Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΒΟΥΛΗ
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Το νομοσχέδιο απροκάλυπτα και αδίστακτα υπηρετεί τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα

«Είναι ένα νομοσχέδιο που δεν λύνει λαϊκά προβλήματα, γιατί απροκάλυπτα, αδίστακτα και ξεδιάντροπα εξυπηρετεί μεγάλα οικονομικά συμφέροντα», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.

Οπως σημείωσε, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο καταρχάς ταξικό «γιατί ληστεύει και συγκεντρώνει τη μικροϊδιοκτησία στη γη σε μεγάλες καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις, ευνοεί κύρια τραπεζικό, τουριστικό και κατασκευαστικό κεφάλαιο σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων». Ανέφερε πως είναι «χαρακτηριστικό ότι ακίνητα που έχουν πέσει στα νύχια των τραπεζών με αναγκαστικό πλειστηριασμό εξαιρούνται από οποιεσδήποτε κυρώσεις. Ευνοείτε έτσι προκλητικά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και δεν διστάζετε να ποινικοποιείτε με νόμο ΣΥΡΙΖΑ και να συλλαμβάνετε συνδικαλιστές που υπερασπίστηκαν οικογένεια να μην βγει το μοναδικό της σπίτι σε πλειστηριασμό. Ντροπή! Πρόστιμα και κυρώσεις μόνο για τη φτωχολογιά!».

Πρόσθεσε ταυτόχρονα πως το νομοσχέδιο είναι αντιπεριβαλλοντικό και αντιλαϊκό, γιατί «επιταχύνει την εμπορευματοποίηση της κρατικής γης και κυρίως σε δάση, δασικές εκτάσεις, περιουσίες δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων και άλλα που ανήκουν στον λαό».

«Στα τοπικά πολεοδομικά, αγνοείτε τη Δασική Υπηρεσία και επιδιώκετε διά της πλαγίας τη νομιμοποίηση κάθε παράνομης επέκτασης, ακόμα και οικισμών πριν το 1923, ενώ υπάρχουν αποφάσεις του ΣτΕ ότι δεν μπορούν να οριοθετηθούν και να νομιμοποιηθούν εάν δεν έχει λυθεί ο χαρακτήρας της έκτασης, που κατά κανόνα πρόκειται για κρατικά δάση που έχουν καταπατηθεί», σημείωσε η Διαμάντω Μανωλάκου και πρόσθεσε: «Στο Κεντρικό Συμβούλιο Αμφισβητήσεων, που δημιουργείται, ο υπουργός μαζί με τους διευθυντές έχει την πλειοψηφία σε αυτό το Οργανο, ενώ δεν συμμετέχει ο γενικός διευθυντής Δασών, δηλαδή ο εκπρόσωπος της Δασικής Υπηρεσίας που διαχειρίζεται και προστατεύει το 65% της χερσαίας έκτασης που είναι δάση και δασικές εκτάσεις και το μεγαλύτερο μέρος είναι κρατική ιδιοκτησία».

«Ο αντιπεριβαλλοντικός χαρακτήρας του νομοσχεδίου φτάνει μέχρι τη μονιμοποίηση της καταπάτησης και της παρανομίας πάντα υπέρ του κεφαλαίου», τόνισε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, σημειώνοντας πως «σε αυτό το πλαίσιο περιοχές NATURA, περιοχές με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, αλλά και οικιστικές περιοχές δεν προστατεύονται από παράγοντες που μπορούν να βλάψουν το περιβάλλον στους οποίους εναντιώνονται και κάτοικοι και φορείς».

Σημείωσε επιπλέον πως το νομοσχέδιο είναι αυταρχικό γιατί «συγκεντρώνει αρμοδιότητες υπηρεσιών ο υπουργός, ο κάθε υπουργός. Καταργεί όποιους περιορισμούς υπάρχουν στις αλλαγές χρήσεων γης και την άμεση συνάρτησή τους με τα επενδυτικά σχέδια των μονοπωλιακών ομίλων, με προτεραιότητα στις επενδύσεις στη λεγόμενη "πράσινη ανάπτυξη" - κοροϊδία βεβαίως - σε στεριά και θάλασσα».

Και έκλεισε επισημαίνοντας ότι πουθενά στο νομοσχέδιο, αν και χωροταξικό, δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά για κατασκευή δημόσιων σχολείων, ή αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων, αντισεισμικών, αντιπλημμυρικών έργων, κοινόχρηστων χώρων και ούτω καθεξής, καμία αναφορά για ανάγκη λαϊκής στέγης, ενδεικτικό κι αυτό του χαρακτήρα του νομοσχεδίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ