Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΒΟΥΛΗ
Ν. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Πρόοδος είναι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών που εσείς τις θυσιάζετε για το κεφάλαιο

Πληρωμένη απάντηση στη διαστρέβλωση των θέσεων του ΚΚΕ από τον υπουργό

Σε πλήρη διαστρέβλωση των θέσεων του ΚΚΕ, ότι τάχα είναι υπέρ της αυθαίρετης δόμησης και ενάντια στα τεχνολογικά επιτεύγματα όπως τα βιοκλιματικά κτίρια, επιδόθηκε κατά τη διάρκεια της χτεσινής συζήτησης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης, για να πάρει τις κατάλληλες απαντήσεις από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Νίκο Καραθανασόπουλο, ο οποίος τόνισε πως αυτός που είναι υπέρ της αυθαίρετης δόμησης είναι η κυβέρνηση, η οποία με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου επιτρέπει τη δόμηση στα 4 στρέμματα και πάνω για να προχωρήσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, που ήδη διευκολύνονται, με «αναπτυξιακούς» νόμους και με προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, να προχωρήσουν σε μεγάλες εγκαταστάσεις.

«Φτάνετε στο σημείο» - επισήμανε - «να πριμοδοτείτε τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα με μεγαλύτερο συντελεστή δόμησης για την εκτός σχεδίου. Κυνηγάτε τους μικροοικοπεδούχους, ώστε η γη που είναι διασπαρμένη να συγκεντρωθεί σε όλο και λιγότερα χέρια για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες συγκέντρωσης της γης και ανάπτυξης των επιχειρηματικών σχεδίων σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα, κ.ά.».

Εκανε δε σαφές ότι «το ΚΚΕ δεν υπερασπίζεται την εκτός σχεδίου δόμηση, όμως το νέο χωροταξικό ευνοεί την αναρχία στη δόμηση για το μεγάλο κεφάλαιο σε βάρος της λαϊκής ιδιοκτησίας, ακόμα και του δικαιώματος του λαού για παραθεριστική κατοικία. Είναι δηλαδή σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων, που θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους».

Σε ό,τι αφορά τα περί «εναντίωσης» του ΚΚΕ στα τεχνολογικά επιτεύγματα, ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι «ως ΚΚΕ δεν είμαστε ενάντια στα βιοκλιματικά κτίρια, ούτε απέναντι στην επιστήμη και τα επιτεύγματά της. Αυτούς που εργαλειοποιούν τα επιτεύγματα της επιστήμης, στους δικούς σας πολιτικούς χώρους να τους ψάξετε. Ομως ο άνεργος, ο συνταξιούχος των 500 ευρώ, το νέο ζευγάρι με 1.000 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση μηνιαίο εισόδημα, ο επαγγελματίας που στενάζει από τα δάνεια, τους φόρους, τις υποχρεώσεις, μπορούν να φτιάξουν βιοκλιματικά κτίρια; Οχι, είναι απαγορευμένο γι' αυτούς. Αυτοί, οι περισσότεροι, δεν έχουν καν κεραμίδι ή κινδυνεύουν να το χάσουν. Αρα, ποιους επιδοτείτε με αυτήν τη ρύθμιση, με την οποία όποιος φτιάχνει βιοκλιματικό κτίριο έχει 5% αύξηση στους συντελεστές δόμησης; Αυτούς που έχουν ανάγκη ή αυτούς που δεν έχουν ανάγκη;».

Και υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ παλεύει ώστε «το κράτος - όχι το αστικό κράτος, γιατί δεν μπορεί - να φροντίζει για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών, να φτιάχνει σπίτια που να έχουν ενσωματωμένα όλα τα επιτεύγματα της τεχνολογίας. Να είναι πρώτα από όλα αντισεισμικά, να έχουν ενεργειακή εξοικονόμηση, να είναι βιοκλιματικά, με τεράστιους ελεύθερους χώρους, αλλά αυτά τα θέλουμε για όλο το λαό, και μπορούν να γίνουν, αλλά όχι στο σύστημα που υπηρετείτε».

«Ο υπουργός είπε ότι αυτά που προωθεί η κυβέρνηση είναι πρόοδος. Ομως για μας πρόοδος είναι ακριβώς η αξιοποίηση των επιτευγμάτων της επιστήμης να καλύπτει και να ικανοποιεί τις σύγχρονες και διευρυνόμενες λαϊκές ανάγκες. Εσείς μπορείτε αυτό να το υλοποιήσετε; Οχι. Ισα - ίσα, θυσιάζετε αυτές τις ανάγκες», συνέχισε ο Ν. Καραθανασόπουλος.

Ως παράδειγμα έφερε και τις τροπολογίες που έφερε η κυβέρνηση, όπως αυτή για το χαράτσι στο ντίζελ «σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Ενα ακόμα χαράτσι για να το κάνετε πράσινο πόρο, για να πάει στο Πράσινο Ταμείο, που χρηματοδοτεί τις πράσινες επενδύσεις. Ο λαός δηλαδή να πληρώνει από την τσέπη του για τα συμφέροντα των αρπακτικών της πράσινης Ενέργειας», όπως και το «δωράκι» με το οποίο η κυβέρνηση μειώνει το τέλος από 2,5% σε 2% για τις μεγάλες καταναλώσεις στις βιομηχανίες πάνω από 10.000 μεγαβατώρες. «Κάνετε ένα δωράκι, όπως λέει και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην έκθεσή του, 4 εκατ. ευρώ το χρόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις. Δηλαδή θυσιάζετε ακόμα περισσότερο τις ανάγκες του λαού και ταυτόχρονα στηρίζετε την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων», σημείωσε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ