Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΑΥΞΗΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ
Μετακύλιση ευθυνών στους εργαζόμενους και επικίνδυνες «εκπτώσεις» από την κυβέρνηση

Την ώρα που αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού σε υγειονομικούς που δίνουν τη μάχη στα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία, αντί η κυβέρνηση να διασφαλίσει έστω και τώρα τις αναγκαίες εφεδρείες με μαζικές προσλήψεις, προσαρμόζει επικίνδυνα τα «πρωτόκολλα» στις τεράστιες ελλείψεις και επιχειρεί να ρίξει την ευθύνη για την κατάσταση στους ίδιους τους υγειονομικούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο σε 7 μέρες (17/11 - 24/11) υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 223 εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ (Αττική) βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, αριθμός μικρότερος από τον πραγματικό, καθώς δεν πραγματοποιούνται τακτικοί έλεγχοι στο σύνολο του προσωπικού, ούτε ιχνηλατήσεις όλων των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Η 1η ΥΠΕ με έγγραφό της στις 2/12/2020 παρατηρεί «αυξητική τάση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μεταξύ των εργαζομένων» και... 9 μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα, εκτιμά την «άκρως επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων, προκειμένου να καταστείλουμε την αυξητική τάση των κρουσμάτων»! Αναζητεί τους ενόχους στο πρόσωπο των υγειονομικών, ψέγοντας μάλιστα τις διοικήσεις ότι «δεν έχετε λάβει κανένα διοικητικό μέτρο, ως συνέπεια μη τήρησης των μέτρων προστασίας από εργαζόμενους, οι οποίοι συστηματικά δεν τα τηρούν», ενώ καλεί και σε επιβολή «πειθαρχικών ποινών».

Επιχειρώντας μάλιστα να καλλιεργήσει κάλπικες εντυπώσεις και επικαλούμενη οριακές αν όχι ανύπαρκτες διαφοροποιήσεις, ισχυρίζεται ότι «τα νοσοκομεία που παρουσιάζουν μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (...) είναι κατ'εξοχήν τα νοσοκομεία που δεν νοσηλεύουν μεγάλο αριθμό περιστατικών Covid-19». Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι οι υγειονομικοί αφήνονται χωρίς επαρκή μέτρα προστασίας σε όποιο νοσοκομείο και αν βρίσκονται, από την ίδια τη δουλειά τους έρχονται σε επαφή με μάζες ασθενών σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας, στην οποία είναι εκτεθειμένοι και οι ίδιοι όπως όλος ο λαός σε κάθε πτυχή της ζωής τους (στα «παστωμένα» ΜΜΜ, στις επαφές με τα μέλη της οικογένειάς τους που δουλεύουν σε χώρους δουλειάς με ανύπαρκτα μέτρα, κ.ο.κ.).

Η κυβέρνηση έχει την πλήρη ευθύνη για την κατάσταση. Τήρηση των μέτρων σημαίνει επάρκεια σε προσωπικό, υποδομές, εφεδρείες, τακτικός και καθολικός έλεγχος όλων των εργαζομένων, όλους τους όρους εκείνους που διασφαλίζουν τους ίδιους και τους ασθενείς.

Επικίνδυνες αλχημείες στο έδαφος των τεράστιων ελλείψεων

Την ίδια ώρα που κατηγορεί τους υγειονομικούς, η κυβέρνηση φέρνει νέες επικίνδυνες εκπτώσεις στα υγειονομικά πρωτόκολλα, με «επιστημονικοφανές» επίχρισμα.

Χαρακτηριστικές είναι οι νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ για τους επαγγελματίες Υγείας σε ό,τι αφορά τη «στρατηγική λήξης καραντίνας και απομόνωσης» (6/11/2020).

Σε αυτές:

-- Για τους υγειονομικούς με ήπια νόσηση Covid «συστήνεται» η διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου πριν από την επιστροφή τους στην εργασία μόνο για όσους«εργάζονται σε κλινικά τμήματα με ειδικούς πληθυσμούς ασθενών» (ανοσοκατασταλμένοι και βαρέως πάσχοντες ασθενείς).

-- Ακόμα και για βαριά νόσηση, «ως μέγιστος χρόνος απομόνωσης συστήνονται οι 20 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων της νόσου, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του εργαστηριακού ελέγχου».

-- Επιπλέον, το προσωπικό που θεωρείται ότι βρίσκεται σε «υψηλού βαθμού έκθεση» με επιβεβαιωμένο κρούσμα, τίθεται σε καραντίνα μόνο για 7 μέρες«από την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα και εφόσον παραμένει ασυμπτωματικό επιστρέφει στην εργασία του με μία αρνητική δοκιμασία μοριακής ανίχνευσης του ιού».

Πατώντας στις παραπάνω οδηγίες, η διοίκηση του ΑΧΕΠΑ έκανε ένα βήμα παραπέρα, καλώντας τους υγειονομικούς που βρέθηκαν θετικοί να επιστρέφουν στη δουλειά (αν έχουν συμπληρώσει τις προβλεπόμενες μέρες καραντίνας) ακόμα και με θετικό τεστ. Οπως αναφέρει, «υπάλληλοι που συνεχίζουν να έχουν θετικό αποτέλεσμα δεν απασχολούνται σε θέσεις 1ης γραμμής»!

Αμεση ήταν η καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων ΑΧΕΠΑ και τα εύλογα ερωτήματα. Οπως επισημαίνει, «σε ένα νοσοκομείο με εμπλοκή στη μάχη με τον Covid-19, όπως το ΑΧΕΠΑ, ποια είναι η πρώτη γραμμή και ποια η δεύτερη ανά κατηγορία εργαζομένων; Στην υποτιθέμενη "δεύτερη γραμμή" δεν υπάρχουν κίνδυνοι διασποράς του κορονοϊού; Η εξάντληση που παρουσιάζουν οι περισσότεροι από αυτούς που αναρρώνουν από τον κορονοϊό γιατί δεν υπολογίζεται;».

Μπαράζ νέων κρουσμάτων στα νοσοκομεία

Στο μεταξύ, χτες στο Ογκολογικό Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» εντοπίστηκαν 14 κρούσματα σε άλλη μία Παθολογική κλινική (8 ασθενείς, 3 νοσηλευτές, 2 συνοδοί, 1 γιατρός), που έκλεισε προσωρινά. Μόνο τους τελευταίους δύο μήνες έχουν κλείσει 5 τμήματα του νοσοκομείου (γραφείο προσωπικού, υπερήχων, ακτινοβολίας κ.ά.). Αυτήν τη στιγμή σε καραντίνα είναι 30 εργαζόμενοι. Η διοίκηση του νοσοκομείου, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, διέταξε προκαταρκτική εξέταση και καλεί σε απολογία τους 3 ειδικευόμενους γιατρούς που είχαν νοσήσει πρώτοι. Σήμερα, όπως και χτες, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου προχωρούν σε παράσταση διαμαρτυρίας. Να σημειωθεί ότι λόγω έλλειψης νοσηλευτών και βοηθητικού προσωπικού, το ρόλο αυτό έχουν αναλάβει οι συγγενείς - συνοδοί, οι οποίοι υποχρεώνονται κάθε βδομάδα να πληρώνουν για να κάνουν τα απαιτούμενα τεστ.

Στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς», μόνο τις τελευταίες δυο βδομάδες εντοπίστηκαν 35 κρούσματα στο προσωπικό. Αποφασίστηκαν το κλείσιμο της Γ' Παθολογικής κλινικής την ερχόμενη Κυριακή, που εφημερεύει, και η μετατόπιση της εφημερίας στη Β' Παθολογική (η μόνη που έχει απομείνει ως non Covid), που ήδη μετρά 50 ράντζα, εκ των οποίων και ορισμένα βαριά περιστατικά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ