Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Βαριές οι ευθύνες της περιφερειακής αρχής για το περιβαλλοντικό έγκλημα στη Δυτ. Θεσσαλονίκη

Οι εγκληματικές καθυστερήσεις, στην πορεία υλοποίησης των μέτρων που είχαν εξαγγελθεί από τα ΕΛΠΕ, η απουσία ουσιαστικών απαντήσεων στα αιτήματα και τις ανάγκες του λαού της περιοχής και η προσπάθεια εφησυχασμού από την πλευρά περιφερειακής αρχής Κεντρικής Μακεδονίας αναδείχτηκαν στη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης για την ατμοσφαιρική ρύπανση και δυσοσμία στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Η ενημέρωση - συζήτηση, που έγινε μετά από επίμονα αιτήματα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και των φορέων και σωματείων της περιοχής, εξελίχθηκε σε επιχείρηση ωραιοποίησης της κατάστασης, εφησυχασμού και αντιστροφής της πραγματικότητας. Αφού κυριάρχησαν πανηγυρισμοί για δήθεν λύση του προβλήματος, όταν δύο χρόνια μετά ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα που θα έπρεπε να έχουν κάνει τα ΕΛΠΕ και φυσικά η δυσοσμία παραμένει και «πνίγει» την ανάσα των κατοίκων.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος προχωράει σε νέες επενδύσεις χωρίς να έχει υλοποιήσει τα μέτρα που συμφώνησε με το κράτος για τη δυσοσμία και δήλωσε ότι αυτά θα ολοκληρωθούν ένα χρόνο μετά την αρχική του δέσμευση.

Με ανακοίνωσή της, η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια τονίζει ότι «το περιβαλλοντικό έγκλημα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του ομίλου ΕΛΠΕ για περιορισμό του κόστους του και συντελείται με την ανοχή διαδοχικών κυβερνήσεων και της διοίκησης της ΠΚΜ. Η προκλητική ανοχή στην εταιρεία συνεχίζεται, αφού ακόμα και τα συμφωνημένα μέτρα μεταξύ ΕΛΠΕ και της τότε κυβέρνησης καθυστερούν χαρακτηριστικά. Ενώ δεν έχει ανακοινωθεί ότι έχει επιβληθεί έστω κάποιο διοικητικό μέτρο - πρόστιμο για την αποδεδειγμένη μόλυνση».

Τονίζει τις βαριές ευθύνες της περιφερειακής αρχής για το περβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται καθώς υπερθεματίζει στο νομικό πλαίσιο που ενισχύει την ασυδοσία των επιχειρηματικών ομίλων. Επιπλέον «γνωμοδότησε θετικά για την επένδυση 400 εκατ. επέκτασης της Elpedison χωρίς να έχουν λυθεί τα προβλήματα που κόβουν την ανάσα του λαού».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» τονίζει ότι όχι μόνο δε δικαιολογείται κανείς εφησυχασμός αλλά αντίθετα επιβάλλεται τώρα μαζική λαϊκή κινητοποίηση. Και προβάλλει στην ανακοίνωσή της τα δίκαια λαϊκά αιτήματα για να σταματήσει το έγκλημα στην περιοχή, όπως την ολοκλήρωση των απαραίτητων μέτρων, να σταματήσει κάθε ρυπογόνα δραστηριότητα, να συνεχιστεί το πρόγραμμα παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, συνεργασία της ΠΚΜ με το ΑΠΘ, να αναβαθμιστούν οι σταθμοί μέτρησης της περιοχής. Να πραγματοποιηθεί με ευθύνη του κράτους επιδημιολογική έρευνα, όπως και ολοκληρωμένη εκτίμηση επικινδυνότητας λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των δραστηριοτήτων στην περιοχή. Να υλοποιηθεί το σύνολο των μέτρων της προστασίας του πληθυσμού και να τεθεί χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης των ΕΛΠΕ και άλλων επικίνδυνων δραστηριοτήτων, σε κατάλληλους χώρους με δικά τους έξοδα χωρίς κρατική ενίσχυση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ