Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οπτική

Στη «μεριά των κερδισμένων» υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός ότι θα βρει το τέλος της πανδημίας την Ελλάδα, παρεμβαίνοντας τις προάλλες στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Εξαρτάται βέβαια από την «οπτική»: Αν για παράδειγμα το δει κανείς από τη μεριά των συνομιλητών του στην εκδήλωση, των επικεφαλής διαφόρων επιχειρηματικών ομίλων και ιμπεριαλιστικών επιτελείων, μια τέτοια πρόβλεψη δεν μοιάζει αβάσιμη. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς τις διαβεβαιώσεις του πως η πανδημία είναι «δραματικός καταλύτης» για να «τρέξουν» οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, ή αν ρίξει μια ματιά στα δεκάδες αντιλαϊκά μέτρα που «περνάει νύχτα» η κυβέρνηση, με «κορωνίδα» το αντεργατικό τερατούργημα για 10ωρη δουλειά και 200 ευρώ μισθό. Αν επίσης ακούσει τα όσα έλεγε για το ενδιαφέρον των Ελλήνων καπιταλιστών για τη Μ. Ανατολή, τον Περσικό Κόλπο και την Ανατολική Αφρική, που όλο και κάποια σχέση θα έχει με τα ντιλ που κλείνει η κυβέρνηση με χώρες της περιοχής, υπό την «υψηλή εποπτεία» των ΗΠΑ. Αν πάλι όλα αυτά τα δει κανείς από τη σκοπιά των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, εύκολα διακρίνει στην άλλη όχθη τούς δεκάδες χιλιάδες απολυμένους, τους εκατοντάδες χιλιάδες που εργάζονται σε ακόμα πιο άθλιες συνθήκες, αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες χρεωμένους μέχρι το λαιμό, ένα βήμα πριν το λουκέτο, αγρότες πέρα από τα όρια της εξαθλίωσης. Και όλους μαζί στο «στόχαστρο» των ιμπεριαλιστών και των τσακωμών τους. Για να βρεθεί λοιπόν ο λαός στη μεριά των νικητών, όχι μόνο δεν πρέπει να μπει κάτω από τις σημαίες των εκμεταλλευτών του, αλλά να δώσει τη μάχη απέναντί τους για να βρεθούν εκείνοι στη μεριά των χαμένων.

Η πραγματικότητα...

Η ...παγκοσμιοποίηση θα μας σώσει από τον κορονοϊό, ισχυρίζονται διάφοροι αρθρογράφοι, προσπαθώντας να απαντήσουν στο αυταπόδεικτο γεγονός ότι η διαχείριση της πανδημίας από όλα τα καπιταλιστικά κράτη και τις κυβερνήσεις τους, με τα εκατομμύρια νεκρούς και τα διαλυμένα συστήματα Υγείας, φανερώνει τα ξεπερασμένα όρια αυτού του σάπιου συστήματος, που βάζει τα πάντα στη ζυγαριά του «κόστους - οφέλους», με κριτήριο τα κέρδη του κεφαλαίου. Για να θολώσουν αυτήν την πραγματικότητα, αξιοποιούν ως παράδειγμα τη «γρήγορη παρασκευή του εμβολίου», που θα ήταν αδύνατη - όπως λένε - «αν οι επενδύσεις και η επιστημονική γνώση δεν διέσχιζαν με τέτοια ταχύτητα τα σύνορα» και «αν δεν ήταν διάσπαρτα τα κέντρα και οι δίαυλοι διανομής». Πράγματι, η εργασία εκατομμυρίων επιστημόνων σε όλο τον κόσμο έχει «απογειώσει» τις δυνατότητες της έρευνας και η συνεργασία τους θα μπορούσε να λυτρώσει την ανθρωπότητα από πολλές αρρώστιες, ενδεχομένως και με την πιο γρήγορη παρασκευή ενός αποτελεσματικού εμβολίου. Τα αποτελέσματα όμως αυτής της έρευνας τα ιδιοποιούνται μια χούφτα πολυεθνικές και τα αξιοποιούν με κριτήριο το κέρδος και όχι τις λαϊκές ανάγκες.

... αναποδογυρισμένη

Για παράδειγμα, η παρασκευή του εμβολίου θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει από πολύ καλύτερη βάση, αν είχε αξιοποιηθεί η προηγούμενη επιστημονική έρευνα για τους κορονοϊούς, που όμως έμεινε στο συρτάρι από τις φαρμακοβιομηχανίες, επειδή η παρασκευή ενός εμβολίου δεν κρίθηκε τότε οικονομικά συμφέρουσα. Επίσης, τα διάφορα «ινστιτούτα» που ασχολούνται εντατικά με την παρασκευή του εμβολίου όχι μόνο δεν συνεργάζονται μεταξύ τους, αλλά βρίσκονται και σε μεγάλο ανταγωνισμό, αφού τα συμβόλαια με τις φαρμακοβιομηχανίες κρύβουν από πίσω μεγάλα κέρδη και κανείς δεν είναι διατεθειμένος να τα χαρίσει στους ανταγωνιστές του. Χώρια που σε όλα τα στάδια της κούρσας για την παρασκευή του εμβολίου, η ...εμπορική κατασκοπία, ακόμα και η προσπάθεια εξαγοράς επιστημόνων, έδωσαν και πήραν, αποκαλύπτοντας τις σκληρές ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις που κρύβονται πίσω από το εμβόλιο. Αν κάτι επιβεβαιώνεται επομένως και από το παράδειγμα των εμβολίων, είναι τα αγιάτρευτα αδιέξοδα του καπιταλισμού και η ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για την ανατροπή του.

Πιστοποίηση

Μετά τους ...covid-free τουριστικούς προορισμούς και τα μεγάλα λόγια για το «ασφαλές άνοιγμα του Τουρισμού», σειρά πήραν οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ. Η σχετική ...πιστοποίηση δόθηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδη, από το βήμα του διαδικτυακού συνεδρίου του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ). «Εγώ πρώτος βγήκα και διέψευσα όλες τις φήμες που προέκυψαν ότι δήθεν τα σούπερ μάρκετ είναι εστίες υπερμετάδοσης κορονοϊού», διαβεβαίωσε ενώπιον των επιχειρηματιών του κλάδου, κάνοντας κυβερνητική αβάντα στην εργοδοσία για τη «μεγάλη υγειονομική ασφάλεια» με την οποία λειτουργεί. Δεν γνωρίζουμε αν η εξέλιξη της πανδημίας θα αναγκάσει τον υπουργό να παραδεχτεί, όπως συνέβη στην περίπτωση του Τουρισμού, ότι η κυβέρνηση «έπεσε έξω» και στο θέμα των σούπερ μάρκετ. Ξέρουμε όμως ότι οι καταγγελίες εργαζομένων και σωματείων για τα καθημερινά κρούσματα, τις συχνές μετακινήσεις από κατάστημα σε κατάστημα παρά τον κίνδυνο διασποράς του ιού, την ανεπάρκεια των μέτρων προστασίας, των απολυμάνσεων και των προληπτικών τεστ, έχουν τον τελευταίο καιρό πάρει διαστάσεις ...επιδημίας, εκθέτοντας την κυβέρνηση και την προκλητική προσπάθεια να κρύψει κάτω από το χαλί τη διασπορά στους μεγάλους χώρους δουλειάς, για να μη θίξει το «πρεστίζ» και τα κέρδη της εργοδοσίας.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org