Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΕΛΤΑ - ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η ιδιωτικοποίηση πλήττει τους εργαζόμενους στα ΕΛΤΑ και όλο το λαό

Ανακοίνωση με αφορμή την τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση

Τη δίκαιη απαίτηση να ακυρωθεί η τροπολογία της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ, όπως και τη διεκδίκηση για σύγχρονες, ποιοτικές και φθηνές υπηρεσίες για το λαό, με αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα, προβάλλει η ΚΟ ΕΛΤΑ - Ταχυμεταφορών Αττικής του ΚΚΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία της κυβέρνησης που ψηφίστηκε προχτές προβλέπει τον μαζικό διωγμό εργαζομένων από τα ΕΛΤΑ και το σάρωμα εργασιακών δικαιωμάτων, προκειμένου να διευκολυνθούν η ιδιωτικοποίηση και η παράδοσή τους σε «στρατηγικό επενδυτή».

Η Οργάνωση του Κόμματος αναδεικνύει ότι πρόκειται για εξέλιξη στο πλαίσιο της πολιτικής που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις και η ΕΕ για την «απελευθέρωση» της αγοράς και ότι η παραπέρα ιδιωτικοποίηση το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν ωφελεί ούτε τους εργαζόμενους στα ΕΛΤΑ και τον κλάδο ούτε συνολικά το λαό.

Σημειώνει ότι «για τους εργαζόμενους στα ΕΛΤΑ η τροπολογία έρχεται να σφραγίσει τον αντιδραστικό διαχωρισμό τους σε παλιούς και νέους, να χτυπήσει τα όποια δικαιώματα έχουν απομείνει, να εφαρμόσει 2.000 "εθελούσιες" απολύσεις, δηλαδή περίπου το 1/3 του προσωπικού». Ενώ προειδοποιεί ότι «όλες αυτές οι αρνητικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, με το πολύ πιο φθηνό εργατικό δυναμικό, θα συμπαρασύρουν ακόμη περισσότερο τις απαράδεκτες συνθήκες που υπάρχουν συνολικά στις ιδιωτικές εταιρείες των ταχυμεταφορών, όπου οι εργαζόμενοι βιώνουν μια ατελείωτη "Black Friday". Αυτό επιδιώκουν να μονιμοποιηθεί για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου».

Η Οργάνωση του Κόμματος αναδεικνύει τις επιπτώσεις της τροπολογίας και για το λαό, αφού «θα ακριβύνει η πρόσβαση στην ταχυδρομική υπηρεσία. Η καθολική υποχρέωση να φτάνει το ταχυδρομείο σε κάθε σημείο της χώρας, ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο, μπαίνει στο ζύγι του κέρδους. Ετσι θα συνεχίσουν να κλείνουν καταστήματα, θα μειωθεί και άλλο ο αριθμός των ταχυδρόμων, θα μπουν νέα κριτήρια για την παράδοση γραμμάτων και δεμάτων ανάλογα με το αν αυτό επιφέρει κέρδος στον επενδυτή και όχι η υποχρεωτική και καθημερινή παράδοση όπως γνωρίζαμε, αλλά όλο και περισσότερο βλέπουμε να σταματάει.

Πίσω από τις λέξεις "εξυγίανση" και "εκσυγχρονισμός", η κυβέρνηση καθώς και οι προηγούμενες κρύβουν ότι κριτήριο για τη λειτουργία των υπηρεσιών ταχυδρομείου - ταχυμεταφορών είναι τα επιχειρηματικά συμφέροντα κι όχι οι ανάγκες του λαού».

Απαντώντας στην κυβερνητική προπαγάνδα η ανακοίνωση σημειώνει ότι τα «ελλείμματα» των ΕΛΤΑ είναι αποτέλεσμα της συνειδητής επιλογής όλων των κυβερνήσεων να μην ενισχύουν μέσω του κρατικού προϋπολογισμού την καθολική υπηρεσία και τη λειτουργία τους, συρρικνώνοντας το έργο τους και την πρόσβαση του λαού στις υπηρεσίες τους, έχοντας ήδη με αρνητικές συνέπειες ιδιωτικοποιήσει τμήματα όπως η καθαριότητα, η φύλαξη, δίνοντας έργο σε εργολάβους πράκτορες. «Τα ελλείμματα δεν είναι αποτέλεσμα του υψηλού μισθολογικού κόστους, όπως διάφοροι καλοθελητές προβάλλουν, καθώς οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ έχουν υποστεί μεγάλες μειώσεις σε μισθούς και δικαιώματα όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η εντατικοποίηση είναι στο "κόκκινο" για όλα τα τμήματα εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται και οι νέοι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται μέσα από εργολαβικά γραφεία με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και χωρίς δικαιώματα», σημειώνεται.

Τονίζει επίσης την ανάγκη που έχει σήμερα ο λαός για «σύγχρονες ταχυδρομικές υπηρεσίες, καθολικές και προσβάσιμες σε κάθε περιοχή της χώρας, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες. Με σύγχρονες υποδομές, γραφεία, κέντρα διαλογής, οχήματα και μέσα που να διασφαλίζουν τη φτηνή και ποιοτική πρόσβαση του λαού σε ενιαία κοινωνική υπηρεσία ταχυδρομείου - ταχυμεταφορών, από την Κρήτη μέχρι την Αλεξανδρούπολη και από την Κέρκυρα μέχρι το Καστελόριζο, σε κάθε πόλη, κάθε χωριό.

Το εμπόδιο των επιχειρηματικών συμφερόντων και κερδών, για τα οποία λειτουργεί ή ανοίγει το δρόμο το κράτος, πρέπει να βγει από τη μέση για να ικανοποιηθούν ολοκληρωμένα και συνολικά οι κοινωνικές ανάγκες, για να μπορούν να διασφαλιστούν τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων του κλάδου, με σύγχρονους όρους και συνθήκες δουλειάς και όχι απάνθρωπα και εξοντωτικά ωράρια, όπως σήμερα, και τις μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις που συνεχώς ακριβαίνουν».

Η Οργάνωση του Κόμματος καλεί τους εργαζόμενους στα ΕΛΤΑ «να πετάξουν στο καλάθι των αχρήστων την τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή και να διεκδικήσουν σύγχρονες και ποιοτικές υπηρεσίες για το λαό, τα δικαιώματά τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, με σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής που να κατοχυρώνονται μέσα από ΣΣΕ στα ΕΛΤΑ και σε όλο τον κλάδο.

Σε αυτήν την πορεία αγωνιστικής διεκδίκησης και πάλης οι εργαζόμενοι στα ταχυδρομεία μπορούν να συναντηθούν με τους εργαζόμενους όλου του κλάδου, συνολικά με το εργατικό - λαϊκό κίνημα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ