς και αύξηση του προσωπικού καθαριότητας.

Τέταρτος νεκρός στον ΟΑΣΘ σε διάστημα ενός μήνα

Αλλον έναν νεκρό συνάδελφό τους, 43 ετών, από επιπλοκές του κορονοϊού, μετρούν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ. Πρόκειται για τον τέταρτο νεκρό εργαζόμενο του ΟΑΣΘ μέσα σε διάστημα ενός μήνα και τον έβδομο συνολικά στη διάρκεια του χειμώνα.

Οπως καταγγέλλει η ΔΑΣ ΟΑΣΘ, «μετράμε 7 συναδέλφους νεκρούς, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 200. Αυτό σημαίνει ότι στους 2.000 περίπου εργαζόμενους του ΟΑΣΘ έχει νοσήσει τουλάχιστον το 10%!».

Σε ανακοίνωσή της τονίζει πως επιβεβαιώνεται ότι τα ΜΜΜ αποτελούν μια σημαντική εστία υπερμετάδοσης του ιού, με την εγκληματική ευθύνη της κυβέρνησης, που κλείνει τα αυτιά στα δίκαια αιτήματα για μέτρα ενίσχυσης των συγκοινωνιών. «Οι φιέστες με τα ακατάλληλα leasing λεωφορεία των ιδιωτών δεν λύνουν το πρόβλημα», τονίζεται μεταξύ άλλων.

Η ΔΑΣ ΟΑΣΘ καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν απεργιακή απάντηση στις 6 Μάη, διεκδικώντας μέτρα προστασίας, επίταξη ιδιωτικών μέσων μεταφοράς (ΚΤΕΛ - τουριστικά) για όσο διαρκεί η πανδημία, να προχωρήσει άμεσα ο μαζικός εμβολιασμός όλων των εργαζομένων, καθημερινό έλεγχο της διασποράς με τεστ σε κεντρικούς σταθμούς και αφετηρίες σε επιβάτες κ.λπ.

Στη Θάσο

Τις εγκληματικές ευθύνες κυβέρνησης, δημοτικής αρχής και εργοδοσίας καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Θάσου του ΚΚΕ, αναφορικά με την κατάσταση σε τυροκομική μονάδα στα Λιμενάρια, καθώς από τους 30 εργαζόμενους εντοπίστηκαν τις προηγούμενες μέρες 12 θετικοί στον κορονοϊό.

Η ανακοίνωση τονίζει πως από την πρώτη στιγμή εμφάνισης των κρουσμάτων δεν λήφθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο περιορισμού της διασποράς, δεν έγινε η απαιτούμενη ιχνηλάτηση επαφών, δεν μπήκαν σε προληπτική καραντίνα οι εργαζόμενοι που είχαν επαφή με τα πρώτα κρούσματα, με αποτέλεσμα να νοσήσουν πολύ περισσότεροι.

Η ΤΕ Θάσου απαιτεί να σταματήσει η λειτουργία του εργοστασίου για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται και παράλληλα να γίνει απολύμανση όλων των χώρων, την πραγματοποίηση επαναλαμβανόμενων τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ σε όλους τους εργαζόμενους και ιχνηλάτηση στο οικογενειακό περιβάλλον. Απομόνωση σε όσους νοσούν από το οικογενειακό περιβάλλον και δεν χρειάζονται νοσηλεία σε νοσοκομείο με μέριμνα του κράτους, σε συνεργασία με τον δήμο Θάσου. Χορήγηση αναρρωτικής άδειας σε όσους νοσούν, χωρίς να χάσουν ούτε ευρώ ούτε ένσημο για το χρονικό διάστημα που δεν εργάστηκαν, να δοθεί ειδική άδεια με πλήρεις αποδοχές στους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Σε άλλη ανακοίνωση, η ΤΕ Θάσου καταγγέλλει το περιστατικό σε σούπερ μάρκετ στον Ποτό, καθώς όταν εντοπίστηκε θετικό κρούσμα σε εργαζόμενο η επιχείρηση έθεσε σε καραντίνα τους εργαζόμενους που ήρθαν σε επαφή μαζί του και στους υπόλοιπους δήλωσε ότι «θα δουλεύουν τις επόμενες μέρες χωρίς ρεπό, για να βγει η δουλειά».

Την ίδια ώρα, οι σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο Κέντρο Υγείας του Πρίνου παραμένουν, ενώ «ο μοριακός αναλυτής εξακολουθεί να αποτελεί "ντεκόρ", αφού δεν υπάρχουν μοριακά τεστ, γιατί αποτελούν "κόστος" για την κυβέρνηση. Οσοι εντοπίζονται θετικοί μετά από rapid test είτε πρέπει να καταφύγουν σε ιδιωτικά εργαστήρια για να κάνουν μοριακό τεστ, πληρώνοντας από την τσέπη τους, είτε να μην κάνουν καθόλου ή να πάνε με δικό τους μέσο στο Νοσοκομείο Καβάλας, με κίνδυνο να διασπείρουν τον ιό κατά τη μετακίνησή τους με το πλοίο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ