Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Εξαντλημένες ΜΕΘ, αποδεκατισμένο προσωπικό και «μπαλώματα» για τις τραγικές ελλείψεις

INTIME NEWS

Με εξαντλημένες τις κλίνες ΜΕΘ και αποδεκατισμένο προσωπικό, την ώρα που είναι σταθερά αυξημένες οι εισαγωγές ασθενών συνεχίζουν οι υγειονομικοί στη Βόρεια Ελλάδα να δίνουν τη μάχη με την πανδημία. Εκατοντάδες μάλιστα από αυτούς νοσούν και βρίσκονται σε καραντίνα, με αρκετούς να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία σε σοβαρή κατάσταση.

Στη Θεσσαλονίκη, το «Ιπποκράτειο» βγήκε από εφημερία με περίπου 80 εισαγωγές ασθενών και φυσικά καλυμμένες και τις 25 κλίνες ΜΕΘ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ειδικευόμενη, την προηγούμενη μέρα, κοιμήθηκε στο αυτοκίνητό της, στον λίγο χρόνο που είχε να ξεκουραστεί, καθώς δεν επαρκούν οι χώροι για την ανάπαυση του προσωπικού.

Τις προηγούμενες μέρες αποχώρησαν οι νοσηλεύτριες από την Κρήτη, που μετακινήθηκαν εθελοντικά προκειμένου να ενισχύσουν με προσωπικό τις ΜΕΘ του «Ιπποκράτειου», κι έτσι τα κενά επανέρχονται. Τώρα αναμένεται να επιστρέψουν στη θέση τους και οι 10 επικουρικοί νοσηλευτές που μετακινήθηκαν από το «Θεαγένειο» στις 12/11 για ένα μήνα. Κι έτσι, σε ένα νοσοκομείο όπου τα οργανικά κενά υπολογίζονται σε 700 αποδεικνύεται ότι οι τεράστιες ανάγκες δεν καλύπτονται ούτε στο ελάχιστο με μετακινήσεις προσωπικού και άλλου τύπου «μπαλώματα».

Στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» η εφημερία ξεκίνησε χτες με καλυμμένες και τις 43 κλίνες ΜΕΘ και κενά μόνο τα δύο κρεβάτια που δόθηκαν από τη Στεφανιαία Μονάδα. Είναι τέτοια η έλλειψη προσωπικού λόγω και του ολοένα αυξανόμενου αριθμού νόσησης των υγειονομικών, που η διοίκηση του νοσοκομείου, με τη σύμφωνη γνώμη της 3ης ΥΠΕ, αποφάσισε να μεταφέρει την Παιδοψυχιατρική κλινική στο «Ιπποκράτειο», προκειμένου να εξασφαλίσει 5 νοσηλευτές και να τους πάει στις κλινικές κορονοϊού. Ετσι μεταφέρονται 4 παιδιά που νοσηλεύονται στην κλινική καθώς και 8 εργαζόμενοι (ειδικοί στην Ψυχική Υγεία). Ενώ ήδη έχει μεταφερθεί στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης η κλινική ενηλίκων.

Το Νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος», με την κλινική κορονοϊού να βρίσκεται στο όριο, χτες ένας γιατρός και 6 νοσηλευτές βρέθηκαν θετικοί στον ιό και δεν μπορούν να βγουν οι βάρδιες με ειδικευμένο προσωπικό. Στο νοσοκομείο λειτουργούσαν 8 κλίνες ΜΕΘ, και η προσπάθεια να ανοίξουν άλλες 4 σε χώρο του 1ου ορόφου απέτυχε, αφού διαπιστώθηκε πρόβλημα στην παροχή οξυγόνου, με αποτέλεσμα να λειτουργούν μόνο 2 επιπλέον.

Στο «Θεαγένειο» για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες των εργαζομένων ότι μέχρι πρότινος γίνονταν εισαγωγές ασθενών χωρίς αρνητικό τεστ. Μόλις την περασμένη Παρασκευή, το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου αποφάσισε ότι εισαγωγές στα Παθολογικά Ογκολογικά Τμήματα θα γίνονται με αρνητικό μοριακό έλεγχο real time PCR, που θα πραγματοποιείται σε οποιαδήποτε δημόσια δομή 48 ώρες πριν από την εισαγωγή. Σε περίπτωση αδυναμίας διενέργειας του τεστ σε άλλη δημόσια δομή «μπορεί να πραγματοποιηθεί στο "Θεαγένειο" κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού». Αυτό σημαίνει ότι στην προσπάθεια να περιοριστεί ο κίνδυνος εισαγωγής θετικών κρουσμάτων προστίθεται απίστευτη ταλαιπωρία για τους ασθενείς, που θα γυρνάνε σε δομές για τεστ. Μια ταλαιπωρία που θα μπορούσε να αποφευχθεί αν το νοσοκομείο είχε το μηχάνημα για τη διενέργεια των τεστ, όμως δεν επιλέγεται η αγορά του, λόγω κόστους.

Κρούσματα στο Δημοτικό Βρεφοκομείο

Ανησυχητική είναι η κατάσταση και στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Θεσσαλονίκης «Ο Αγιος Στυλιανός», όπου μετά από έλεγχο του ΕΟΔΥ εντοπίστηκαν 10 κρούσματα (6 εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό και 4 παιδιά). Τα παιδιά που βρέθηκαν θετικά είναι υπό παρακολούθηση σε ξεχωριστό χώρο από τα βρέφη που επίσης φιλοξενούνται στο Δημοτικό βρεφοκομείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, άλλα 4 εμφάνισαν ύποπτα συμπτώματα, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα των επαναληπτικών ελέγχων σε παιδιά και εργαζόμενους.

Σε εργοτάξιο του μετρό

Αυξάνονται τα κρούσματα και στο μετρό Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να έχουν σταματήσει οι εργασίες στην επέκταση προς Καλαμαριά. Μόνο χτες διαγνώσθηκαν άλλα 10 κρούσματα, με την «Ταξική Ενότητα» στο Σωματείο Εργαζομένων κατασκευής του μετρό να καταγγέλλει την ολιγωρία της διοίκησης που συνεχίζει να παίρνει αποσπασματικά μέτρα, τα οποία δεν διασφαλίζουν την υγεία των εργαζομένων. Σημειώνει ότι συνεχίζουν να υπάρχουν ελλείψεις σε αντισηπτικά, γάντια, φόρμες, φόρμες «γκανάιτ» (μιας χρήσης). Συνεχίζουν να γίνονται εργασίες που από τη φύση τους απαιτούν συγχρωτισμό (ρίξιμο μπετόν κ.ά.), συνεχίζονται τα εξαντλητικά ωράρια (με τα 9ωρα και 10ωρα, τα Σάββατα, ακόμα και Κυριακές).

Καταγγέλλει τις τεράστιες ευθύνες που έχουν η κυβέρνηση και η Τοπική Διοίκηση για τον μη έλεγχο των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας ενός έργου που μπορεί να αποτελέσει ωρολογιακή βόμβα στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή.

Στην Κοζάνη

Με «λύση έκτακτης ανάγκης» λειτουργεί η ΜΕΘ του ΓΝ Νοσοκομείου Κοζάνης, όπως σημειώνει η Επιτροπή Αγώνα Υγειονομικών ΓΝ Κοζάνης και ΚΥ Σιάτιστας, αφού η λειτουργία της βασίζεται σε «αποσπάσεις συναδέλφων από άλλα τμήματα και με μόλις έναν εξειδικευμένο εντατικολόγο». «Σαφώς και μπορεί να λειτουργήσει υπέρ των πιο επιβαρυμένων Covid ασθενών και να αποσυμφορήσει ως ένα βαθμό την Παθολογική κλινική, σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι πληροί τις προϋποθέσεις λειτουργίας ενός εξειδικευμένου τμήματος, όπως είναι η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας», αναφέρει και καλεί το λαό της περιοχής να μη σταματήσει να διεκδικεί ΜΕΘ στο ύψος των σύγχρονων αναγκών με προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού. Και ταυτόχρονα, λόγω των έκτακτων αναγκών, ουσιαστική και άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα.

Μέρα δράσης από το Σωματείο του ΑΧΕΠΑ

Μέρα δράσης για την Υγεία θα οργανώσει το Σωματείο Εργαζομένων ΑΧΕΠΑ, τις μέρες που θα συζητιέται ο προϋπολογισμός του 2021 στη Βουλή. Με την ομόφωνη απόφαση, που πάρθηκε μετά από πρόταση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών», θα καλέσει και τα άλλα σωματεία των υγειονομικών να συναποφασίσουν τη δραστηριότητα αυτή.

Με το πλαίσιο πάλης που αποφάσισαν αναδεικνύουν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για την εξέλιξη της πανδημίας, καταγγέλλουν ότι στο ΑΧΕΠΑ «τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα» και σημειώνουν: «Αν η κυβέρνηση είχε προχωρήσει στην πραγματική επίταξη ιδιωτικών κλινικών, όσο και στην κάλυψη των κενών του ΕΣΥ μέσω προσλήψεων, τώρα δεν θα ήμασταν στα όριά μας», «δεν θα καθυστερούσε η εισαγωγή νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ, δεν θα μας φώναζαν να επιστρέψουμε στη δουλειά πριν αρνητικοποιηθούμε, ούτε θα είχε καταργηθεί η παροχή δημόσιας Υγείας μιας ολόκληρης χώρας στο όνομα ενός μόνο ιού».

Δηλώνουν επίσης την εναντίωσή τους στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διασπάσει τους εργαζόμενους με αφορμή το επίδομα Χριστουγέννων, και την καλούν «αντί να μας κερνάει από αυτά που μας έκλεψαν, ας επαναφέρει μόνιμα τον 13ο και 14ο μισθό».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ