Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΒΟΥΛΗ
Μ. ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ
Εναρμονισμένο με τους στόχους του κεφαλαίου που τσακίζουν τις λαϊκές ανάγκες

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης ανέφερε ότι «το νομοσχέδιο είναι απόλυτα εναρμονισμένο με το "Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας", έχοντας ως βασική επιδίωξη την εφαρμογή νέων κανονισμών πολεοδομικού σχεδιασμού στα 4/5 της χώρας, προκειμένου να κάνει ακριβώς αυτό, δηλαδή πιο ελκυστικές τις επενδύσεις και από την άλλη ειδικές οικονομικές ζώνες για το λαό».

Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο κινείται «στα πλαίσια των αντιπεριβαλλοντικών και αντιαναπτυξιακών νόμων που έχουν νομοθετήσει όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά και καταργούν τους όποιους περιορισμούς υπάρχουν στην αλλαγή χρήσης γης, προκειμένου να διευκολύνει την επενδυτική δράση των μονοπωλιακών ομίλων».

«Με πρόσχημα την πάταξη της χωροταξικής και πολεοδομικής αναρχίας», συνέχισε, «έρχεται να ρυθμίσει θέματα δόμησης, χρήσεων γης, χωροταξίας γενικότερα, αλλά όχι με κριτήριο τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων, των μικροϊδιοκτητών εκτός σχεδίου δόμησης, αλλά με βάση τις ανάγκες και το ταξικό συμφέρον της αστικής τάξης. Ετσι, σε επίπεδο χωροταξίας επεκτείνεται το δικαίωμα εγκατάστασης σε ιδιωτικές επενδύσεις ή σε δημόσιες που παραχωρούνται σε ιδιώτες, π.χ. αεροδρόμια, λιμάνια, αυτοκινητόδρομοι, φράγματα κ.λπ., και οι απαγορεύσεις μειώνονται, ενώ το αντίθετο συμβαίνει με τα λαϊκά στρώματα».

«Είναι φανερό», τόνισε, «ότι η κυβέρνηση προσαρμόζει τον χωρικό σχεδιασμό σε στεριά και θάλασσα στις ανάγκες και τους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων, εγχώριων και ξένων, για να συγκεντρώσουν τη γη "μπιρ παρά" και σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλης και να κάνουν τζάμπα επενδύσεις, φυτεύοντας ανεμογεννήτριες, χτίζοντας βιομηχανικές και τουριστικές μονάδες, ακόμα και σε δασικές περιοχές ή περιοχές Natura, χωρίς κανέναν έλεγχο και περιορισμό».

Ανέφερε ενδεικτικά ότι υποτίθεται πως το νομοσχέδιο προωθεί τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης, στο όνομα της δήθεν προστασίας του περιβάλλοντος και της κατοικίας - στην πραγματικότητα απαξιώνοντας τη μικρή ιδιοκτησία - και την ίδια στιγμή ευνοεί την εκτός σχεδίου δόμηση από τους λεγόμενους «οργανωμένους υποδοχείς», δηλαδή το τουριστικό και κατασκευαστικό κεφάλαιο.

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, το νομοσχέδιο «βάζει τέλος 5% επί του κόστους της οικοδομικής άδειας, που αποδίδεται στο Πράσινο Ταμείο, σε όποιον αποφασίσει να δομήσει σε εκτός σχεδίου περιοχές όπου "καταρχήν δεν επιτρέπεται η δόμηση". Εξέλιξη που οδηγεί σε νέο κύκλο παρεκκλίσεων για να ενισχυθούν χρήσεις και λειτουργίες στον εξωαστικό χώρο. Αφορούν ειδικές ρυθμίσεις για τουριστικά καταλύματα».

Την ίδια ώρα επίσης που μειώνει τον συντελεστή δόμησης για τις μικροϊδιοκτησίες, τον αυξάνει για τους υποδοχείς παραγωγικών δραστηριοτήτων, πριμοδότηση που - όπως επισήμανε ο Μ. Συντυχάκης - «διευκολύνει και προωθεί υπέρμετρα τη διάχυτη χωροθέτηση επιχειρηματικών δράσεων στον εξωαστικό χώρο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ